Samuli Reunanen ohjaa Ovista ja ikkunoista Hämeenlinnan teatteriin

0
717
Samuli Reunanen
Samuli Reunanen on Hämeenlinnan teatterissa vierailevana ohjaajana jo toistamiseen. Työn alla on nyt Ovista ja ikkunoista. Kuva: Tommi Kantanen

Ensimmäisellä vierailuohjauksellaan hämeenlinnalaiset hurmannut Samuli Reunanen palaa kaupunkiin. Nyt hän ottaa modernin yhteiskunnallisen satiirin käsittelyynsä.

Samuli Reunasen ohjaus Ingmar Bergmanin klassikoksi luettavasta näytelmästä Kohtauksia eräästä avioliitosta veti Verstas-näyttämön ilta toisensa jälkeen täyteen vuonna 2018. Intiimi tila ja Reunasen näyttämöratkaisut toivat tekstin ja näyttelijät kuumottavan lähelle katsojia. Näytelmä ei päästänyt ketään helpolla, mutta sai Teatterikärpäsen puraisuja -blogin lähes kaiken nähneen Talle Kilpeläisenkin huokaamaan, että tätä lisää!

Helmikuun 20. päivänä Hämeenlinnan teatterissa tulee ensi-iltaan Sébastien Thiéryn satiiri rahan mahdista ihmisten elämässä. Reunanen ohjaa näytelmän Ovista ja ikkunoista isolle näyttämölle.

Mikä sai klassikkojen ohjaajana tunnetuksi tulleen Reunasen tarttumaan alle kymmenen vuotta vanhaan nykynäytelmään?

Hän toteaa, ettei ole varsinaisesti erikoistunut ohjaamaan klassikkotekstejä. Klassikkoja hän ohjaa ja on ohjannut samasta syystä nykynäytelmiäkin – teksti on kiehtova. Tekstin täytyy kutitella mielikuvitusta, antaa haastetta.

”Tekstin pitää olla hauska ja liikuttava, sen pitää yllättää ja hätkähdyttää. Onhan näytelmän tarkoitus ilahduttaa ja virkistää”, sanoo Samuli Reunanen.

Samuli Reunanen kuvailee Ovista ja ikkunoista -näytelmää trilleriksi, jossa lähtökohtana on tavallinen, keski-ikäinen, hyvin toimeentuleva perhe. Mutta entäpä jos rahaa tulvisikin ovista ja ikkunoista?

”On aika harvinaista, että esitettäväksi tulee ranskalainen nykykomedia. Ranskassa yhteiskunnallisella satiirilla on pitkä trendi aina Molierestä alkaen. Ovista ja ikkunoista on myös kirjoitettu nimenomaan näytelmäksi. Siitä ei ole tehty elokuvaa tai tv-sarjaa, eikä se pohjaudu kirjaan. Sekin on nykyään aika harvinaista”, Reunanen miettii.

Ovista ja ikkunoista on selkeästi komedia, mutta se pitää kuitenkin sisällään myös hyvin tummia sävyjä.

Reunanen luonnehtii näytelmää faabelimaiseksi kärjistykseksi, joka tarjoaa katsojillekin tilaisuuden yhdistellä asioita. Ei siis paljasteta juonesta enempää!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here