Puhurista Talvi-Mattiin – talven historiaa pelilaudalla

0
283
Talwi-pelilauta. Kuva: Ottopekka Wiik

Linnaseudun Allakan patina -hanke tarjoaa karkauspäivän kunniaksi ja allakan ylimääräisen päivän ajanvietteeksi aikamatkan entisajan talvenviettoon lautapelin voimin. Pelilaudan pohjana on käytetty vuonna 1871 julkaistua Talwi / Wintern -lautapeliä.

Pelin reitti kulkee läpi talvikuukausien ja matkan varrella olevat ruudut kertovat vuoden pimeimmän ajan allakkaan piilotetut salat, unohdetut juhlapäivät ja talvenselän perinteet.

– Vanha peli avasi allakan sivun vasta jouluaattona. Meidän versiomme kulkee Zacharias Topeliuksen 1800-luvulla annettujen oppien mukaan koko talviajan; marraskuusta huhtikuuhun. Väliin mahtuu kolme ajanjaksoa; syystalvi, sydäntalvi ja kevättalvi, kertoo Johanna Henttinen Linnaseutu ry:stä.

Talvi-lautapelin muokkauksista ja perinnetiedon keruusta ohjekirjaseen vastasi Ottopekka Wiik. Pelilauta että ohjeet ovat vapaasti ladattavissa ja tulostettavissa täältä. Pelaamiseen tarvitaan lisäksi vain noppa ja pelinappulat.

Alkuperäinen talwipeli ohjeineen löytyy suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden hakupalvelusta finna.fi. Peliä valmisti vuosina 1871–1877  Oy Tilgmann Ab, kirjapaino Frenckellska Tryckeri A.B.

Allakan patina on historiaa, perinteitä ja entisajan arkielämää esiintuova hanke, joka järjestää tapahtumia vuodenkierron vaiheista ja vanhanajan perinteistä ajastaian jokaiselle kuukaudelle.

Talwi-pelilauta. Kuva: Ottopekka Wiik

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here