Lapinlahden vanha mielisairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala ja on Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Se sijaitsee Helsingissä Lapinlahden osa-alueella meren rannalla Hietaniemen hautausmaan läheisyydessä. Helsingin keskustasta pääset tänne kävellen n. 20 minuutissa tai metrolla Ruoholahteen ja siitä kävelymatkaa n. 5-10 min.

Sairaala valmistui vuonna 1841 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. 160 vuotta toiminnassa olleessa sairaalassa toimi viimeiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto. Lapinlahden sairaalatoiminta päättyi lopullisesti 19. joulukuuta 2008.

Vuonna 2015 Helsingin kaupunki ja Lapinlahden tilojen käyttöä ajavat osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo ja Suomen Mielenterveysseura tekivät vuokrasopimuksen Lapinlahden sairaalan käytöstä. Tiloissa on sekä mielenterveyspalveluita että työhuoneita taiteilijoille ja yrityksille. Vuokrasopimus oli määräaikainen, ja kaupunki selvittää edelleen sairaalan myymistä.

TALVEN 2021 HISTORIAKIERROKSET

9.1., 10.1., 23.1., 24.1.
klo 14.00–15.30
Tervetuloa kuulemaan Suomen ensimmäisen psykiatrisen sairaalan 180-vuotisesta historiasta.

Kuulet muun muassa, miten arkkitehti Engel painotti hoitavaa ympäristöä suunnitelmissaan ja millaiset ovat psykiatrisen hoidon kehittymisen vaiheet. Talon kuuluisia henkilöitä ovat tunnetut ylilääkärit sekä mm. Aleksis Kivi. Kuulet myös kansalaisaktivismista ja Pro Lapinlahti- yhdistyksen synnystä sekä Lapinlahden nykytoiminnasta.

Kierroksilla liikutaan sekä sisällä että ulkona ja säilytetään turvavälit.

Kokoontuminen ja liput (12€) Kahvila Lähteeltä päärakennuksesta. Kierrokset kello 14-15.30. Oppaana toimii Risto Ruuth.

KAHVILA LÄHDE

Kahvila Lähde on kotoisa kohtaamisia ja herkkuja tarjoava kahvila Lapinlahden Lähteellä, Lapinlahden entisessä sairaalassa. Kahvilasta voit ostaa jo kuuluisaksi tulleita maukkaita korvapuusteja tai muita herkkuja. Kaunista rakennusta ympäröi upea, yleisölle avoin puisto.
Kahvilan tuotto ohjautuu Lapinlahden Lähteen kehittämiseen.

Koko ajan kehittyvä Kahvila Lähde on Lapinlahden Lähteen sydän. Kahvilaan pääset sairaalan etupihan portilta katsottuna vasemmanpuoleisesta ovesta. Sen kautta pääset kulkemaan myös kahvilan ohessa sijaitsevaan Mental Museumiin.

ma ja pe 11-16
ti-to 11-18
la-su 12-16

Myös koirat ovat tervetulleita Kahvila Lähteelle.

HÄVIKKIRUOKARAVINTOLA LOOP

Loop Lapinlahdesta saa lounasta sekä viikonloppuisin maukkaita brunsseja. Aukioloajat kannattaa katsoa netistä.

LÄHTEEN PUOTI

Tallinmäellä vuonna 1882 rakennetussa ruskeassa hirsirakennuksessa sijaitsevassa Puodissa on tarjolla iloinen valikoima Lapinlahden Lähteellä toimivien kädentaitajien ja taiteilijoiden koruja, kortteja, mattoja, kasseja, villasukkia, maalauksia, huiveja, grafiikkaa, keramiikkaa ynnä muita koriste-, käyttö- ja sisustusesineitä. Kaikki tuotteet ovat käsin tehtyjä ja monet kierrätysmateriaaleista valmistettuja.

Puodista voi ostaa myös Lapinlahden Lähteen, Pro Lapinlahti ry:n ja Alvi ry:n tukituotteita.

ke 12-17
la-su klo 12-17
14.11.-20.12. myös TI ja TO klo 12-17

ALEKSIS KIVEN HUONE

Jos vierailet Lapinlahdessa niin Aleksis Kiven huoneessa kannattaa ehdottomasti käydä. Se on päärakennuksen eteläsiiven toisessa kerroksessa käytävän perällä. Siellä Aleksis Kivi oli hoidossa 1871-1872. Hän eli vain muutamia kuukausia kotiutumisensa jälkeen. Ylilääkäri A.T. Saelan oli arvellut”laihan, mutta luonteeltaan vilkkaan” kirjailijansairaudensyiksi verenvähyyden, juoppouden ja loukatun kirjailijakunnian. Ovi on aina auki.

VENETSIA-RAKENNUS

Lapinlahden Venetsia on rannassa oleva punatiilinen kolmikerroksinen rakennus, jossa on mm. aivan ihana KAHVILA & PUOTI AURA. Kesällä kahvilan terassi ulottuu kauniille rantakallioille kahvilan takana.

Venetsiassa sijaitsee myös ARTISAN BREAD, josta voi ostaa maukasta itsetehtyä leipää.
pe 15-19
la-su 10-18

HIETANIEMEN HAUTAUSMAA

Jos aikaa jää, niin Lapinlahdesta pääset rantaa pitkin kävellen tutustumaan vaikkapa Hietaniemen haustausmaan taiteilijakukkulaan, joka on kiven heton päässä Lapinlahden sairaalasta. Tai vastakkaiselle rannalle Venetsia-rakennusta katsottuna, jossa on presidenttiemme haudat.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here