Koko kaupungin yhteisessä Itse tehty Hämeenlinna -näyttelyssä kävi viidessä viikossa yli 7 000 kävijää ja se oli suosittu käyntikohde myös matkailijoiden keskuudessa. Kaupunkilaisten tekemät yhteistaideteokset jatkavat elämäänsä Hämeenlinnalle suunniteltavassa kuosissa.

Itse tehty Hämeenlinna -näyttelykokonaisuus sisälsi näyttelyosuuden, jossa oli hämeenlinnalaisten itse tekemää taidetta, mahdollisuuden osallistua kuvataiteilijoiden suunnittelemien yhteistaideteosten tekemiseen sekä Kulttuurikeskus ARXin johdolla toteutetun nuorten katutaidenäyttelyn. Näyttely veti kävijöitä 18.9.–25.10.2020 välisenä aikana yhteensä 7 138, joka tarkoittaa noin 209 kävijää päivässä. Näyttelyssä oli esillä liki 100 teosta eri-ikäisiltä ja erilaisista taustoista tulevilta hämeenlinnalaisilta.

Näyttely sisälsi yhteistaideteoksia, joita kaikki halukkaat pääsivät tekemään. Yhteistaideteoksia suunnittelivat ja ohjasivat kuvataiteilijat Mikko Myöhänen ja Olli Larjo, jonka teosidea pohjautui visuaalisten taiteiden perusopetusta tarjoavan Aimokoulun oppilaiden kanssa työskentelyyn.

”Tällaiseksi kasvoivat Laajentuvat tornit Itse tehty Hämeenlinna -näyttelyssä. Kiitos kaikille, jotka laittoivat tikun ristiin, liimasivat ja rakensivat! Teos on nyt kuljetettu Aimokoululle ja siellä se tekeytyy vielä ja odottelee paikkaa, jonne se voitaisiin laittaa esille hetkeksi”, Larjo kertoo.

Myös Hämeenlinnan taidemuseo ja kulttuurikeskus ARX inspiroituivat tikkutaideteoksesta.

”Suunnittelemme nyt jatkoa Laajentuvat tornit -teokselle”, kertovat lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri ja taidemuseon johtaja Jenny Valli innostuneesti ja valottavat yhteisiä suunnitelmiaan: ”Työn alla on taidekasvatusaineistoa ja siihen liittyvä materiaalipaketti ohjeineen.”

Kulttuurikeskus ARXin katutaidenäyttelyosuuden taiteellisena johtajana toimi tekninen tuottaja ja nuorisokulttuurista vastaava Juuso Suuronen. Katutaidenäyttelyä hallitsi nuorten tekemä seinämaalausinstallaatio, joka oli toteutettu Suurosen johdolla. Myös katutaidenäyttelystä löytyi näyttelyvieraita osallistavia yhteisteoksia. Näyttelytilassa katosta roikkuneet suuret rullapaperit täyttyivät Hämptonin tyypeistä, joita kuka tahansa saattoi käydä ikuistamassa paperien kylkiin näyttelyn aikana. Tee itse design -nurkkauksessa jokainen saattoi suunnitella oman ehdotelmansa kaupungille kuosista. Ehdotuksia saatiin yli 400 kappaletta.

Näyttelytilaan tunnelmaa toi mediakasvattaja Viljami Tabellin kuvaama droonivideoteos, joka  dokumentoi mielenkiintoisella tavalla Hämeenlinnassa toteutettuja graffitityöpajoja. Laillisten graffitiseinien vuoksi Hämeenlinnassa tehdään nykyisin vähän laittomia graffitteja. Teoksessa esiintyneet videot ovat yleisön nähtävissä ARXin youtube -kanavalla

Hämeenlinna-kuosi tukee kaupunkimarkkinointia

 Itse tehty Hämeenlinna -näyttely toteutettiin osana Hämeenlinnan kaupunkimarkkinointia.

”Halusimme luoda taiteen keinoin koko kaupungin yhteisen muistijäljen poikkeuksellisesta ja haastavasta vuodesta sekä nostaa esiin hämeenlinnalaisten ylpeyttä kotikaupungistaan”, kertoo kaupunkimarkkinoinnista vastaavan Linnan Kehityksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kati Tiitola.

Näyttelyn loputtua kaupunkilaisten tekemät yhteistaideteokset ja niistä poimitut elementit muuntautuvat kuosiksi, jonka on suunnitellut ARXin kulttuuriohjaaja Annu Halmari teoksista inspiroituneena.

”Kuoseissa olen tahtonut säilyttää näyttelykävijöiden kädenjäljen, joten kuosit ovat lopputulos kaupunkilaisten omasta luovuudesta. Yhteistaideteoksissa minua puhutteli erityisesti eri yhteisöjen yhdessä tekeminen.”

”Hämeenlinna-kuosia on tarkoitus hyödyntää yhteistyössä paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa. Voisin nähdä sen vaikkapa julisteena, muistikirjan kannessa, kahvimukin kyljessä tai kangaskassissa”, Tiitola pohtii hyödyntämismahdollisuuksia.

Näyttelystä on saatu valtavasti hyvää palautetta. Kysymyksiä on herännyt myös konseptin tulevaisuudesta ja monien toiveena on samankaltaisen, osallistavan, avoimen ja ilmaisen taidetoiminnan jatkuminen Hämeenlinnassa.

Itse tehty Hämeenlinna -näyttelyn mahdollistivat yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunkimarkkinointi/Linnan Kehitys Oy, Hämeenlinnan kaupungin työllisyystiimi ja kulttuuripalvelut, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX sekä Hämeenlinnan taidemuseo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here