Naivistit ovat neljännen kerran valloittaneet Iittalan puukoulun maaliskuun loppuun saakka. Siis iloitkaamme ja unohtakaamme hetkeksi korona.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Martti Innasen iloinen punkkari.

Koko kaunis puukoulu on täynnä maalauksia ja veistoksia, joista mieluusti nautimme. Olen itse käynyt näyttelyissä säännöllisesti joka vuosi alkaenperustamisesta, jolloin helsinkiläisen Taidepisteen yrittäjät Aira ja Kalevi Heinänen ryhtyivät uranuurtajiksi, tekemään naivistista taidetta arvostetummaksi ja tunnetummaksi. 32 vuoden jälkeen tuntuu, että Heinästen työ kannatti.

Ihmissudet korttia lyömässä.

Vaikka varmaan vastustusta ja ihmettelyä oli, niin naivismin aate alkoi levitä ja valloitti suomalaiset. Minulle kävi niin, että kun jotkut taiteilijat tulivat lukuisista käynneistä tutuiksi, niin aina joka vuosi tahdoin nähdä lisää.

Nuotiolla.

Senpä vuoksi on aivan mahtavaa, että Martti Huuhaa Innasen omintakeiset ja helposti tunnistettavat maalaukset ovat saaneet tilaa tämänkertaisessa näyttelyssä.  Olihan Huuhaa aikanaan hyvinkin tunnettu ja pidetty herra. Eikä hänen ajatuksenkulkuaan voi olla katsomatta naureskellen.

Nilsiänkorven ihmissusi.
Martti Innasen Ykä Lankinen Hakaniemen hallin markan pummaaja.

Toinen pitkän linjan mies on vuodesta 2000 ilahduttanut Eino Viikilä Kuhmoisista. Mies keskittyy hänelle niin rakkaisiin eläinveistoksiin, mutta on viime vuosina ryhtynyt myös maalaamaan.

Eino Viikilän kalamies.

Tikkarin omistaja, Eino Viikilä.
Ravintoketjun pää, Eino Viikilä.
Hodarin purija, Eino Viikilä.

Tutut ilahduttavat, uudet piristävät

Jos tutut taiteilijat llahduttavat, niin uudet piristävät. Yksi heistä on Esa Leppänen, josta taitaa tulla Huuhaan manttelinperijä.

Satumaisessa puukoulussa on nyt uusiakin naivisteja ja mielenkiintoisia näkökulmia heiltä putkahtaakin naivismin maailmaan.

Tunteroinen vierähtää kepeästi koulua kiertäessä ja vanhoja muistellessa. Kaiken lisäksi, löysin sopivan lahjankin kissaperheen emännälle.

Lappi, Luciana Mariano.
Kikka Nyrénin kissat tanssin pyörteissä.
Kikka Nyrénin soma Kettuperhe.
Kirsi Jalavan Jouluiset punatulkut.
Hiiren joulumieli Kirsi Jalavan kuvaamana.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here