Hämeenlinnan jokaisella pitäjällä on oma kiehtova historiansa, niin kuin nyt vain voi Hämeen ja Suomen sydänmailla olettaakin. Ensimmäisenä esittelyssä on Lammin kirkonkylä. Näillä vinkeillä voit viettää päivän Lammilla, ja nähtävää jää vielä seuraavallekin kerralle.

Jos jossain, niin hautausmaalla lähtee mielikuvitus lentoon. Enkä nyt tarkoita mitään kauhuelokuvagenren klisheistä, vaan yksinkertaisesti muistomerkkien nimien, syntymä- ja kuolinaikojen ja muistolauseiden herättämiä kysymyksiä. Keitä olivat nämä ihmiset, ja miten he elivät?

Ei ihme, että yksi suosituimmista ohjelmanumeroista Lammi-viikollakin on ollut hautausmaakierros. Vuoden 2019 Lammi-viikolla kierrokselle osallistui 80 ihmistä, joka alkoi olla jo kestokyvyn rajoilla. Oppaalla on varmasti tekemistä, että saa kaikki tarinat kaikille kuuluviin.

Lammin seurakunnan omatoiminen hautausmaakierros alkaa von Platen suvun hautakappelilta.

Hautausmaa on täynnä kiehtovia kohtaloita

Suosion ja ehkä koronankin siivittämänä hautausmaakierros toteutettiin kesän 2020 alussa omatoimioppaana. Se julkaistiin kesäkuussa ja löytyy seurakunnan nettisivuilta, etusivulta. Esitteen voi avata älypuhelimella ja hautausmaalla suunnistetaan Google-kartan avulla, jolle pääsee Qr-koodin lukemalla tai kirjoittamalla annetun osoitteen nettiselaimeen.

Lammin hautausmaa on perustettu 1500-luvulla. Kristinusko tuli Lammille jo 500 vuotta aiemmin, siitä todistaa Honkaliinin kalmistolöytö. Kirkko rakennettiin alunperin katoliseksi pyhätöksi ja se on omistettu Aleksandrian Pyhälle Katariinalle. Esitteessä kerrotaan kirkon tuhoutumisesta 1918 tulipalossa ja jälleenrakennuksesta. Kirkon sisäosien korjauksen valmistumisesta tuli tänä vuonna juhannuksena kuluneeksi sata vuotta. Koko kaunis kirkko ja Usko Nyströmin suunnittelemat seinämaalaukset esitellään esitteessä kattavasti.

Kiinnostava tieto oli muun muassa se, että kun kirkko 1918 paloi, sen jälkeen kaikki kirkon lattian alle haudatut vainajat siirrettiin hautausmaalle. Vanhan kartanon Armo eli Margaretha Stjernvall siirrettiin von Platen -suvun hautakappeliin, joka onkin varsinaisen hautausmaakierroksen ensimmäinen kohde.

Hautakappelin rakennutti eversti Gustaf Bogislaus von Platen, jonka omistukseen Gammelgård eli Vanhakartano kuului. Vanhojen lammilaisten nimitys kappelille oli holmihauta. Kierros voisi katketa tai ainakin seisahtua tähän pitemmäksi aikaa, sillä von Platen -suvussa riittää kiinnostavaa tutkittavaa. Kunnostettu hautakappeli on edelleenkin Gammelgårdin perhehauta.

”Mies vakaa Jahkolan” lauletaan Adam Fredrik Jaakkolasta Lammin Kotiseutulaulussa. Tässä hänen koruton hautamuistomerkkinsä.

Lähellä Karjalaan jääneiden muistomerkkiä on yksinkertainen rautaristi, jonka juurella lepää Lammin kotiseutulaulun sanoin ”mies vakaa Jahkolan”, kirkkoväärti ja monin tavoin toimelias mies, Adam Fredrik Jaakkola. Selostukset vainajista on kirjoitettu kiinnostavasti ja helppolukuisesti. Kierrokselle on valittu lammilaisia merkkimiehiä ja naisiakin, mutta paljon jää vielä tuleville kierroksille kiinnostavaa kuultavaa. Toivottavasti hautausmaakierros saa jatkoa.

Hämeenlinnan, tai ehkä koko Suomen paras burgeri

Hautausmaata kolutessa tulee nälkä. Onneksi apu on lähellä, sillä kirkon parkkipaikan niin sanotun Kalmankulman tontin toisella laidalla on grilli. Eikä ihan mikä tahansa grilli, vaan savustettuun ruokaan erikoistunut Sir Smoke BBQ. Sirrolan perheyritys on uusi toimija Lammilla, mutta tervetullut. Yritys aloitti toimintansa ruokkimalla festivaalikansaa eri puolilla Suomea. Parahiksi juuri ennen kuin koronan tulosta oli edes minkäänlaista aavistusta, Sirrolat toteuttivat ajatuksensa kivijalkaliikkeen hankkimisesta. Lammilla sattui tulemaan sopiva grilli myyntiin juuri oikeaan aikaan.

Black angus burgeri on herkku, jonka perässä on tultu kauempaakin.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Sir Smokesta on muodostunut varsinainen vetovoimatekijä Lammille. Grillin Black angus burgeriin ovat ihastuneet sellaisetkin, jotka eivät yleensä hampurilaisiin koske. Sir Smoken savustetut lihat, kalat ja kana vetävät väkeä eri puolilta Suomea, Turkua ja Tamperetta myöten. Myös Sirroloiden koururanskalaiset ja coleslaw täytyy mainita.

Sirrolan perheestä löytyy myös metallialan osaamista. Eläinaiheisia kukka-amppeleita on tehty myös myyntiin.

Salaperäisten kartanoiden pitäjä

Lammilla on useita kartanoita, joiden historia ulottuu keskiajalle ja yli. Toisin kuin Hauholla, Lammin kartanoihin liittyy jonkinasteista salamyhkäisyyttä, sillä ne ovat pääasiassa yksityiskoteja. Lammin kartanoista vain yksi on avoinna vierailijoille, Porkkalan kartano. Puutarhayrittäjä Anniina Rikala on laajentanut toimintaa sesonkiluonteisiin kahvila- ja ravintolapalveluihin kotikartanossaan. Puutarhan ja puiston sivuilta löytyy aina ajankohtaiset tiedot, miten kartanon upeaan puutarhaan pääsee tutustumaan ja milloin kahvila on avoinna. Nyt esimerkiksi Itsenäisyyspäivänä on kaksi lounaskattausta, joista toinen on jo loppuunmyyty. Talvisaikaan puutarhassa ei ehkä kovin paljon ole katseltavaa, mutta puutarhurilla on kirkonkylällä kukkakauppa Kukkakulma. Kukkien ystäville riittää silmänruokaa myös talvisaikaan.

Pitsiliinapöydän ääressä kynttilän valaistessa kahvikin maistuu paremmalta. Myös juustokakku ja omena-kaneli-joulutorttu sujahtivat hetkessä parempiin suihin.

Kävimme kahvittelemassa kartanon joulukahvilassa. Se mikä kartanon asukkaille on tavallista ja ihan vaan oma koti, tuntuu vierailijasta huikealta aikamatkalta. Huoneita riittää, huonekaluryhmät ovat sopivan etäällä toisistaan, joten korona-aikaankin uskaltaa käydä tunnelmoimassa biedermeiersohvalla kahvikupposen ääressä. Kahvila toimii Porkkalan kartanon päärakennuksessa, joka on valmistunut 1804. Kesäaikaan puutarhassa järjestetään eri teemaisia kävelykierroksia. Näkemään pääsee muun muassa Suomen vanhimman kasvihuoneen, joka on hiljattain kunnostettu. Päärakennuksen toisessa kerroksessa on näin joulun aikaan joulumyymälä, josta löytyy paikallisten käsityöläisten tuotteita ja lahjaideoita. Ja tietenkin aivan huumaavaa joulutunnelmaa monine joulukuusineen! Täällä kyllä paatuneinkin joulunvihaaja käännytetään!

Yläkerran joulusalissa on jouluntunnelmaa yllin kyllin. Ja paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä myynnissä.

Jos päivää on vielä jäljellä, kannattaa ottaa suunta Ronnia kohti ja käväistä Athos-Säätiön Panagiassa. Entisen kehitysvammalaitoksen tiloihin rakentuvassa Luostarikeskuksessa on taidenäyttely, Suomen ainoa ortodoksinen kirjakauppa, kirpputori avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin, ja ainakin kesäaikaan ja tapahtumissa kahvila.

Tai sitten tulla toisena päivänä uudestaan, ja viettää toinenkin päivä Lammilla.

Jos on joulumieli hukassa, Porkkalan jouluhuoneessa sen löytää.

Päivä Lammilla vielä pähkinänkuoressa:

Esimerkkejä joulukuun tapahtumista Porkkalan kartanolla:

  • pe 11.12. klo 12-18 Suklaabuffet, 15 €
  • La 12.12. klo 12-20 Joulubuffet klo 14 ja klo 16, 25 €
  • Su klo 12-18 Suklaabuffet 15 €
  • To-ti 17.-22.12. kahvila ja joulusali avoinna klo 12-20. Klo 16-20 Tonttupolku lapsille ja lapsenmielisille, oma taskulamppu mukaan. Vapaaehtoinen kannatusmaksu partiolle.
  • Lisää tietoja löytyy kartanon Facebookista, johon pääset tästä linkistä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here