Kadonneita eläimiä Galleria KONEessa

0
438
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GalleriaKONEen marraskuun näyttelyn veistokset käsittelevät sukupuuttoon kuolleita lajeja ja niihin liittyviä tarinoita.

”Nyt nähtävillä olevat veistokseni kuvaavat sukupuuttoon kuolleita eläimiä ja niiden osia. Ranskalainen eläintieteilijä Georges Cuvier (1769-1832) esitti ensimmäisenä, että lajien sukupuutto on laajalle levinnyt ilmiö. Tätä ennen oli pidetty mahdottomana, että luoja loisi lajeja, jotka olisivatniin heikkoja, että katoaisivat. Cuvier pystyi kuitenkin osoittamaan, että eräät löytyneet fossiilit olivat espèces perdues, kadotettuja lajeja. Elämänsä aikana Cuvier todisti, että useat kymmenet lajit ovat kadonneet jäljettömiin. Cuvier’lla ei ollut evoluution näkökulmaa vaan hän uskoi, että useat katastrofit ovat pyyhkäisseet lajit mennessään. Nykyään tiedämme, että evoluution ja katastrofien lisäksi ihmisen toiminnalla on suuri vaikutus lajien katoamiseen. Veistosteni aiheet ovat saaneet innoituksensa sekä yleisesti tunnetuista että kuvittelemistani tarinoista, jotka liittyvät kadonneisiin lajeihin. Tarinat ovat väistämättä melankolian sävyttämiä. Kadonneista eläimistä on muodostunut mielessäni myyttisiä olentoja, joiden tarinat kurkottavat kadonneesta todellisuudesta tähän päivään” kertoo Anna Ellmén.

Ellmén (s.1981 Forssassa) asuu ja työskentelee Turussa. Hän valmistui vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta kuvanveistäjäksi ja samana vuonna myös filosofian maisteriksi Turun yliopistosta, jossa opiskeli kulttuurihistoriaa. Ellmén käsittelee teoksissaan muun muassa yhteiskuntaa, valtaa sekä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

KONEen näyttelyn veistokset käsittelevät sukupuuttoon kuolleita lajeja ja niihin liittyviä tarinoita.

ANNA ELLMÉN
Espèces perdues / Kadotettuja lajeja

1.11. – 23.11.2019
GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here