Koronakevään jälkeen oli hämmentävää päästä ensi kertaa taidenäyttelyyn kesäkuun toisena päivänä. Serlachius-museo Gösta avasi kolme, jo neljä kuukautta katsojiaan odottanutta näyttelyään yleisölle. Onneksi valmis näyttely saatiin siirrettyä syksyyn asti. Tarjolla on paljon hyvää koronan hillitsemään taidenälkään.

Ryntäys ei ollut ainakaan aluksi valtava, puolentoistatunnin aikana ei tullut muita. Mutta ehkä väki huomaa, kuinka turvallista suurissa saleissa on kulkea turvallisuudestakin huolta pitäen.

Paviljongissa on kolme hyvin kiintoisaa näyttelyä. Petri Eskelisen Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät toimintaan katsojan käyttäessä niitä. Samoin on laita Halaamisen mekaniikan. Pääset ihan oikeasti halattavaksi!

Tästä onkin hyvä jatkaa valokuvataiteilija Nanna Hännisen retrospektiiviseen näyttelyyn How About the Future. Hänninen on todella monipuolinen taiteilija, joka on teoksissaan keskittynyt ilmastonmuutokseen ja valintoihin, joita meidän nykyajassa elävien pitää miettiä. Houkuttelevat valokuvat haastavat kiertelijän tutukimusmatkalle kansainvälistäkin uraa luoneen Hännisen maailmaan. (Juttu jatkuu kuvien jälkeen!)

Värikäs pyrskäys

Italian nykytaidetta esitellään museorakennuksen alakerran salissa ja katsoja saa varautuakin erikoiseen värien ja muotojen pyrskäykseen. Onnea etsimässä -näyttelyn useimmat taiteilijat ovat ensi kertaa esillä Suomessa.

Onnen etsiminen on punaisena lankana 14 taiteilijan ryhmänäyttelyssä. Monille taiteilijoille luovuus on merkinnyt vastavoimaa Italiaan vuonna 2008 iskeneelle taloudelliselle ja poliitiselle kriisille.  Kirjo on laaja ja aivan toisenlainen kuin perinteinen käsitys Italian taiteesta antaisi odottaa.

Pysähdy ja katso alusta loppuun vaikkapa videoteokset Caesarista, Kolumbuksesta ja Garibaldista. Erikoista ja upeaa. Takaseinän valtavan seinävaatteen upeaakin upeammat värit tulevat kuparipölystä. Lisää mainioita videoesityksiä löytyy mustien verhojen takaa okrankeltaisten seinien sisältä.

Kuten aina, Mäntän näyttelyt ovat kiinnostavaa katsottavaa. Taidepaviljongin  laajasta pihapiiristä löytyy paljon uusia veistoksia. Samoin kannattaa poiketa myös ns. Valkoiseen taloon, Gustaf-museoon. Tällä kertaa siellä on esillä Työtä ja tarinoita Mäntän selluloosatehtaasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here