Tampereen Oopperan suurtuotanto Carmen avaa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden

0
591

Maailman suosituimpiin oopperaklassikoihin kuuluva Georges Bizet’n Carmen saa ensi-iltansa 14. helmikuuta 2020 Tampereen Oopperassa. Ohjauksesta vastaa oopperadebyyttinsä Sillanpää-oopperassa vuonna 2017 tehnyt Marco Bjurström. Rooleissa kuullaan kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä.

Carmenin nimiroolin esittää mezzosopraano Niina Keitel, joka lauloi Carmenina menestyksekkäästi viimeksi Bonnin oopperassa Saksassa vuonna 2017. Don Josén roolin laulaa vuoden 2005 Operalia-laulukilpailun voittaja meksikolaistenori Arturo Chacón Cruz. Chacón Cruz on työskennellyt nousujohteisella urallaan mm. Ramón Vargasin, Sofia Coppolan, Woody Allenin ja Franco Zeffirellin kanssa. Viimeaikaisimpina oopperan päärooleinaan hänellä on mm. Mantovan herttuan rooli Verdin Rigoletossa Houston Grand Oopperassa 2019 sekä Hoffmannin kertomusten päärooli Teatro San Carlossa Napolissa keväällä 2019.

Micaëlan roolissa nähdään sopraano Marjukka Tepponen, joka hurmasi Jaakko Kuusiston Jää-oopperan pääroolissa keväällä 2019 Suomen Kansallisoopperassa. Escamillona esiintyy baritonisuosikki Tommi Hakala, joka sai kiitosta Wotanin tehtävästään Kansallisoopperan Reininkullassa syyskaudella 2019.

Frasquitan roolin laulaa Tampereen Oopperan La Bohèmessa Musettan roolissa ihastuttanut Suvi Väyrynen. Salakuljettaja Dancairon roolissa nähdään Kevin Greenlaw. Yhdysvaltalainen Greenlaw on tehnyt merkittävän uran Euroopassa laulamalla rooleja mm. Pariisin Valtionoopperassa, Berliinin Koomisessa Oopperassa sekä Glyndebournen musiikkijuhlilla. Greenlaw’ta voi kuulla parhaillaan Angers Nantes Opéran Hamletin nimikkoroolissa.

Suomalaisen oopperan monipuolinen taituri baritoni Waltteri Torikka vierailee Moraleksen tehtävässä. Vuoden 2019 Mirjam Helin -laulukilpailun ansioituneena finalistina tunnettu bassobaritoni Jussi Juola laulaa luutnantti Zunigan roolin. Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2019 Sevillan parturissa Bertan roolissa hurmannut Päivi Pylvänäinen esittää Mercedeksen tehtävän. Remendadona nähdään tenori Heikki Hattunen.

Ohjaaja Marco Bjurström näkee Carmenin yhtenä oopperakirjallisuuden suurista helmistä. Teos tarjoaa aikakaudesta riippumatonta syvällistä pohdintaa ihmisyydestä elämänratkaisujen äärellä, sidottuna erinomaisen viihdyttävään musiikkiin ja näyttämötoimintaan. Ohjaus pursuaa suuria joukkokohtauksia, tunteita ja leikittelyä.

Teoksen visualisoinnista vastaavat vaikuttavista oopperatöistään tunnetut lavastaja Kati Lukka, pukusuunnittelija Erika Turunen ja valosuunnittelija Ville Syrjä. Suurtuotannon musiikillisena selkärankana on Tampere Filharmonia, johtajanaan kapellimestari Alberto Hold-Garrido. 70 henkisen Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa ansioitunut kuorokapellimestari Heikki Liimola. Tampereen Oopperan lapsikuoroa luotsaa kuoronjohtaja Jouni Rissanen.

Tampereen Ooppera on toiminut vuodesta 1947. Tuolloin ensimmäisen ensi-illan teoksena nähtiin Pohjalaisia-ooppera. Artikkelin kuva: Saara Salmi, Tampere-talon kuvapankki.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here