Taija Tuominen kertoo ystävyyden voimasta

0
499
Taija Tuominen tarkastelee Kalle Carlstedtin ystävälleen Joel Lehtoselle vuonna 1918 tekemää exlibristä.

”Tämä päivä oli jälleen onnen päivä: se oli kaunis.” Näin kirjoitti kirjailija Joel Lehtonen teoksessaan Lintukoto. Sanat syntyivät Sääksmäen maisemissa. Miten savolaisuuden kuvaajana tunnetusta Joel Lehtosesta tuli hämäläisyyden ja hämäläisen luonnon kuvaaja? Miten Joel Lehtonen siirtyi yhden päivän romaanin Putkinotkon maisemista Vanajaveden äärelle?

Kaiken takana on ystävyys, taiteilijoiden yhteisö Sääksmäellä ja erityisesti Joel Lehtosen ja Kalle Carlstedtin pitkä ystävyys. Carlstedtin vaikutuksesta Lehtonen saapui 1920-luvulla viettämään kesiään Sääksmäelle, josta hän hankki Vähä-Vohlin saaren. Tuolloin Lehtonen siirtyi henkilökohtaisen Putkinotko-teoksensa sisällöistä vielä tätäkin henkilökohtaisempaan tekstiin Lintukoto-kirjassaan (1929). Lehtonen teki teoksensa novelleissa, lastuissa ja proosarunoissa suomalaisen kirjallisuuden historiaa. Lintukoto on ensimmäinen teos, joka perustuu täysin kirjailijan omaan elämään. Tämä herätti aikanaan suurta kohua.

Lehtosen viimeinen teos Hyvästijättö Lintukodolle ilmestyi postuumisti vuonna 1934 kirjailijan traagisen kuoleman jälkeen. Näissä runoissa hehkuu kesän lämpö ja elämän kauneus, kaikki se missä Joel Lehtonen koetti pysyä kiinni. Paljon kuitenkin kertoo se, että teoksen työnimi oli Kuoleman triumfi. Sääksmäellä Joel Lehtonen kuvasi myös suomalaisen kesänvieton historiaa.

Kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen kertoo kirjailija Joel Lehtosen luontosuhteesta ja ystävyydestä puupiirtäjä Kalle Carlstedtin kanssa ti 21.1.2020 klo 18 Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa. Tämä päivä on onnen päivä -niminen esitelmä liittyy taidemuseossa esillä olevaan Kalle Carlstedtin näyttelyyn, joka esittelee grafiikanteoksia ja guassimaalauksia. Esitelmäiltana näyttely sekä Kotimaan kasvot -näyttely ovat avoinna klo 19.30 saakka.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here