Taidelabra houkuttelee katsomaan ja koskemaan

0
560
Hyvinkään taidelabra

Taidemuseossa kierretään hiljaksiin arvokkaiden taide-esineiden ympärillä, tutkitaan näyttelyluetteloa ja luodaan mietteliäitä katseita kulloiseenkin taide-esineeseen. Hyvinkään taidelabrassa on toisin.

Hyvinkään taidemuseon kokoelmanäyttelytilana tunnettuun 180 neliömetrin alueelle on rakennettu viime kesäkuussa uudenlainen näyttelytila, joka toimii oppimisympäristönä. Oppimisympäristö tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että näyttelytilan viidessä huoneessa voi puuhata kaikkea hauskaa.

Moniaistiset tilat on omistettu eri teemoille. Tilojen taideteokset ovat museon omista kokoelmista. Ensimmäinen huone on omistettu liikkeelle. Yrjö Saarisen maalaus Tanssiva Pariisi (1930) on silmien edessä, kun istut kuulokkeet korvilla ja valitset neljästä vaihtoehdosta musiikkia. Muuttuuko mikään, kun kuuntelet teosta katsellessasi vaikkapa räppiä? Entäpä ketun korvat seinällä olevassa teoksessa, liikahtivatko ne? Inari Krohnin graafikan työssä Maapallo pyörii, mutta mihin suuntaan?

Toinen huone on omistettu Helene Schjerfbeckin taiteelle. Fantomatico Oy:n toteuttamassa digitaalisessa installaatiossa voi syventyä Schjerfbeckin hyvinkääläisiin malleihin ja taiteilijan
Hyvinkään-aikana kehittyneeseen ilmaisuun. Koskettamalla maalauksen kuvaa kuulee sitä esittävän mallin tarinan. Hyvin usein Schjerfbeck maalasi lapsia, koska lapsilla oli aikaa, heitä oli aina lähettyvillä ja saatavana. Miten kukin malli päätyi taiteilijan malliksi ja mitä heistä sitten tuli? Kuuntelemiseen kannattaa varata aikaa.

Kolmas tila houkuttelee värien, muotojen ja abstraktion äärelle sekä kannustaa
leikkimään liike- ja kosketusaistilla. Neljännessä huoneessa astutaan
maisemamaalaukseen ja nautitaan kevään ja kesän vehreydestä. Viides tila
nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit. Jokaisessa tilassa on jotain mihin sa koskea, ja mitä voi tutkia.

Taidemuseovieraat saavat Taidelabraansa mukaan tablettitietokoneen, josta löytyy tekoälykatsoja ADA. Ideana on näyttää ADA:lle taideteosta, joka ehdottaa taiteenlajia, sen väriä ja laatua. ADA oppii koko ajan, mutta se myös opettaa katsojaa. Jos ADA:n arvio ei osu oikeaan, esimerkiksi näytettävä teos onkin veistos eikä maalaus, kannattaa peruuttaa ja kokeilla uudestaan hiukan eri kohdasta. Oikeat vastaukset valitaan, ja ADA:lle voi kertoa että pitää tai rakastaa teosta. ADAn voi myös ladata omaan android-puhelimeen ja jatkaa taiteeseen tutustumista myös Taidelabran ulkopuolella. Ehdottoman koukuttava lisä Taidelabraan tutustumisessa!

Perinteinen taidenäyttely on avajaishetkellä täysin valmis. Taidelabra on tarkoituksella moduulimainen tila, jonka sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa. Taidelabraa on kehitetty elokuusta 2018 lähtien yhdessä
asiakkaiden, ulkopuolisten asiantuntijoiden, Aalto-yliopiston taidekasvatuksen
opiskelijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja museon koko henkilökunnan kanssa.
Yhteistyössä ovat olleet muun muassa Brains on Art -taiteilijakollektiivi, Fantomatico Oy
ja Lasten ja nuorten taidekeskus Villa Arttu.

Pääkuva: Hyvinkään taidemuseon Taidelabrassa voi tutkia liikettä taideteoksissa muun muassa yhdistämällä niiden katseluun erilaista musiikkia. Kuva: Susanna Mattila

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here