Värinäkyjä Hyvinkään taidemuseossa 17. marraskuuta saakka

0
333

Yleiskuva Värinäkyjä-näyttelystä. Kuva: Teemu Heikkilä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta taidemaalari Yrjö Saarisen syntymästä.
Saarisen räiskyvää taidetta ja vaiherikasta elämää esittelevä Värinäkyjä – Yrjö Saarinen
1899–1958 on Hyvinkään taidemuseon vuoden päänäyttely. Saarisen tie kulki hänen
syntymäkaupungistaan Jyväskylästä Hyvinkäälle vuonna 1929, jossa hän vietti
lähes puolet elämästään aina kuolemaansa asti.

Juhlanäyttelyssä itseoppineen taiteilijan tuotantoa esitellään runsaan sadan teoksen voimin.
Saarisen lempiaiheet – kukka-asetelmat, alastonmaalaukset, maisemat, henkilökuvat ja
omakuvat – johdattavat mielikuvituksellisten värinäkyjen ja vauhdikkaan maalausjäljen äärelle.
Yrjö Saarisen värikkäitä alastonmaalauksia oranssilla seinällä. Näkymä Hyvinkään taidemuseon Värinäkyjä-näyttelystä. Yleiskuva Värinäkyjä-näyttelystä. Kuva: Teemu Heikkilä.

Yrjö Saarinen rakasti värejä. Hänen omaperäinen tapansa käyttää sävyjä tulee esille erityisesti 1940-luvun tuotannossa. Saarisen maalauksissa kivien pinta sinertää, iho hohtaa violettina tai hevosen kylki loistaa kirkkaan oranssina. Saarisen elämänkerran kirjoittaja Carl Eric Sonck on kertonut, että ulkona maalatessaan taiteilija haki voimakasta valoa ja suorastaan räjähtäviä elämyksiä katsomalla maisemaa kasvot aurinkoon päin suunnattuna.
Näkymä digitaalisesta installaatiosta. Esillä kolme Saarisen kookasta alastonmaalausta ja väriliukumia. Saarisen taiteesta ja elämästä kertova digitaalinen installaatio Kaapon galleriassa.
Kuva: Teemu Heikkilä.

Taiteilijan persoonaan ja tuotantoon tutustutaan museon galleriatilan seinille
heijastetussa digitaalisessa installaatiossa. Esitys rakentuu näyttelijä Teuvo Ahokkaan käsikirjoittamasta roolista Yrjö Saarisena, vanhoista valokuvista, teoskuvista sekä äänimaailmasta. Installaatiossa yhdistyvät draama, tulkinta ja historialliset yksityiskohdat. Kokonaisuus on Hyvinkään taidemuseon tuottama ja toteutuksesta vastaa ääni- ja valosuunnittelija Kimmo Karjunen. Näyttelyn yhteistyökumppani on Pro Av Saarikko Oy.

Sonckin taidekokoelma Värinäkyjä-näyttelyn runkona

Hyvinkään taidemuseon alkuvaiheet liittyvät kiinteästi Yrjö Saariseen. Museon kokoelmissa
on 84 taiteilijan maalausta ja yli kaksisataa piirrosta, joista valtaosa kuuluu Karin ja Carl Eric Sonckilta vuonna 1977 lahjoituksena saatuun Sonckin
taidekokoelmaan. Kokoelma sai pysyvät tilat vuonna 1981 valmistuneesta Jussintorin liike- ja taidekeskuksesta, jossa taidemuseo on toiminut vuoden 1982 alusta lähtien.

Mittava osa esillä olevista teoksista kuuluu Hyvinkään taidemuseon Sonckin taidekokoelmaan. Lisäksi teoksia on lainattu näyttelyyn Ateneumin taidemuseosta, HAM Helsingin taidemuseosta, Jyväskylän taidemuseosta, Taidekoti Kirpilästä ja Taidesäätiö Meritalta sekä yksityiskokoelmista.

Osa Värinäkyjä-näyttelystä jatkaa Jyväskylän taidemuseoon vuonna 2021.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here