Hämeenlinna Street AR[t] syntyi jotta meillä olisi tulevaisuus

0
714

”Jos nuoria ei oteta huomioon, ei meillä ole tulevaisuuttakaan,” sanoo Pihla Rostedt Stellarion Oy:stä.

Tarve järjestää Hämeenlinnaan jotain, mikä kiinnostaisi nuoria tuotti uuden tapahtuman kesäkuun alkuun. Tarve syntyi alkujaan Hämeenlinnassa käydystä elinvoimakeskustelusta. Rostedt päätti toimia, kun alkoi näyttää siltä että elinvoimalla tarkoitetaan ainoastaan elinvoimaisia yrityksiä.

”Nuorethan ovat tärkeä osa elinvoimaa. Jos nuorelle syntyy mielikuva, että Hämeenlinnassa on cooleja tapahtumia ja kivoja juttuja, voi olla että hän valitsee opiskelupaikan tämän mielikuvan perusteella. Ja mahdollisesti jää töihin paikkakunnalle, jos kaupungissa tosiaan on ollut tarjontaa, joka kiinnostaa,” hän pohtii.

Rostedt kertoo huolestuneena seuranneensa, miten nuorten tuntuu olevan aina vain vaikeampi löytää omaa paikkaansa yhteiskunnassa. ”Jos se oli vaikeata omassa nuoruudessani, asia ei ole ainakaan käynyt helpommaksi.”

Kasvukipuihin lääkkeeksi tekemistä

Rostedtin lääke on järjestää tapahtumia, joissa nuoret voivat ottaa osaa yhteiseen toimintaan ilman pelkoa torjutuksi tulemisesta. Tapahtumia, joissa nuorilla on täysi oikeus olla ja tehdä.

Toisaalta Hämeenlinnan kulttuuritarjonnassa on ollut tapahtumankokoinen aukko kesäkuun kohdalla. Nuorille suunnattuja tapahtumia ei ole liikaa, eikä oikein mitään sellaista mihin voisi yhdistää taidetta, digitaalisia sisältöjä ja musiikkia.

”Erilainen taide on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Itse ihastuin katutaiteeseen, kun Amsterdamissa näin Banksyn yhteiskunnallisiin asioihin kantaaottavaa taidetta. Banksy tekee sen niin, että sanoma menee tajuntaan. Onhan se ehkä kapinallista, mutta kapina on joskus tarpeen. Sillä kapinahan syntyy nuorten äänen tukahduttamisesta,” Rostedt pohtii.

Katutaiteeseen liittyy edelleenkin 80-luvulta peräisin olevia mielikuvia, joita lähinnä kuvat graffitien täyttämästä New Yorkin metrosta, kaupungin jengitappeluista ja ganstarap maalailivat. Rostedt ei ymmärrä, miten katutaide voisi lietsoa turvattomuutta. Katutaide ei ole pelkkiä vihaa uhkuvia graffiteja, vaan yhteisöllistä taidetta, ympäristötaidetta, muraaleja ja julkisia veistoksia.

”Katsokaa nyt vaikka Iittalan taideasemaa, siihen ei liity mitään turvatonta – päinvastoin. Taide luo turvallisuutta,” hän sanoo.

Stellarion Oy voitti Häme Hack -kilpailun ykkösosan, ja osallistui ehdotuksellaan Hml Street AR[t] -festivaalista myös Häme Hack kakkoseen. Voittoa ei tullut, koska se oli jo saatu ykkösosassa, mutta kaupunki kuitenkin kiinnostui festivaalista. Tapahtuman rahoittajaksi löytyi Hämeenlinnan kaupungin lisäksi Avek (Kopiosto). Yhteistyökumppaniksi saatiin myös Helsinki Urban Art, joka toteuttaa festivaalin aikana katutaidetyöpajoja nuorille.

Hämeenlinnan Street AR[t] -tapahtumassa mukana Cristina Pop-Tiron ja Signe Kjaer Jensenin interaktiivista digitaidetta, Vlad Ilicin eli VRHumanin virtuaalimaalausta, beatboxaaja ja DJ Ivory Nexor Parker, hämeenlinnalaisen Juuso Kukkolan räpmusiikkia Näkemysero X Sataman yhteiskeikalla, Alec Danger alias Santeri Palkivaara ja Felipe Gasnier VJ sekä videotaidetta taiteilijanimi Tulevaisuuden antennilta Skogsterin talon auditoriossa. Tapahtumapaikkana Hämeenlinnan tori, kävelykatu ja keskustan rakennuksia. Tapahtumassa toteutetaan katutaidekilpailu, jonka tulokset julkistetaan sunnuntaina tapahtuman päätteeksi. Kilpailuun osallistuu katutaiteilijoita sekä Suomesta että ulkomailta.

Katutaidetta omin käsin

Katutaidekilpailun aikana voit myös itse käydä kokeilemassa katutaiteen tekemistä! Hämeenlinnan toripuistossa toimii Helsinki Urban Art ry:n graffiti- ja stencil-työpajat. Graffititaiteen perusteita ja oman graffitin tekoa opetellaan Santeri ”Roy” Karttusen vetämässä työpajassa. Graffitityöpajat ovat noin puolentoista tunnin mittaisia.

Stencil-työpajassa pääset puolestaan suunnittelemaan oman sapluunalla eli stencilillä tehtävän pienen katutaideteoksen. Pistäydy lyhyelle käynnille tai vietä vaikka koko festari itse taiteillen! Mukaan voi tulla milloin vain pajojen ollessa käynnissä eli la klo 12-18 ja su klo 13-17. Ennakkoilmoittautumista ei tarvitse. Työpajat ovat maksuttomia. Graffitityöpajat ovat vähintään 13-vuotiaille. Stencil-työpajaan voivat osallistua kaikenikäiset, mutta pienet lapset vain yhdessä vanhemman kanssa.

Kuvat: Hämeenlinna Street AR[t] ja taiteilijat, ylin kuva VRHuman.

Cristina Pop-Tiron ja Signe Kjaer Jensen tuovat kolme upeaa interaktiivista videoinstallaatiota osaksi Hämeenlinna Street AR(t) festivaalia. Yleisö pääsee osaksi taideteosta heidän videoinstallaatioissaan.

 

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here