Tommi Toijan yksityisnäyttely Hämeenlinnan taidemuseossa

0
455

Tommi Toija (s. 1974) on yksi tämän hetken tunnetuimmista kuvanveistäjistämme. Toijan hämmentynein silmin katsovat hahmot ja niiden luoma omintakeinen maailma ovat löytäneet tiensä monien sydämiin. Omia kuvia -näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa 18.10.2019–12.1.2020 esittelee Toijan uusimpia teoksia, muutamilla vanhemmilla veistoksilla maustettuna. Näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja.

Tommi Toija tunnetaan erityisesti keramiikkaveistoksista ja niistä koostuvista installaatioista. Hämeenlinnan taidemuseon näyttely esittelee useita taiteilijan tunnettuja aiheita. Mukana on lukuisa joukko persoonallisia hahmoja ‒ yksi viettää ikuista vappua, toinen näkee unia pimeässä ja kolmas puhaltaa saippuakuplia ylös korkeuksiin. Tuttujen veistoshahmojen kuten Muukalaiset-teosten lisäksi näyttelyssä on sarja rintakuvia sekä croquis-piirroksia ja akvarelleja, joissa surumielinen ja suurisilmäinen hahmo katsoo kysyvästi.

Tutut ihmisenä olemisen kysymykset, myös ne vaikeat ja vaietummat, saavat Toijan moniulotteisissa teoksissa paljastavan muodon. Teokset ovat syvästi inhimillisiä ja helposti lähestyttäviä. ”Niissä yhdistyy empatiaa herättävällä tavalla viattomuus ja kapina, lapsuus sekä iätön ja ajaton huumori”, näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kuvailee.

Toija on taitava rakentamaan erilaisia tilallisia kokemuksia, joissa veistoshahmot omalla toiminnallaan ottavat näyttelysalit haltuunsa. ”Hämeenlinnan taidemuseoon Toija rakentaa kokonaiselämyksen, jossa katsojalla on lupa samaistua ja heittäytyä. Näyttelyn teokset ovat taiteilijan omia kuvia, mutta myös muotokuvia nykyihmisestä ihmettelemässä ympärilleen levittäytyvää maailmaa”, Veikko Halmetoja kertoo.

Tommi Toija on helsinkiläinen kuvanveistäjä. 2000-luvun alusta lähtien Toija on osallistunut lukuisiin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla ja hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä. Taiteilija on tehnyt julkisia veistoksia muun muassa Riihimäelle, Jyväskylään ja Kotkaan ja hänen teoksiaan on monissa kotimaisissa taidekokoelmissa. Toija on valmistunut Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi vuonna 2003.

Tommi Toija – Omia kuvia Hämeenlinnan taidemuseossa 18.10.2019–12.1.2020. Hämeenlinnan taidemuseon jälkeen näyttely on esillä Salon taidemuseo Veturitallissa talvella 2020.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here