Naivistinen kesä on villi, vapaa ja värikäs

0
527
Luciana Mariano, Koronakevät, 2020.

Naivismilla on hyvin tärkeä rooli modernin taiteen kehityksessä. Naivismi on kautta aikain ollut vastareaktio jollekin, esimerkiksi teollistumiselle tai akateemisuudelle. Naivismia ei kahlitse väriopit tai akateemiset teoriat. Naivisteilla on vapaus tehdä taidettaan juuri niin kuin sisäinen palo sanelee.

“Yhä edelleen itseoppineen taiteen villiys ja vapaus sopii erinomaisesti vastareaktioksi aikamme tuottamalle kiireelle ja stressille. Yksikään teknologinen innovaatio ei ole pystynyt niitä poistamaan. Taiteilijan rinnalla myös taideyleisö tunnistaa itsessään naivismista säteilevän vastareaktion lempeän vaikutuksen”, sanoo Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn kuraattori Hannu Castrén. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Arja Jäppinen, Viulusti. 2019.

Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttely on varsinainen pulahdus väreihin. Sinistä, vihreää, punaista, keltaisen eri sävyjä – väripaletti on laaja ja sävyissä riittää neonväreihin asti. Castrén toteaa, että jokaisella naivistitaiteilijalla on oma väripalettinsa ja myös rohkeus käyttää sitä.

Kesänäyttelyn teeman kolmannen elementin Castrén poimi erään näyttelyvieraan toteamuksesta:

”Kuin iskulauseeksi kesänäyttelylle sopii myös näyttelyvieraan lausahdus: Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän on vielä värikkäämpi!”

Näyttely on täynnä värejä, mutta myös ajankohtaista sanomaa. Naivistien tapaan ajan ilmiöitä tarkastellaan lempeästi ja huumorilla – täydellistä vastapainoa tavallisen elämän huolille! (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Anita Backlund, Maailman pelastajat, 2020.

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä on esillä noin 400 nykynaivistista teosta 50 taiteilijalta. Kesänäyttely on tapansa mukaan laajin uusimman naivistisen taiteen katselmus Suomessa. Aulashopin tarjonta täydentää näyttelyä.

Mukana on myös aivan uusia naivistitaiteilijoita. He ovat Anita Backlund Ylöjärveltä, Merja Hämäläinen Korialta, Arja Jäppinen Jyväskylästä, Ritva Korhonen Nivalasta, Luciana Mariano Pirkkalasta ja Jeroma Tabell Tampereelta. Lisäksi Sonja Lehto Helsingistä tekee paluun näyttelyyn.

Kesävieraana on tänä vuonna japanilaislähtöinen Yasushi Koyama, joka yhdessä Brasiliasta Suomeen muuttaneen Luciana Marianon kanssa tuo kansainvälistä väriä näyttelyyn. Taiteilijat asuvat Suomessa, Koyama Helsingissä ja Mariano Pirkkalassa.

Kesäkuun 4. päivän jälkeen näyttely on avoinna normaalisti. Puukoululle otetaan koko kesän ajan 30 henkilöä kerrallaan, jolloin näyttelyvieraat voivat pitää reilut välit toisiinsa.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here