Mari Isotalon näyttely sukeltaa valoon ja kiireettömyyteen

0
344
Näyttelyssä ollaan pääosin pinnan alla. Ylempi maalaus, Turkoosi (2018, öljy kankaalle, 60 x 60 cm) osoittaa veden korkeutta.

Kaipaan alkumeren syleilyyn.
Haluan painaa korvat veden alle, olla kuulematta nykyajan vaatimuksia.
Olla rauhassa, keskittyä, ilman jatkuvaa suorittamista. Tyhjentää aivoni silpusta.
Elää hetkessä kuin lapsi, polskia ja sukellella niin kauan, että huulet tulevat sinisiksi…

Taiteilija Mari Isotalo ja teoksensa Vesimies. Kuva: Galleria KONE

Hämeenlinnalaisen taidemaalari Mari Isotalon (s. 1973 Kouvolassa) näyttely Sukellus ammentaa tunnelmansa valosta, lämmöstä, kiireettömyydestä ja Välimeren huikaisevasta turkoosista.

Isotalon viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat usein käsitelleet lapsuutta ja kasvamista. Lämpimän humoristisella otteella hän tekee näkyväksi elämän suuria ja pieniä ilmiöitä pysäytyskuvanomaisilla maalauksillaan, jotka saavat katsojan usein miettimään, mitä oikein on tapahtunut tai tapahtumaisillaan. Tässä näyttelyssä hän vie katsojan elämään hetkessä kuin lapsi, sukeltamaan turkoosin meren syvyyksissä, jossa suorittaminen väistyy keskittymisen tieltä.

– Näyttelyn teokset saivat alkunsa kesällä 2017 Espanjassa Suomen Taiteilijaseuran Marbellan
taiteilijaresidenssissä viettämälläni työskentelyjaksolla. Päällimmäisiksi muistoiksi matkasta jäivät lämpö, valo, kiireettömyys, espanjalainen päivärytmi siestoineen – ja Välimeren huikaiseva turkoosi.
Väreillä on ollut aina elämässäni suuri merkitys. Hurahdan kausiluontoisesti milloin mihinkin väriin jauskon, että näillä väri-ihastumisilla on myös syvempi, psykologinen merkitys. Ihminen kaipaa tiettyjä värejä tietyissä elämäntilanteissa. Kaikille väreille on aikansa ja paikkansa, ja eri värivaiheet on käytävä loppuun.

– Usean viime vuoden ajan elämäni on ollut melkoista suorittamista ja tasapainoilua suurperheen ja
työelämän välisessä pyörityksessä. Näyttelyn tekemiseen uppoutuminen toi elämään kaivattua selkeyttä ja  rytmiä. Suljin tietoisesti pois kaiken ylimääräisen, linnoittuduin erakkomaisesti työhuoneelleni ja keskityin vain maalaamiseen. Huomasin palaavani yhä uudelleen samaan aiheeseen, ja jopa samaan värimaailmaan, kuin en olisi saanut turkoosista lainkaan kyllikseni. Turkoosin värin sanotaan liittyvän kehittymiseen, muutokseen ja henkisyyteen. Sillä on myös puhdistava ja rauhoittava vaikutus.

–Saman värin/aiheen toisto ja variointi oli hyvin meditatiivista, jopa terapeuttista. Se kertoneekin tässä yhteydessä tietynlaisesta zeniläisen mielenrauhan tavoittelusta – kaipuusta lapsuuden viattomaan ja puhtaaseen tilaan, kun elämä oli tässä ja nyt.

Kuvataiteilija, taidemaalari Mari Isotalo (s. 1973 Kouvolassa) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi v. 2002 Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä sekä vaatetusalan artesaaniksi v. 1996 Heinolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Isotalon viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat käsitelleet usein lapsuutta ja kasvamista. Lämpimän humoristisella otteella hän tekee näkyväksi elämän suuria ja pieniä ilmiöitä pysäytyskuvanomaisilla maalauksillaan, jotka saavat katsojan usein miettimään, mitä oikein on tapahtunut tai tapahtumaisillaan. Isotalon teoksia löytyy Kanta-Hämeen keskussairaalan sekä Pohjantähden kokoelmista. Hän on Taidemaalariliiton, Ars-Häme ry:n ja Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry:n jäsen.

MARI ISOTALO
Sukellus

31.3.
24.4.2018

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here