Uusi pohjoismainen taidekokoelma NoCo ensiesittelyssä Suomessa

0
358
Olafur Eliasson, International Career Lamp, 2007, NoCo. Kuva: Reima Määttänen.

Hämeenlinnan taidemuseo tiedottaa: Hämeenlinnan taidemuseon kesänäyttely tarjoaa mielenkiintoisen kokonaisuuden pohjoismaista nykytaidetta, kun NoCo Art Collection saapuu ensi kertaa Suomeen ja Hämeenlinnaan. NoCo on tuore nykytaiteen kokoelma, joka on ollut ainoastaan kerran aikaisemmin esillä. Viime kesänä kokoelmaan pääsi tutustumaan Vestfossenin taidehallissa Norjassa. Hämeenlinnan näyttelyssä 16.6.-7.10.2018 nähdään monipuolinen kattaus pohjoismaisesta nykytaiteesta. NoCossa kohtaavat kansainvälisesti arvostettujen taiteilijoiden ja nuorten, nousevien tähtien teokset.

Mielenkiintoinen sekoitus taiteen supertähtiä ja nuoria tekijöitä

Osa NoCon taiteilijoista on hyvin ansioituneita, vaikka kuuluvatkin nuoreen taiteilijapolveen. Valtaosa kokoelman taiteilijoista on syntynyt 1970-80 -lukujen vaihteessa. NoCon kokoelman on luonut maailmanlaajuisesti arvostettu ja tunnettu ruotsalainen kuraattori ja museonjohtaja Göran Christenson, joka tunnetaan uusien, lupaavien nuorten taiteilijoiden löytäjänä. Hän on seurannut pohjoismaisten taiteilijoiden kehitystä 1990-luvulta lähtien ympäri maailmaa. Pohjoismaiset taiteilijat ovat onnistuneet saavuttamaan merkittävän roolin kansainvälisillä taiteen kentillä. Juuri he ovat NoCossakin mukana.

NoCon taiteilijat ja kokoelma tarttuvat aikaansa. Kokoelma kertoo siitä, mitä tapahtuu NYT. Taiteilijoilla ja teoksilla on usein eksistentialistinen, yhteiskuntakriittinen tai poliittinen näkökulma. Monet kokoelman taiteilijoista haluavat teostensa kautta varmistaa maapallon tulevaisuutta ja sen säilymistä myös tuleville sukupolville.

Hämeenlinnan näyttelyyn on valittu teoksia monilta tunnetuilta, jopa supertähdiksi kutsuttavilta taiteilijoilta – ja vieläpä heidän keskeisiä teoksiaan. Koska kokoelma on ajankohtainen, mukana on myös monia uusia tuttavuuksia ja yllättäviä teoksia.

Mukana on muun muassa islantilais-tanskalaisen Olafur Eliassonin suurikokoinen valo-objekti International Career Lamp (2007), kotimaisen taiteilijaduon IC-98n videoinstallaatio Abendland (2013/2014), tanskalaisen Superflexin yhteiskuntakriittinen teos The piece Letter to Superflex, 14. January 2008, ruotsalaisen Danilo Stankovicin mystinen maalaus Suden hetki (2013) ja ruotsalaisen Sofia Hulténin teollisuustuotantoa kommentoiva veistos Vien aivosi toiselle tasolle (2013).

Kokoelman taustalla ruotsalainen taidesäätiö

NoCo on ruotsalaisen vuonna 2013 perustetun taidesäätiön omistama kokoelma. Taidekokoelman keräämisestä on vastannut Göran Christenson, joka toimi 25 vuoden ajan Malmön taidemuseon johtajana ja kokosi tuona aikana museolle Ruotsin suurimman ja merkittävimmän pohjoismaisen nykytaiteen kokoelman. Nyt hän on jälleen luomassa uutta komeaa ja persoonallista kokoelmaa – tällä kertaa yksityiselle taidesäätiölle.

NoCon omistaa ja sen rahoituksesta huolehtii joukko anonyymejä, varakkaita ja taiteesta kiinnostuneita henkilöitä. Pääsystä säätiön rahoittajiksi jopa kilpaillaan!

Ensimmäinen sadan teoksen kokonaisuus on valmis, toisen osan kerääminen on alkamassa. Säätiön tavoitteena on, että instituutiot, museot, galleriat ja taiteilijat voivat lainata kokoelman teoksia näyttelyihinsä ja näin kokoelman työt kiertävät taiteen kentällä. Ainakin seitsemän vuotta kokoelma elää näin – miten sen jälkeen? Sitä ei ole vielä päätetty.

Näyttelyn opastukset, asiantuntijavierailut ja työpajat

•Opastetut kierrokset keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 14.

•Näyttelyn kuraattorin Anne-Maj Salinin asiantuntijakierrokset ke 4.7. klo 14 ja ti 4.9. klo 17.30.

•NoCo-työpajat lapsiperheille pe 20.7. ja 27.7. klo 11.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here