Arkisto II GalleriaKONEessa

0
404
Kokonainen keraaminen kaupunki on uponnut veteen. Kuva: Ulla Heinonen

”Arkisto on suuri tarina kahden fiktiivisen mieshahmon hapuilevasta ja foobisesta harhailusta apokalyptisissa mielien maisemissa. Tarina muuntautuu eri tiloihin, kasvaa, kehittyy ja etenee. Se ei ole eheä, looginen tai aukoton. GalleriaKONEen installaatio on tarinan seitsemäs osa, joka luo uuden käänteen tarinaan.

Kuva: Ulla Heinonen

Kertomus alkoi tilanteesta, jossa kaksi miestä, käyttöpäällikkö Larjonov ja vahtimestari Wallén jätettiin tundralla sijaitsevalle tutkimusasemalle ylläpitämään aseman perustoimintoja ja muu henkilökunta poistui paikalta. Tutkijoiden oli määrä palata kuukauden kuluttua jatkamaan tutkimuksiaan.

Larjonovin ja Wallénin oleskelu tutkimusasemalla kuitenkin pitkittyi ja yhteydet ulkomaailmaan katkesivat. Heidän sisäiset näkynsä, pelolkonsa ja eristyneisyyden vääristämä logiikkansa syrjäyttivät pian arkisten askareiden hoitamisen ja koko aseman olemassaolo sai heidän mielissään uuden merkityksen. He kuvittelivat olevansa osa peliä, jossa ilmastonmuutos, vedenpaisumus, oudot viestit oudoilla merkeillä, asemalta löytyvät tutkimustiedot ja -materiaalit loksahtelivat kummallisesti paikoilleen. He kokivat saaneensa uuden, vaikeamman ja tärkeämmän tehtävän, josta heidän oli selviydyttävä ratkaistaakseen maailmaa uhkaava suurtuho – vedenpaisumus.

Kuva: Ulla Heinonen

Miehet katosivat, mutta heidän jälkeensä jättämä materiaali löydettiin. Allekirjoittaneet koostivat materiaaleista kuusi erilaista Arkisto-installaatiota, jotka esiteltiin ympäri Suomea 2012–2016. Löydös sisälsi rautaa, keramiikkaa, lasia, suolaa, pronssia, luuta, kalojen osia, valoja, pumppuja, valokuvia, tekstiä… Fragmentit viittasivat toisaalta tekniikkaan, tietoon, tieteeseen, hallintaan ja toisaalta mystiseen menneisyyteen, historiaan, myyttisiin tarinoihin, animismiin, dystopiaan, hallitsemattomaan.

Miesten jäljille on jälleen päästy. He ovat poistuneet tutkimusasemalta ja matkanneet läheistä jokea pitkin satoja kilometrejä pohjoiseen aina merelle saakka. Sieltä jokisuun hylätyltä koululta löytyi Larjonovin ja Wallénin Uusi Arkisto, jonka allekirjoittaneet tässä ensimmäistä kertaa esittelevät.”

Olli Larjo ja Lasse Wallenius

ARKISTO II, installaatio
Olli Larjo & Lasse Wallenius
videoeditointi Tatu Heinämäki
2.2.–26.2.2019
GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna | www.galleriakone.fi
Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16

Kokonainen keraaminen kaupunki on uponnut veteen. Kuva: Ulla Heinonen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here