Hämeenlinnan Taiteilijaseuran juhlanäyttelyssä kunnioitetaan piirtämisen perinnettä 

0
427
Anne Vilkuna, Pako II, 2017/18, noin 120x120, hiilipiirustus kankaalle ja seinään. Kuva: Susanna Mattila

Anne Vilkuna, Pako II, 2017/18, noin 120×120, hiilipiirustus kankaalle ja seinään. Kuva avajaisista 22.3.2918. Kuva: Susanna Mattila

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran 70-vuotisjuhlanäyttelyssä kunnioitetaan piirtämistä ja näyttelyn teemaksi on valittu viiva. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen piirustusnäyttely, vaan nykytaidenäyttely, jonka teoksissa aihetta lähestytään eri näkökulmista monia tekniikoita hyväksi käyttäen. Hämeenlinnan taidemuseossa 23.3.-13.5.2018 nähtävän kokonaisuuden on kuratoinut taidehistorioitsija Kati Kivinen. Mukana on teoksia kaikkiaan 16 jäsentaiteilijalta.

Piirtämisellä on vahvat perinteet hämeenlinnalaisessa kuvataide-elämässä. Jo 1940-luvun lopulla paikalliset taiteilijat ja taideharrastajat alkoivat kokoontua yhteisiin piirustusiltoihin niin sanottuun hiilikerhoon. Perinne on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran myötä jatkunut näihin päiviin asti ja edelleen seuran jäsenet kokoontuvat viikoittain piirtämään.

Viiva-näyttelyn teemana ovat piirtäminen ja piirretyn – tai maalatun tai jollakin muulla tavalla muotoillun – viivan monet eri merkitykset tämän päivän taiteilijoiden tuotannossa.

Viiva-näyttelyn avajaistunnelmia 22.3.2018. Kuva: Susanna Mattila

”Tämän päivän nykytaiteessa viivaa ja piirtämistä ajatellaan toistuvasti uudelleen. Piirtämisestä on tullut ajankohtainen ja mielenkiintoinen kuvallisen ajattelun alue aivan viime vuosikymmenien aikana. Piirtämistä ei enää nähdä yksinomaan perinteisten käyttötapojensa – havainnoinnin, kopioinnin ja luonnostelun – kautta valmistelevana välineenä muilla välineillä toteutettujen taideteosten luomisprosessissa, vaan siitä on tullut vahvasti oma, ensisijainen työskentelymuotonsa. Taidokkaan teknisen suorituksen rinnalle ovat nousseet myös sellaiset piirtämistä määrittelevät ja arvottavat ominaisuudet ja elementit, kuten rytmi, materiaalisuus, tilallisuus ja ajallisuus”, kertoo näyttelyn kuraattori Kati Kivinen.

Näyttelyn taiteilijat: Piela Auvinen, Anna-Kaisa Haanaho, Pirjo Heino, Anni Honkajuuri, Heli Huotala, Ismo Hyvärinen, Olli Larjo, Piia Lieste, Eira Lähteinen, Hannele Parviainen, Mimmi Pearlman, Kukka Pitkänen, Minttu Saarinen, Katri Stenberg, Jukka Teittinen ja Anne Vilkuna.

Taiteilijaseuran juhlanäyttelyyn sisältyy runsas oheisohjelma: performansseja, työpajoja, yleisöopastuksia ja Kati Kivisen kuraattorikierros.

Viiva – Hämeenlinnan Taiteilijaseura 70 vuotta -juhlanäyttely Hämeenlinnan taidemuseossa 23.3.-13.5.2018

Kuraattorikierros taiteilijaseuran juhlanäyttelyssä

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran 70-vuotisjuhlanäyttelyyn Hämeenlinnan taidemuseossa on tulevana sunnuntaina 8.4. klo 14 mahdollisuus tutustua näyttelyn kuraattorin Kati Kivisen johdolla. Esittelyssään Kivinen valottaa muun muassa näyttelyn kuraattorina tekemiään valintoja, näyttelyn teemaa ja kertoo mukana olevista teoksista.

Viiva-näyttelyn kuraattorina toiminut taidehistorioitsija Kati Kivinen työskentelee Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmaintendenttinä. Hän on kotoisin Hämeenlinnasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here