Pitkospuita retkireiteillä Hämeessä

0
3546
Kutalanjoki auringonnousun aikaan 2020 Kuva: Esko Hentilä
Kutalanjoki auringonnousun aikaan 2020 Kuva: Esko Hentilä

Retkillä pitkospuut ovat usein yksi reitin kohokohta. Pitkospuita pitkin on Suomessa kuljettu jo aikojen alusta. Metsähallituksen valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihankkeessa löydettiin vanhojen reittien pitkospuita suoalueilta. Metsiin kadonneet raportissa on mielenkiintoisia kuvauksia vanhoista reiteistä.

Pitkospuita löytyy Hämeestä monesta paikasta – tässäpä listaus, jotta ne jatkossa löytyisivät ja muistuisivat mieleen paremmin.

Pitkospuita on
* Hämeenlinnan Rantareitillä, rautatiesillan lähellä ja Varikonniemessä.
* Ahveniston luontopolulla useassa kohtaa
* Aulangon järven kiertävällä reitillä, polulla Lusikkaniemeen, Kihtersuolta ja Sibeliusmetsästä löytyy pitkospuut aivan rannan tuntumasta, ja Aulangon järven rannassa on lyhyt pätkä ptkospuita myös venepaikan luona

* Honkalanrannan luonnonsuojelualueella Katumajärven pohjoispuolella on hienot leveät pitkospuut. Laavulle ja tulipaikalle menee kolmet pitkospuut. keskimmäiset pellon pientareelta ovat leveät esteettömät pitkospuut, joita pitkin pääsee paikalle myös rullatuolilla tai lastenvaunujen kautta.  Myös pääväylä Kahilistosta lintutornille, muuttuvat vuoden2020 sisällä esteettömiksi. Sinne lisätään olemassaolevaan pitkospuuhun kolmas lankku ja reunarimat. Myös Kahilistossa oleva parkkipaikka rakennetaan isommaksi, kahdeksalle autolle. Polut muutetaan sorastuksella rollattorikelpoiseksi. Linnaseudun Leader on rahoittanut tätä. Ja paikkaa on rakennettu talkoilla Honkalanrannan tammitalkoot pidetään sunnuntaina 26. tammikuuta klo 10. alkaen. Lammassuojan rakentelua, siivoamista, risusavottaa, sorankärräystä ja talkootarjoilua. Osallistumaan ovat tervetulleita kaikki. Talkoita järjestetään useamman kerran vuodessa. Lisätietoja alueelta löytyy Honkalanrannan omilta verkkosivuilta.

Kutalanjoki auringonnousun aikaan 2020 Kuva: Esko Hentilä
Kutalanjoki auringonnousun aikaan 2020 Kuva: Esko Hentilä

* Katumajärvellä on toisetkin pitkospuut, jotka ylittävät Kutalanjoen. Muutama päivä sitten Esko Hentilä otti kauniin kuvan Kutalanjoen pitkospuista auringonnousun aikaan.

 

* Virvelinrannassa venepaikan lähellä on lyhyt pätkä pitkospuita matkalla Hämeenlinnan keskustasta Visamäkeen.
* Rengon suunnalla on Heinisuolla kaunis pitkospuureitti. Reitti on osa Ilvesreittiä. Parkkipaikalta voi tehdä noin kolmen kilometrin kierroksen luonnontilaisella suo- ja metsäalueella. Siellä kävimme retkeilemässä hiukan ennen vuoden vaihdetta. Heinisuon löytää kääntymällä valtatie 10:ltä Suvipielisentielle (Heinisuo-viitta).

* Tervakoskella on Suruttoman lähellä lyhyet pitkospuut Luulionlahden lintutornille, hieno paikka. Siellä poikkesimme viime kesäkuussa.

* Janakkalasta löytyy Raimansuo, jonka pitkospuut ja sillat on uusittu vuonna 2019. Sinne vie hieno harjureitti joko Kalpalinnan suunnasta tai Hämeenlinnan suunnasta, matkan varrella on kaksi linnavuorta Hakovuori ja Palvaanlinna.
* Hieno pitkospuureitti on myös Janakkalan Suurisuolla, siellä on myös suoaluetta esittelevä kiertävä luontopolku ja lintutorni. Siellä kävimme muutama kesä sitten, ja syksyllä linturetkellä.

* Tammelan Torronsuolla pitkospuut kiertävät koko suon. Torronsuolla on myös leveät esteettömät pitkospuut ja laiturirakenne, josta voi ihastella suoluontoa. Torronsuolla on myös lintutorni, josta on hienot näköalat suolle.

* Hämeen luontokeskukselta Liesjärveä kohti lähtevän Ilvesreitin varrella on pitkät pätkät pitkospuita muutamaan otteeseen.

* Lopelta pitkospuita löytyy Komion, Luutasuon ja Melkuttimen reiteiltä.
* Riihimäeltä löytyy Hatlamminsuolla on kiva pitkospuureitti.

Pitkospuuretkiä on tullut tehtyä ympäri vuoden – hienoja paikkoja jokaisena vuoden aikana. Kivasti muistui mieleen monet retket ja hetket tätä kirjoittaessa.  Onneksi noita kivoja lähiretkeilymaastoja löytyy täältä Kanta-Hämeestä paljon.  Ja hyviä retkikuvauksia voi etsiä myös Retkipaikasta. Sieltä löytyy mahtavia kuvia aamun kajossa ja illan hämyssä Torronsuolta.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here