Sinfoniaa ja mielenrauhaa

0
417
Lahden sinfoniaorkesteri keskiviikkona Verkatehtaalla.

Tammikuun lopulla klassisen musiikin ystävät saivat kylmän suihkun. Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta esitti, että klassisen musiikin konsertteja vähennetään radikaalisti. Tästä kauhistuivat sekä Sibelius Lahti että Hämeenlinnan taide-ja kulttuuripiirit.

Hätähuudon klassisen musiikin puolesta esitti peräti 11 yhdistystä ja erikseen vielä Sibelius-seura. Opetus- ja kulttuuriministeriö oli myöntänyt Sinfonia Lahdelle tälle vuodelle 70 000 euroa, josta suurin osa oli jyvitetty Hämeenlinnan vierailukonsertteihin. Lahti oli varautunut viiteen konserttiin edellisvuosien tapaan ja nyt lautakunta vähensi ne kolmeen. Lautakunta pudotti kulttuuripäällikön esittämän ostomäärän 120 000 eurosta 70 000 euroon.

”Tällainen on häpeäksi kenelle tahansa, mutta erityisesti Hämeenlinnan kaupungille, joka kutsuu itseään ylpeästi Sibeliuksen ja jopa kulttuurikaupungiksi”, sanoivat yhdistykset.

Vetoomus teki tehtävänsä ja syksyllä meillä on ilo nauttia kolmesta Sibelius Lahden konsertista. Viime viikon keskiviikkona oli tämän vuoden ensimmäinen ja seuraava 26. toukokuuta. Kaikki hyvin!

Rauhoittumisen paikka

Sietäisi joskus jokaisen käydä edes kerran klassisen musiikin konsertissa. Jo sinne valmistautuminen rauhoittaa kiireistä ihmistä. Puetaan vähän parempaa ylle ja lähdetään liiikkeelle hyvissä ajoin nauttimaan vaikkapa makoisat pullakahvit ja seurustelemaan tuttujen kanssa.

Vanhemmalla iällä näissä konserteissa tapaa, ihan totta, tuttuja enemmän kuin muuten. Ja juuri Verkatehtaalla. Musiikin ei aina tarvitse olla helposti ymmärrettävää. Siitä voi silti ottaa kaiken irti. Kevätaamusta-konsertissa (4.3.)  pidin valtavasti Kersten McCallin huilusta ja kapellimestarivierailijan Anja Bihlmaierin eloisasta johtamisesta. Näiden kahden työskentelyä oli ilo seurata.

Lili Boulangerin, 24-vuotiaana menehtyneen säveltäjän kaksi kappaletta olivat varmasti monelle ihan uutta. Kersten McCallin huilun helisevä ääni ja Wolfgang Amadeus Mozartin huilukonsertto nro 1 G-duuri eivät varmaankaan jättäneet ketään kylmäksi. Väliajan jälkeen kuultu Antonio Dvorakin Sinfonia nro 8  on melodinen ja helppo kuunnella.

Syksyllä lisää

Syksyllä on sitten luvassa monta hyvää. Ensimmäisenä starttaa Sinfonia Lahti 2.9. Sibeliuksen sinfonioilla nro 3, nro 6 ja nro 7. Kapellimestarina Dima Slobodeniouk.

Lokakuun 7. päivän ohjelmasta Verkatehtaan johtajalla Janne Auvisella ei ollut vielä vahvistusta, mutta sellainen on tarkoitus toteuttaa. Marraskuun 11. päivänä Sinfonia Lahti saapuu jälleen kapellimestarina Okko Kamu ja Risto-Matti Marin piano. Tällöin kuullaan Xaver Scharwenkan Pianokonsertto nro 1 ja Pjotr Tsaikovskin Muistoja Firenzestä, versio jousiorkesterille.

Entisestä poiketen Sibeliuksen syntymäpäivänä Verkatehtaalla 8.12. soittaa Tempera-kvartetti. Ohjelmistoa ei ole vielä vahvistettu.

Tällaista on siis tulossa. Syksyn aikana sitten suunnitellaan seuraavaa vuotta. Elämme toivossa!

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here