Joulun ihana perinne – pienet joulumyyjäiset

0
420
Villasukkien myyjä joulumarkkinoilla.
Villasukka on suomalaisten suosiosssa edelleen. Niitä on tarjolla aina, kuten Joulumarkkinoilla.

Ihanaa, että meillä on jouluun liittyviä perinteitä! Yksi mieluisimmista ovat myyjäiset, joita voi järjestää vaikka pikkukylässäkin.

Muistoissani lapsuuden ja nuoruuden jouluina ei myyjäisistä tiedetty mitään. Pakottava ja myös mieluinen tarve piipahtaa niihin tuli, kun äitini ei enää jaksanut tai halunnunt tehdä joulupöytään joululaatikoita.

Niinpä siten erään kerran keksittiin myyjäiset. Muistan, kun ajelimme silloiseen Aulangon-Heikkilään, johon Maa- ja kotitalousnaiset olivat varmaan jo vuosia aikaisemminkin järjestäneet myyjäiset.

Mikä iloinen yllätys: mukaan lähti peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikot sekä joululimppu. Eipä tarvinnut enää muuta kuin paistaa joulukinkku ja ostaa muuta mukavaa kaupasta. Joulutortut leivottiin toki itse. Myöhemmin bongasin joulukakkujakin. Sen ensimmäisen kerran jälkeen opin jo varaamaan etukäteen, mitä halusin. Ei tarvinnut enää pelätä että jäisi tyhjin käsin.

Tapa on jatkunut, kiitos niiden Hämeenlinnan seudun lukuisten myyjäisten. Laatikot hankittiin pari viikkoa sitten Kouvalan maamiesseurantalolta. Sieltä löytyi myös englantilainen hedelmäkakku sekä puolukanvarsista tehty ovikranssi ulko-ovea koristamaan.

Puolukanvarvuista tehty kranssi.
Puolukanvarvuista tehty kranssi löytyi joulumyyjäisistä.

Myyjäisten kirjo on moninainen. Pukinkonttiin löytyy satavarmasti villasukkia, koristeita ja monenlaista joululahjaksi sopivaa. Samalla voi istahtaa kahville ja vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. Kuinka kotoisaa!

Joulumarkkinat ovatkin sitten ihan toinen juttu. Tarjonta on monipuolisempi ja mukana on rutkasti erilaisia yhdistyksiä. Hulina on valtava, kuten joulukuun toisena viikonloppuna Elenia Areenassa.

Löysin itselleni joululahjan, mutta muuten tuli kierreltyä homma nopeasti ohi. Ei siellä ollut myyjäisten leppoisaa tunnelmaa!

Yhteiskuva joulupukin kanssa myyjäisissä.
Itse joulupukinkin tapaa, kun haluaa kuvan muistoksi.

Kulttuurikatsastaja on hämeenlinnalainen kulttuurin suurkuluttaja.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here