Kuvanveistäjä Piela Auvisen veistoksia Kaapelitehtaalla

0
579
kuvia teosten tuonnista/pystyttämisestä, kuvat: Peter Rautanen

Hattulalaisen kuvanveistäjä (YAMK) Piela Auvisen veistoksia on nähtävillä Kaapelitehtaan Puristamolla Helsingissä 12.–22.12.2019. Kyseessä on keraaminen veistossarja nimeltä Aquamanile. Teokset ovat osana Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:n näyttelyä ”Uuden Maan Kuvat” ja sen on kuratoinut Tero Annanolli (TaM, kuvataiteilija, opettaja, taidepedagogi). Aquamanile lähtökohtaisesti on eläimen tai ihmisen muotoinen vesikannu. Kannun materiaalina on ollut aikoinaan metalli tai savi. Varhaisin tunnettu aquamanile on valmistettu Persiassa noin vuonna 800 jaa. Euroopassa mm. härän ja pässin muotoisia aquamanileita valmistettiin keskiajalla.

”Oma kiinnostukseni Aquamanileihin alkoi historian tutkimisen myötä vuonna 2014. Olen keraamikko/sarjadreijari ja tehnyt paljon historiallisia mallinnuksia. Aquamanile oli kuitenkin uusi tuttavuus, johon halusin syventyä. Aikani muotoa tutkittuani ja useampia mallinnuksia tehtyäni halusin koota taideveistossarjan, joka esittelee vanhaa sekä etsii moderneja näkökulmia esineeseen. Keskeisinä aiheina ovat taidehistoria, ihmisyys ja yhteiskunta.

Olen lähtökohdaltani käsityöläinen, savenvalaja, mutta taiteessani en ajattele taloudellisia seikkoja tai käytännöllisyyttä; kaatonokka ei toimi tai kahva ei kestä nostamista. Esine ei ole tarkoitettu käyttöön. Muodot on suunniteltu esteettistä kokonaisuutta ajatellen, ei käyttäjää. Vahvin ”hyöty” käsityöläistaustasta taiteessa näkyy taidolla käsitellä materiaalia teknisesti. Se antaa mahdollisuuden toteuttaa monenlaisia suunnitelmia.”

Aquamanile on osa laajempaa sarjaa, joka käsittää lähes 50 esinettä. Osa sarjasta oli esillä huhtikuussa Mikkelissä Studio Wäkewässä. Auvisen teoksia on nähtävillä ensi vuonna Suomen taidenäyttelyiden lisäksi mm. Saksassa sekä Italiassa.

Lisätietoja
Piela Auvinen
kuvanveistäjä/kuvataiteilija (YAMK), keraamikko (AMK),
kulttuurialan opettaja (AmO)

044 587 1153
www.piela.fi
piela.auvinen@gmail.com

kuvia teosten tuonnista/pystyttämisestä, kuvat: Peter Rautanen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here