Iittala Ensemble esittäytyy Juteinitalossa

0
483
Pakomatka, 2019, akryyli. Pirkko Pullinen-Valtonen.

Pakomatka, akryyli. Pirkko Pullinen-Valtonen, 2019.

Hattulan taiteilijaseuran kesäkuun näyttelyssä on vieraita naapurista. Iittalalaiset taiteilijoiden Iittala Ensemble tuo töitään näytteille Hattulan Juteinitaloon kesäkuun ajaksi. Kesäkuun 5. avautuvassa näyttelyssä nähdään viiden Iittalassa asuvan ja vaikuttavan taiteilijan töitä. Mukana ovat Raxu Helminen, Kira Josefina, Virve Niemi, Markku Mäki ja Pirkko Pullinen-Valtonen.

”Hattulan taiteilijaseura pitää joka vuosi kesäkuussa näyttelyn Juteinitalossa. Joka toinen vuosi kokoamme näyttelyn jäsenten töistä, joka toinen vuosi on vuorossa kutsunäyttely. Tänä vuonna Hattulan taiteilijaseuran jäsenten töitä on koko kesän esillä Pappila Sunday Shopissa Iittalassa. Tästä tuli ajatus, että kutsumme iittalalaisia taiteilijoita vastavierailulle Juteinitaloon. Iittalassa ei ole omaa taiteilijaseuraa, joten käännyin Naivistit Iittalassa -säätiön puoleen,” Hattulan taiteilijaseuran sihteeri Piela Auvinen selvittää.

Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen valitsi ryhmän viisi taiteilijaa.

”Naivistien Iittalassa asuu ja vaikuttaa taiteilijoita, joiden työt ansaitsevat tulla esille omana itsenään,” sanoo Ulla Heinonen.

Näyttelyssä nähdään Kira Josefinan sekatekniikkatöitä ja Markku Mäki tuo näyttelyyn veistoksia. Naivisteja edustavat Virve Niemi ja Pirkko Pullinen-Valtonen, jonka akryylimaalauksissa seikkailevat lempeäsilmäiset eläinhahmot. Niemen tekniikka on öljymaalaus.

Akvarellisti Raxu Helminen lähti mielellään mukaan Iittala Ensemblen näyttelyyn. Hän näkee näyttelyn tilaisuutena verkostoitua paikkakunnan taiteilijoiden kanssa, joilta on puuttunut yhteinen foorumi ja mahdollisuus tutustumiselle.

”En edes tiennyt, että näin monta taiteilijaa asuu Iittalassa, vaikka olen itsekin asunut täällä useita vuosia.”

Helminen tuo Juteinitalolle yupo-paperille maalattuja akvarelleja. Yleensä akvarellit maalataan sataprosenttisesta puuvillasta käsintehdylle paperille, mutta yupo on polypropyleeniä eli käytännössä muovia.

”Yupolle maalattu akvarelli ei ole niinkään hyvin kontrolloitavissa kuin akvarellipaperille maalattu työ. Väri ei imeydy, vaan on odotettava että vesi haihtuu ja pigmentti jää paperille. Yupolle voi maalata myös niin, että maalataan vain tietyt alueet, ja sitten kun vesi on haihtunut ikään kuin pestään muodot näkyviin,” Helminen selvittää.

Yupo-paperille maalaaminen on Helmisen mukaan kiehtovaa, sillä työt tehdään mielikuvituksen voimalla. Hän kertoo olleensa mielikuvittelija jo pienestä pitäen. Uusiin tekniikoihin ja oman osaamisen syventämisen Helminen on valinnut tarkoituksella.

”Kyse on omasta ilmaisusta. Taiteessa kyse ei ole siitä mitä itse saa, vaan mitä haluaa itsestään antaa.”

Iittala Ensemble Hattulan Juteinitalossa 6.6.-30.6.2019 Hattulan taiteilijaseuran vieraana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Ainokaiseni, akvarelli synteettiselle paperille (YUPO). Raxu Helminen, 2019.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here