Hämeenlinnan taidemuseo johdattaa taiteen kiihkeisiin vuosikymmeniin

0
460
Lars Gunnar-Nordström, Red Theme, 1975-85, Hämeenlinnan taidemuseon Niemistö-kokoelma. Kuva Reima Määttänen

Hämeenlinnan taidemuseo avaa näyttelyvuoden kokoelmia esittelevällä suurnäyttelyllä 26.1.–4.11.2018. Modernin monet kasvot -näyttelyn jatko-osana nähtävä Kokeilevaa & kantaaottavaa johdattaa kiihkeille 19601970-luvuille kuvataiteen ja modernismin murrokseen. Tuolloin taiteen tyylisuuntaukset vaihtuivat tiheässä tahdissa ja pinnalla oli useita taideilmiöitä: informalismi, pop-taide, yhteiskunnallinen realismi, konkretismi, kineettinen taide, jne.

Kimmo Kaivanto, Eilisen läsnäolo, 1965, Hämeenlinnan taidemuseon kokoelma. Kuva Reima Määttänen

Lähes 130 teosta käsittävä näyttely esittelee aikakauden keskeisimpiä kuvataideilmiöitä. Mukana on teoksia ajan tunnetuilta tekijöiltä: mm. Taisto Ahtola, Göran Augustson, Reino Hietanen, Maija Isola, Kimmo Kaivanto, Harro Koskinen, Harry Kivijärvi, Ahti Lavonen, Juhani Linnovaara, Anitra Lucander, Lars-Gunnar Nordström, Tuulikki Pietilä, Kimmo Pyykkö, Ulla Rantanen, Jaakko Sievänen, Jaakko Somersalo, Kain Tapper, Esko Tirronen ja Rafael Wardi.

Kuvataiteessa vaikutteita haettiin erityisesti ulkomaisesta taiteesta, jota sota- ja jälleenrakennusvuosien jälkeen seurattiin tiiviisti. Geometrisen abstraktin taiteen rinnalle nousi 1960-luvulla vapaaseen ilmaisuun pohjaavia ei-esittäviä suuntauksia. 1970-lukua leimasi realismi, joka uudistui pop-taiteen ja yhteiskuntaa, politiikkaa ja ympäristön tilaa kommentoivien teosten myötä.’

Lars Gunnar-Nordström, Red Theme, 1975-85, Hämeenlinnan taidemuseon Niemistö-kokoelma. Kuva Reima Määttänen

Ajan ilmapiiri oli avoin kaikenlaisille kokeiluille. Taiteilijat ottivat käyttöönsä kiinnostavilta tuntuvia elementtejä, uusia materiaaleja ja liukuivat luontevasti suuntauksesta toiseen. Perinteisten taidemateriaalien rinnalle tuotiin uusia raaka-aineita, muovia, alumiinia ja akryylivärejä.

Näyttelyn yhteydessä nähdään koko perheen Hovielämää-teemanäyttely Juhani Linnovaaran taiteesta.

Kokeilevaa & kantaaottavaa – 1960–1970 -lukujen modernismia Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa 26.1.‒4.11.2018.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here