Tule opettelemaan pesutekniikkaa

0
1073

Ensi sunnuntaina on taas mahdollista opetella uutta tekniikkaa Iittalan puukoululla. Opettajana toimii taiteilija Anneli Kokkonen. Pesutekniikalla on hauska ja jännittävä tehdä, ja lauantaina opettelemme kolmessa tunnissa tekniikan perusteet.

Siinä on jo paljon, kun joutuu miettimään, onko maali lientä, velliä vai puuroa.

Taso 1 on perustaso, jossa ensin opetellaan luonnostelemaan. Mietitään tulevan maalauksen värit etukäteen, piirretään kuva ja täytetään koko teos sopivan paksulla maalilla. Kuivuttuaan teos sivellään kokonaan tussilla. Kuivuttuaan teos viedään ohjatusti vesihanan alla, jossa teos ”purkautuu” osittain esiin. Laitetaan kuivumaan ja sen jälkeen silitetään. Teoksen ja tekijän nimi kirjoitetaan ja se on valmis kehystettäväsi.

Kuva: Leilan kala =  Taso 1  Leila Mäkinen. Kala,  2019. Pesutekniikka, guassi ja tussi litoposterille, 10 x 15.

Taso 2 Silityksen jälkeen ”avataan” mahdolliset tukkeumat samoilla väreillä kuin on käytetty maalaamisessakin. Voidaan korostaa permanent-tussikynällä myös joitakin kohtia. Silitetään ja laitetaan nimet.

Kuva: Lahden kylän koulu= Taso 2  Anneli Kokkonen. Lahden kylän koulu, 2017. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 14×19

Kuva: Kollien yhteenotto = Taso 2  Anneli Kokkonen. Kollien yhteenotto, 2017. Pesutekniikka, guassi, tempera ja tussi litoposterille, 14×19

Taso 3 Silityksen jälkeen tarkastellaan lopputulosta, maalataan samoilla guassimaaleilla korostaen joitakin kohtia sekä muutetaan akvarellikynillä ja väreillä ohuesti, jos tarpeen. Silitetään ja lisätään mahdollisesti akryylikultamaalia varovasti koko työn päälle. Kuivataan ja silitetään.

Kuva: Sydämees jään = Taso 3  Anneli Kokkonen. Sydämees jään, 2019. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 20 x 15

Mukkulan kartano = Taso 3 Anneli Kokkonen. Mukkulan kartano, 2017. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 14×19

Käytämme litoposteria, koska siinä on vähän liimaa ja se tekee ohuutensa vuoksi elävän pinnan.

Tekniikka sopii esimerkiksi runokirjojen kuvittamiseen.

Katso kurssin info täältä.

Tule mukaan!

Ulla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loTaso 1 on perustaso, jossa ensin opetellaan luonnostelemaan. Mietitään värit tulevan maalauksen värit etukäteen, piirretään kuva ja täytetään koko teos sopivan paksulla maalilla. Kuivuttuaan teos sivellään kokonaan tussilla. Kuivuttuaan teos viedään ohjatusti vesihanan alla, jossa teos ”purkautuu ” osittain esiin. Laitetaan kuivumaan ja sen jälkeen silitetään. Teoksen ja tekijän nimi kirjoitetaan ja se on valmis kehystettäväsi.

Taso 2 Silityksen jälkeen ”avataan” mahdolliset tukkeumat samoilla väreillä kuin on käytetty maalaamisessakin. Voidaan korostaa permanent -tussikynällä myös joitakin kohtia. Silitetään ja laitetaan nimet.

Taso 3 Silityksen jälkeen tarkastellaan lopputulosta, maalataan samoilla guassimaaleilla korostaen joitakin kohtia sekä muutetaan akvarellikynillä ja väreillä ohuesti, jos tarpeen. Silitetään ja lisätään mahdollisesti akryylikultamaalia varovasti koko työn päälle. Kuivataan ja silitetään.

Käytän litoposteria, koska siinä on vähän liimaa ja ohuutensa vuoksi tekee elävän pinnan.

 

Leilan kala =  Taso 1  Leila Mäkinen. Kala,  2019. Pesutekniikka, guassi ja tussi litoposterille, 10 x 15. (en ole ihan varma koosta…)

Lahden kylän koulu= Taso 2  Anneli Kokkonen. Lahden kylän koulu, 2017. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 14×19

Kollien yhteenotto = Taso 2  Anneli Kokkonen. Kollien yhteenotto, 2017. Pesutekniikka, guassi, tempera ja tussi litoposterille, 14×19

Sydämees jään = Taso 3  Anneli Kokkonen. Sydämees jään, 2019. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 20 x 15

Mukkulan kartano = Taso 3 Anneli Kokkonen. Mullulan kartano, 2017. Pesutekniikka, guassi, akvarelli ja tussi litoposterille, 14×19

 

Tekniikka sopii esim. runokirjojen kuvittamiseen.

Anneli

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here