Taide-elämysten äärelle pääsee taas, kun taidemuseot avautuvat kesäkuun toisena päivänä. Luvassa on poikkeustilan aikana valmistuneita näyttelyjä sekä aivan uusia kokonaisuuksia.

Kuva: Leena Luostarinen, Rannalla, 1982, Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Reima Määttänen.

Hämeenlinnassa Kasari johdattaa ”kuumalle” 1980-luvulle. Näyttely esittelee suomalaisen 1980-luvun kuvataiteen moninaisia ilmiöitä Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista. Näyttely on avoinna 11.4.2021 saakka. Liveopastuksen taltiointi löytyy tästä linkistä.

Tunnistatko tästä omakuvasta Tyko Sallisen vaimon ja mallin, Mirrin? Helmi Vartiainen, Omakuva, 1917-1919, Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Reima Määttänen.

Lyhyitä kertomuksia taiteesta paljastaa monien taideteosten takaa löytyviä kiehtovia tarinoita. Näyttelyssä tutustutaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmien tunnettuihin ja tuntemattomiin teoksiin ja syvennytään teosten ja teoksissa kuvattujen henkilöiden tarinoihin. Maistiaiskierrokselle pääsee tästä linkistä.

Riihimäen taidemuseossa on esillä Muoto kuvassa -näyttely, jossa kohtaavat Sari Bremerin (s. 1976), Iina Heiskasen (s. 1974) ja Pilvi Ojalan (s. 1973) taiteen erilaiset visuaaliset maailmat. Esillä on yli 50 teosta. Taiteilijat työskentelevät kukin erilaisilla menetelmillä, mutta heitä yhdistää taidegraafikon tausta. Taiteilijat kertovat jakavansa sitä kautta ”kuvallisen ajattelun periaatteet siitä, kuinka kuva rakentuu”. Katso taiteilijoiden esittelyt videolta tästä linkistä.

Riihimäen taidemuseon tulevissa näyttelyissä esitellään Taide ja henki – Pyhät kuvat sekä Riksu! Radanvarsikaupungin rakennustaidetta ja arkista arkkitehtuuria. Taide ja henki on koottu museon omista kokoelmista. Näyttelyssä on esillä useita uskonnollisia, hengellisyyteen ja henkisyyteen liittyviä aiheita 1900-luvun alun taiteilijoilta. Riksu! on muotokuva Riihimäen kaupungista rakennuskantansa kautta tarkasteltuna. Näyttely tarjoaa ennen näkemättömän sukelluksen kaupungin muodostumiseen, sen kerrostumiin ja suunnitteluun.

Suomen lasimuseolla avautuu 2. kesäkuuta näyttely Italian lasimuotoilun uudistajasta Paolo Veninistä. Näyttelyssä on esillä 100 esinettä, pääosin kaikkein hienoimpia Paolo Veninin itse suunnittelemia lasiesineitä. Esineet edustavat yrityksen loistokauden tuotantoa ja ovat jokaisen lasikeräilijän unelma. Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka, ja sen on koonnut ja toteuttanut Le Stanze del Vetro -lasimuseo, joka sijaitse Venetsian edustalla olevalla San Giorgio Maggioren saarella.

Näyttely EGS – Writing Stories with Three Letters jatkuu 17.6.2020 asti. EGS (s. 1974) on yksi sukupolvensa menestyneimpiä suomalaisia taiteilijoita ja yksi maailman verkostuneimmista graffititaiteilijoista. Anonyyminä pysyttelevä EGS on viime vuosina laajentanut ilmaisuaan lasitaiteeseen ja herättänyt myös uusilla töillään kansainvälistä kiinnostusta. Lauantain 13.6.2020 klo 14 alkaen on mahdollista seurata EGSin ja Lasismin lasinpuhaltajien yhteistyötä Lasismi Live -tapahtumassa Lasismi-lasistudiolla Riihimäellä.

Glasszilla – HAMKin muotoilun opiskelijoiden näyttely Suomen lasimuseossa .

Suomen lasimuseossa avautuu 2. kesäkuuta myös HAMKin muotoilun opiskelijoiden näyttely Glasszilla. Näyttelyssä esitellään lasimuotoilua ja -taidetta eri tekniikoin toteutettuna. Mukana on tulevia muotoilijoita kaikilta vuosikursseilta.

Heinäkuussa avautuu Suomen lasimuseon kesänäyttely Ilmiöiden kauneus, joka esittelee Gunnel Nymanin ja Dora Jungin tuotantoa, lasia ja tekstiiliä. Fasetin, Ruusunlehden, Serpentiinin, Kallan ja muita suomalaisille läheisiä lasiesineitä suunnitellut Gunnel Nyman oli lasimuotoilun edelläkävijä aikana, jolloin muotoilijan työ oli vasta kehittymässä.

Forssan museossa Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun valmistuvien opiskelijoiden lopputyönäyttely aukeaa myös tiistaina 2.6.2020. Näyttelyssä on esillä teoksia kahdeltatoista nuorelta taiteentekijältä. Jokainen opiskelija on työskennellyt itsenäisesti valitsemansa tekniikan ja aiheen parissa koko lukuvuoden. Lopputyönäyttely siirrettiin kesäkuun alkuun. Esillä Galleria Moletissa on opiskelijoiden omien, erilaisin tekniikoin toteutettujen lopputöiden lisäksi yhteistaideteos, jota opiskelijat ovat kukin työstäneet tahollaan. Teos kuvaa kuluneen, erikoisen kevään tuntoja. Näyttely on esillä 7.6. saakka.

Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen näyttely ”Väriä, valoa ja iloa” avautuu Forssan museon Galleria Moletissa 9.6.2020. Merja Keskisen teokset edustavat nykytekstiilitaidetta. Hänen lähestymistapamansa on sekä koloristinen että matemaattinen: taiteilija tulkitsee ympäröivää maailmaa väreillä. Merja Keskinen on Vuoden tekstiilitaiteilija 2019.

Kuva: Yksityiskohta teoksesta ”Tartunta”, 2020. Kuva: Jere Keskinen.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here