Hauhon musiikkijuhlat soi Lopella, Rengossa, Hauholla ja Lammilla

0
528
Seele-kvartetti. Kuva: Hauhon Musiikkijuhlat

Kymmenen konsertin kokonaisuudeksi kasvaneen Hauhon Musiikkijuhlien yhtenä tavoitteena on ollut löytää uusia esiintymispaikkoja. Viime vuonna sellainen löytyi Lammilta, kun Seppo Kantonen ja Teemu Viinikainen taituroivat Helsingin kaupunginorkesterin jousikvartetin kanssa Turvantalolla.

Tänä vuonna avajaiskonsertti kuullaan uusissa maisemissa, Lopella. Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoista koostuva Seele-kvartetti esiintyy musiikkijuhlien avauskonsertissa heinäkuun kolmantena päivänä Lopen kirkossa yhdessä opettajansa, alttoviulisti Teemu Kupiaisen kanssa.

Seele-kvartetti. Kuva: Hauhon Musiikkijuhlat

Hauhon Musiikkijuhlat on alusta asti ollut festivaali, joka antaa esiintymistilaisuuksia ja nostetta nuorille nouseville kyvyille. Niin tänäkin vuonna. Hauhon musiikkijuhlien tähtenä loistaa tänä kesänä juuri Seele-kvartetti, joka vuosi sitten toukokuussa palkittiin toisella palkinnolla Berliinissä järjestettävässä kansainvälisessä Rising Stars Grand Prix -kilpailun 14–18-vuotiaiden kamarimusiikkisarjassa.

Kvartetissa soittavat Rebecca Roozeman (viulu), Amanda Ernesaks (viulu), Kristian Sallinen (alttoviulu) sekä Tatu Kauppinen (sello). Muusikoiden keski-ikä on tällä hetkellä 17 vuotta.

Hauhon Musiikkijuhlien Nuori taiteilija 2018, Kristian Sallinen. Kuva: Hauhon Musiikkijuhlat

Lopen kirkossa ohjelmistossa on Ludvig van Beethovenia, W.A. Mozartia sekä Anton Bruckneria.

Seele-kvartettia kuullaan myös päätöspäivänä, lauantain päiväkonsertissa Lammin Turvantalolla. Turvantalolla esiintyy myös Virtuosi di Kuhmo. Ohjelmassa on Beethovenia ja Koessleria.

Jokavuotinen Hauhon Musiikkijuhlien Nuori taiteilija -valintakin liittyy Seele-kvartettiin. Tunnustuksen saajaksi on tänä vuonna valittu Kristian Sallinen, alttoviulisti, joka esiintyy myös Seele-kvartetissa. Nuoren taiteilijan konsertti kuullaan Hahkialan kartanossa perjantaina 6. heinäkuuta. Ohjemistossa on de Fallaa, Kurtágia, Britteniä, Brahmsia ja Kodálya.

Taiteelliset johtajat, Mikko Ivars ja Olli Kilpiö ovat joka vuosi rakentaneet Musiikkijuhlien ohjelmiston sillä ajatuksella, että kerran opeteltua ja esitettyä ohjelmaa voisi esittää vielä kerran uudelleen.

– Monesti musiikkielämää vähemmän seuraavat maallikot ovat äimistyneitä, kun he kuulevat jonkin konserttiohjelman esitettävän vain kerran – tai maksimissaan kaksi. Eikä oikeastaan ihme; onhan esimerkiksi teatterimaailmassa tilanne aivan erilainen – esityksiä on yleensä lukuisia ja jos yksi ilta ei katsojalle käy niin toinen mahdollisuus todennäköisesti löytyy, Mikko Ivars kirjoittaa blogissaan Hauhon Musiikkijuhlien nettisivuilla.

– Tästäkin syystä onkin omien projektien parissa tullut pyrkimystä saada esitettyä tiettyjä konserttiohjelmia tai teoksia useammin kuin sen yhden kerran. Myös jos ajattelee esimerkiksi omaa ”päivätyötä” orkesterissa, niin opeteltavien teosten pino ja sitä myötä myös nuottien määrä vuodessa on aikamoinen. Joten siis aivan omankin muusikkouden kannalta on todella piristävää saada lisää mahdollisuuksia palata tuttujen teosten pariin pienten taukojen jälkeen – tai vaikka esittää niitä useamman kerran peräjälkeenkin ja vertailla eri iltojen esityksiä ja tunnelmia, hän jatkaa.

Virtuosi di Kuhmo. Kuva: Hauhon Musiikkijuhlat

Hauhon Musiikkijuhlien perinteistä ohjelmistoa ovat Hahkialan kartanon lounaskonsertit. Niissä soivat piano, jouset ja orkesterisoittimeksi usein mielletty käyrätorvi. Laulullista käyrätorvea kuullaan myös perjantai-illan kirkkokonsertissa.

Ensimmäisessä konsertissa keskiviikkona 4.heinäkuuta esiintyy kokoonpano Mirka Viitala piano, Eriikka Maalismaa viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma alttoviulu ja Mikko Ivars sello. Ohjelmassa on Satien Nocturnoja, Adamsin Road Movies ja Mozartin Pianokvartetto g-mollissa.

Torstaina 5.heinäkuuta on käyrätorven päivä. Jukka Harju käyrätorvi, Reeta Maalismaa viulu ja Mirka Viitala piano esittävät Jukka Harjun, Esa-Pekka Salosen ja Max Bruchin musiikkia. Tuttuun tapaan Hahkialassa on tarjolla klo 12 alkaen kartanon lounasbuffet.

Tiistai-illan konsertti kuullaan Rengon kirkossa. Esiintymässä on Virtuosi di Kuhmo ja ohjelmassa Hans Koesslerin ja Johannes Brahmsin jousisekstetot.

Torstaina Hahkialan kartanon iltakonsertissa pääsee ääneen huilu. Kokoonpanolta Niamh McKenna huilu, Emma Vähälä viulu, Olli Kilpiö alttoviulu, Tuomas Lehto sello ja Mirka Viitala piano kuullaan Carl Maria von Weberin Trio huilulle, sellolle ja pianolle, Claude Debussyn 6 Epigraphes Antiques ja W.A.Mozartin Huilukvartetto.

Yleisölle on tarjolla Hahkialan kartanon Cocktail Hour tunnin ajan ennen konserttia.

Hauhon musiikkijuhlien nuoren taiteilijan 2018 Kristian Sallisen konsertin lisäksi perjantaina on vuorossa perinteinen Hauhon kirkkokonsertti. Esiintymään astelevat Jukka Harju käyrätorvi ja Virtuosi di Kuhmo. Ohjelmassa on York Bowenin käyrätorvikvintetto ja Johannes Brahmsin Jousisekstetto.

Musiikkijuhlat päättyy lauantai-iltana kahteen Makasiiniklubi-konserttiin Hahkialan kartanolla. Musiikkijuhlat tuo esille vielä yhden puhaltimen, kun saksofonisti Jukka Perko esiintyy yhdessä laulajatar Johanna Iivanaisen kanssa Makasiiniklubilla. ”Hermokkaasti svengaavat” rumpali Ville Pynssi ja basisti Eero Seppä takaavat kyydin keinuvuuden, kun nelikko johdattaa kuulijansa jazziin perinteen viitoittamaa polkua. Määränpäänä on Ameriikka ja sen ikivihreät Broadway-sävelet, joukossa muutamia kotimaisia schlaagereita. Musiikkia joka saa svengijalkaan vipatusta ja tunteet pintaan.

Hauhon Musiikkijuhlien lippukauppa on auki! Tilaa lippusi täältä >>

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here