Turkoosin valtakunnassa

0
344
Taiteilijan omakuvakin on turkoosia tulvillaan.

Mari Isotalon näyttely Galleria Koneessa on huikaiseva sukellus turkoosiin. Näyttelyssä alkaa kaivata vettä, vaikka ei olisi koskaan Välimeren turkooseissa aalloissa uinutkaan. Toisaalta näyttely myös tuo lohtua vedenkaipuuseen. Hetken aikaa kesää ja vapaiden vesien uintiretkiä on hiukan helpompi odottaa.

Yksityiskohta Mari Isotalon teoksesta Kuplia 2018, öljy kankaalle. 110 x 110 cm.

Näyttelyn teokset ovat saaneet alkunsa kesällä 2017 Espanjassa. Mari Isotalo oli tuolloin työskentelyjaksolla Suomen Taitelijaseuran Marbellan residenssissä. Marbella on yksi harvoista taiteilijaresidensseistä, jonne voi ottaa perheensä mukaan. Maalaukset Isotalo maalasi kuitenkin Hämeenlinnassa työhuoneellaan.

Näyttelyssä ollaan pääosin pinnan alla. Ylempi maalaus, Turkoosi (2018, öljy kankaalle, 60 x 60 cm) osoittaa veden korkeutta.

Isotalo kertoo näyttelytiedotteessaan, että väreillä on ollut aina suuri merkitys hänen elämässään.

 Hurahdan kausiluontoisesti milloin mihinkin väriin ja uskon, että näillä väri-ihastumisilla on myös syvempi, psykologinen merkitys. Ihminen kaipaa tiettyjä värejä tietyissä elämäntilanteissa. Kaikille väreille on aikansa ja paikkansa, ja eri värivaiheet on käytävä loppuun, hän kirjoittaa.

Kaksi ensimmäistä maalausta kuuden työn sarjasta Pinta ja syvyys, 2017. Öljy kankaalle, kuusi osaa, á 60 x 60 cm.

Isotalo kertoo näyttelyn tekemiseen uppoutuminen tuoneen kaivattua selkeyttä ja rytmiä elämään, joka on ollut viime vuosina ”melkoista suorittamista ja tasapainoilua suurperheen ja työelämän välisessä pyörityksessä”. Hän huomasi palaavansa samaan värimaailmaan ja aiheeseen yhä uudelleen, ikään kuin ei olisi saanut kyllikseen turkoosista väristä.

Vesimies, 2017, öljy kankaalle, 120 x 100 cm.

Vesi on turkoosia ja läpikuultavaa, valoisaa. Taiteilija saa ihmeellisellä tavalla siveltimellään veden tunnun toistumaan maalauksissaan. Juuri tuolta sukeltaminen tuntuu, kuplat kutittelevat ihoa, aurinko siilautuu veden pinnan alaiseen toiseen todellisuuteen. Isotalon näyttelyssä sukeltaminen on turvallista.

Elementit 2018, Kutittaa 2018 ja Sukellus 2017, öljy kankaalle, 120 x 100 cm.

Sukeltaminen silmät auki on hiukan vaarallisen tuntuista, silloin kun sukelletaan suomalaiseen kesäiseen järveen. Mistä sen tietää tuleeko vastaan hauki valtava hammasrivistö veden vihertävässä hämärässä hohtaen. Tai joku muu vedenelävä, näkki tai mikä lie. Vesikasvien varjot ja auringon välke tekee mielikuvituksella varustetulle helposti tepposet.

Vedenalainen I ja II, 2018, öljy kankaalle, 70 x 90 cm.

Vaarasta huolimatta sukeltaminen on välttämätöntä. Sukeltaessa aika pysähtyy, veden viileys täyttää aistit.

Sukellus on näyttely, joka ravitsee janoista mieltä kesken kiireisen päivän. Sukelluksen tunteeseen pääsee heti, kun katse osuu takaseinän sukeltavaan lapseen. Keskellä näyttelytilaa mielikuva voimistuu ja veden rauhoittava vaikutus tuntuu sielussa asti.

Taiteilijan omakuvakin on turkoosia tulvillaan.

Galleria Koneen näyttelyihin taiteilijat valitaan hakemusten perusteella. Näyttelykalenteri on täynnä yli vuodeksi eteenpäin. Meneillään on haku loppuvuodeksi 2019. Taiteilijat valitsee toimikunta.

Kuvataiteilija, taidemaalari Mari Isotalo (s. 1973 Kouvolassa) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi v. 2002 Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä sekä vaatetusalan artesaaniksi v. 1996 Heinolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Isotalon viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat käsitelleet usein lapsuutta ja kasvamista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here