Naivismin ilosanomaa julistaa Iittalan puukoululla nyt kolmen miehen taide ja kolmisenkymmentä nykynaivistia. Naivisimin talvi -näyttely on avoinna viikonloppuisin 1.11.–31.3.2021.

Martti Innanen, Saksalainen tivolinyrkkeilijä Karl-Otto Scheissensprecher Kokkolasssa v.1897

Sunnuntaina 1.11.2020 avautuva Naivismin talvi -näyttely on kolmen miehen esiinmarssi. Yläkerran pääsalissa on esillä naivistisen taiteen legendan Martti Innasen maalauksia. Niissä susiperheet näyttäisivät olevan kohtuullisen inhimillisissä puuhissa: Onkivavan varressa ja nuotiota polttamassa tai halkoja hakkaamassa. Ihmissudet lyövät myös korttia kessut suupielissä sauhuten. Osa maalauksista on ilmeikkäitä muotokuvia, kuten Pate Jurvakainen, Tuupovaaran Punk-Filosofi, suomaisemassa irokeesissään ja korvakorussaan kuin Suomi-filmiin eksynyt lontoolaispunkkari.

Yläkerrassa huristelevat myös lehtimäkeläisen Esa Leppäsen peltiset kierrätysmoottoripyöräilijät lattiaan maalatulla autobaanalla. Seiniltä löytyy Leppäsen maalauksia, joissa huumori on mukavalla tavalla vinksahtanutta. Leppäsen taiteessa sähköpostia lähetetään virittämällä akkukaapelit paperiarkkiin, ravintolassa tarjoillaan kossua vain kolpakossa ja Postikortit ristiinrastiin -yhdistyksen kaikki kortit näyttäisivät olevan menossa eräälle Esa Leppäselle.

Alakerran takaosan saleissa irvistelevät tai hymyilevät, riippunee ehkä katsojasta, kuhmoislaisen Eino Viikilän pulskat koirat. Koira ratkoo Rubikin kuutiota tai on napannut hodarin suupieleensä. Näistä keraamisista veistoksistaan paremmin ehkä tunnetun Viikilän ilmaisu on maalauksissa lähellä surrealismia. Tai mitä sanotte jäniksestä, joka on sahannut pariskunnan seinään (kirjaimellisesti) jäniksen mentävän aukon, korvia myöten? Kana-taulussa podetaan selvästikin dagen efteriä, joka ei ole helpottanut sillillä eikä aspiriinillakaan. Seinälläkin lukee tylysti: “Muni muualla”.

Kolmen miehen näyttelyn lisäksi esillä on noin 30 nykynaivistin töitä, mukana muun muassa Minna Lehväslaiho, Pirkko Pullinen-Valtonen, Kikka Nyrén ja Terho Peltoniemi. Kaikki teokset ovat ostettavissa tai ne voi hankkia itselleen taidelainaamosopimuksella. Nykynaivistien työt saa heti näyttelystä mukaan.

Naivismin talvi on avoinna viikonloppuisin kello 12–17. Lisäksi on tarjolla yksityisvierailuaikoja torstaisin ja perjantaisin. Yksi aika on tunnin mittainen ja varattivissa on kahdeksan paikkaa per tunti.

“Saleja on neljä, joten pienryhmävierailulla kaksi ihmistä voi olla salissa ihan kahdestaan. Nämä tunnin vierailut voi varata tuttavaporukan kesken tai sitten samalle tunnille tulee ennalta toisilleen tuntemattomia”, selventää Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Pienryhmävierailuilla pääsee halutessaan nauttimaan myös tarjoiluista. Vaihtoehtona tavalliselle taidenäyttelyvierailulle on suklainen elämys, jolloin pääsylipun hintaan kuuluu paikallista artesaanisuklaata eli Arctic Kultasuklaan maisteluvalikoima kahvin kera.

Naivistit Iittalassa -säätiö suosittelee käyttämään kasvosuojaa näyttelyvierailulla. Huolehdimme hygieniasta ja pyrimme mahdollisimman turvalliseen toimintaan. Puukoululla on neljä suurta näyttelyhuonetta kahdessa eri kerroksessa (n. 500 m2), joten turvaetäisyyksien noudattaminen on helppoa. Toivomme näyttelyvieraiden toimivan vastuullisesti, ja jäävän sairaana kotiin.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here