Mikko Hovin lämminhenkinen veistosmaailma esillä Hämeenlinnan taidemuseossa

0
446
Mikko Hovi tarkastelee Larin-Kyöstin pronssimonumenttia Järvenpäässä Väinö Kärkkäisen valimolla alkukesästä 1962. (Kuva: Hämeenlinnan taidemuseon arkisto)

Mikko Hovin veistoksia ja kipsiluonnoksia esittelevä näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 22.9.2018–10.3.2019. Näyttelyssä on teoksia taiteilijan uran eri vaiheilta ja se perustuu kuvanveistäjän puolison Helmi Hovin Hämeenlinnan taidemuseolle vuonna 1966 tekemään mittavaan testamenttilahjoitukseen. Museon kokoelmassa on runsaat 100 Mikko Hovin veistosta ja lähes 400 kipsiluonnosta, valumallia ja -muottia.

Mikko Hovi – modernisti ja primitivisti. Karjalan kannakselta, Koiviston Härkälän kylästä kotoisin ollut Mikko Hovi (1879–1962) ryhtyi sukunsa perinteen mukaisesti nuoruudessaan merimieheksi. Hän sai maailman meriä kiertäessään vaikutteita eri kulttuureista, samalla karttui myös kielitaitoa. Lontoossa ja muissa suurissa satamakaupungeissa tie vei museoihin. Vieraiden kulttuurien vaikutus näkyy myöhemmin vahvasti Hovin veistoksissa. Lopullisen sysäyksen veistäjän omintakeiselle ja modernille ilmaisutavalle antoi Helsingissä 1950-luvun alussa nähty muinaisen meksikolaisen taiteen näyttely.

Koristeveistäjästä kuvanveistäjäksi myöhäisellä iällä. Hovi opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa 1900-luvun alussa koristeveistäjäksi. Hän teki muun muassa rakennusten stukkokoristeluja, ja toimi muun muassa Gunnar Finnen apulaisena Estonia-teatterin koristelutöissä. Vapaan veistotaiteen tekijänä hän nousi tunnetuksi vasta 1940-luvulta alkaen – poikkeuksellisen myöhäisellä iällä, 60-vuotiaana. Seuraava vuosikymmen oli Hovin parasta kautta, taiteellinen tuotanto oli runsas ja silloin syntyivät hänen kypsimmät teoksensa. Vielä kahdeksankymppisenä Hovi oli aikansa nuorekkaimpia veistäjiä, joka edusti maatamme myös ulkomaisissa näyttelyissä.

Näyttelyssä on varhaisia klassisiin ihanteisiin pohjautuvia figuureja, myöhempiä harkitun kömpelöitä ja primitiivisiä pienoisveistoksia sekä geometrisen pelkistettyjä teoksia. Mukana on myös joitakin monumentaalisia teoksia, niiden luonnoksia ja pienoismalleja.

Näyttelyssä voi tutustua monipuolisesti veistotaiteen materiaaleihin, sillä Hovi käytti taitavasti keramiikkaa, kipsiä, pronssia, puuta ja graniittia. Lopullisten veistosten ohella nähdään saviluonnoksia ja kipsimalleja, jotka havainnollistavat kuvanveistäjän työn vaiheita. Hän toteutti monista aiheistaan lukuisia variaatioita eri tyyleillä ja materiaaleilla.

Moderni ja humoristinen ihmisen kuvaaja. Hovia on kutsuttu primitivistiksi, humoristiksi, naivistiksi ja modernistiksi, ja hän olikin tätä kaikkea hyvin persoonallisella tavalla. Hän kuvasi ihmistä lempeästi, arjen hetkissä ja tilanteissa. Eläimistä hän kuvasi useimmiten karhua, leikkimässä ja painimassa tai eräänlaisena rakenteellisena toteemieläimenä. Veistoksissa on aina vahva sisäinen rytmi. Pienikokoisetkin veistokset uhkuvat voimaa ja niiden muodot ovat massiivisia.

Monumentti runoilijaystävälle. Mikko Hovin viimeiseksi teokseksi jäi runoilija Larin-Kyöstin patsas, joka paljastettiin juhannusviikolla 1962 Hämeenlinnan Toripuistossa. Veistäjä oli mukana tilaisuudessa puolisonsa Helmi Hovin kanssa, mutta kuoli aivoverenvuotoon pari viikkoa paljastustilaisuuden jälkeen kotikaupungissaan Helsingissä.

Teoksessa Hovi kuvasi läheisen runoilijaystävänsä Kyösti Larsonin (1873 – 1948) tälle hyvin tyypillisessä asennossa. Larin-Kyöstillä oli ollut tapana tarinoida ja istua polveensa nojaten pitkiä toveja veistäjän Herttoniemen ateljeessa. Mikko Hovi totesi teoksestaan, että ”halusin tehdä siitä larinkyöstimäisen”. Teos on muodoltaan pelkistetty ja tunnelmaltaan lämminhenkinen.

Kuvatieto: Mikko Hovi tarkastelee Larin-Kyöstin pronssimonumenttia Järvenpäässä Väinö Kärkkäisen valimolla alkukesästä 1962. (Kuva: Hämeenlinnan taidemuseon arkisto)

Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna
p. (03) 621 2669
Avoinna: ti-to 11-18, pe-su 11-17

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here