Koskettava Jouluoratorio Hämeenlinnan kirkossa

0
594

Hämeenlinnan seurakunnassa on juhlittu tänä vuonna 333 vuotta täyttänyttä Johann Sebastian Bachia (1685–1750). Bach333-sarja alkoi Bachin syntymäpäivän tienoilla maaliskuun lopussa. Yhdeksän kuukauden ajanjaksoon sisältyy kaikkiaan kolme kantaattimessua, kolme kesäkonserttia ja syksyn kolmen konsertin kokonaisuus, joka päättyy Jouluoratorioon Hämeenlinnan kirkossa tiistaina 18.joulukuuta.

Jouluoratorio on musiikillinen kertomus Jeesuksen syntymästä. Sitä pidetään yhtenä hienoimmista Bachin kirkkomusiikkiteoksista ja se on yksi Bachin eniten esitetyistä teoksista. Teos sai kantaesityksensä kuudessa joulun ajan jumalanpalveluksessa vuonna 1734. Bachin on oletettu käsitelleen kuutta kantaattia kuitenkin yhtenä suurena kokonaisuutena. Bach333-sarjan päätöskonsertissa kuullaan Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia.

Ensimmäinen kantaatti käsittelee ajanjaksoa ennen ja jälkeen Jeesuksen syntymän. Toisessa kantaatissa ilmoitetaan paimenille ilosanoma Jeesuksen syntymästä. Kolmas kantaatti päättää jouluyön kertomuksen. Konsertin tulkitsijoita ovat Hämeenlinnan kamarikuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri sekä solistit Sonja Saarikko, Teppo Lampela, Hannu Lehtikangas ja Juha-Pekka Mitjonen. Sopraano Sonja Saarikko on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori. Jouluoratorion johtaa kanttori Heikki Seppänen.

Suomalainen barokkiorkesteri FiBO on arvostettu toimija pohjoismaisella kulttuurikentällä. Orkesteri esittää barokkimusiikkia tyylinmukaisesti muun muassa käyttäen barokin ajan, tai sen mallien mukaan trimmattuja, soittimia.

Oratorion tekstissä on kolme kirjallista tasoa: Raamatun kertomus Luukkaan ja Matteuksen mukaan, luterilaiset virret sekä vapaat runotekstit. Nämä yhdistyvät Bachin musiikillisten muotojen moninaisuuteen.

Bach kokosi Jouluoratorion sekä aikaisemmin säveltämistään maallisista kantaateista että uusista sävellyksistään. Bachin aikana oli yleistä käyttää jo olemassa olevaa materiaalia uudelleen ja Bach on kautta koko tuotantonsa varsin runsaasti lainannut omia sävellyksiään.

Konsertin kesto on puolitoista tuntia, eikä siinä ole väliaikaa.  Loppiaisena 6.1.2019 Hämeenlinnassa kuullaan vielä kolme viimeistä kantaattia eri esiintyjäjoukolla.

Kuvassa Suomalainen barokkioreksteri FiBO, kuva Jaakko Paarvala

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here