Satudraamoja unen ja toden rajamailta

0
332

Lauantaina 12.10.2019 avautuu Riihimäen taidemuseossa valokuvataiteilija Vilja Tammisen näyttely All These Silent Years.

Vilja Tamminen (s. 1972) on valokuvataiteilija, joka asuu perheensä kanssa Lopen Launosissa. Vilja Tamminen löytää kuviensa aiheet läheltä ja kaukaa, niin retkillään lähimetsissä kuin kuvausmatkoiltaan Suomessa ja ulkomailla. Kuvauksen aiheena voi olla maisema, puu tai pyhät paikat, mutta yhtä hyvin ihminen tai eläimet, erityisesti koirat ja hevoset. Ihminen kuvassa luo siihen draaman ja jännitteen.

Vilja Tammisen valokuvat ovat satudraamoja, ne liikkuvat unen ja toden rajamailla. Kuvissa maailma näyttäytyy viattoman, sisäisen lapsen silmin nähtynä: hengeltään kauniina, sadunomaisena ja lohdullisena. Toisaalta Tammisen kuvat ovat elokuvallisia: pysäytettyjä kohtauksia elämästä tai muistikuvia lapsuudesta.

Työmäärä yhden onnistuneen valokuvan saamiseksi voi olla suuri, mutta myös sattumalla on paljon merkitystä: tuulenvire, auringon pilkahdus puiden lehvästön välistä ja yllättäen paikalle tulleet ihmiset. Lopulta valokuvaaja on aina ulkoisten olosuhteiden armoilla jollain tavoin. Tämä pistää sattumanvaraisuuden kuvissa tärkeän rooliin ja samalla tekee kuvaajasta nöyrän sivustaseuraajan. Tammisen valokuvissa tilanteet ovat osaksi lavastettuja ja toisaalta taas fiktiivisen tuntuisia otoksia todellisuudesta. Valokuvataiteilija on yhden naisen tuotantoryhmä: tuottaja, kuvaaja, assistentti, lavastaja ja ohjaaja.

Kuvan syntyprosessiin kuuluu kaikki se mitä on tapahtunut ennen kuvan ottamista ja sen jälkeen, ja mikä otoksista valitaan lopulliseen vedokseen. Vilja Tammisen työtapaan ei kuulu kuvien muokkaaminen ja muuttelu kuvankäsittelyohjelmissa: hän pitää tärkeänä sitä että kuvat ovat ”totta”. Valtaosa näyttelyn teoksista on uusia, mutta mukana on myös vanhempia töitä. Osa kuvista on kuvattu mustavalkofilmille. Kaiken kaikkiaan kuvaamiseen on käytetty viittä eri kameraa.

Vilja Tamminen on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2001. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä ollut mukana yhteisnäyttelyissä. Vilja Tamminen toimii kuvataideopettajana ja freelance-valokuvaajana. Hän on saanut näyttelyä varten Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolta apurahan taiteellisen työskentelyyn.

Näyttelyssä on myös kaksi audiovisuaalista teosta, joihin muusikko Antti Ventola on säveltänyt musiikin.

Teoskuvat:

Vilja Tamminen, Shiny Girls and Glimmerin Horse, 2017. Pigmenttivedos. (ylinnä)

Vilja Tamminen, All These Silent Years, 2017. Pigmenttivedos.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here