Ikävän anatomia, lasitaiteilija Helmi Remeksen (s. 1983) ja kuvataiteilija Panu Ruotsalon (s. 1971) ensimmäinen yhteisnäyttely, avautuu 6. marraskuuta Suomen lasimuseossa. Esteettisesti minimalistisessa näyttelyssä on esillä taiteilijoiden omia teoksia sekä yhteistyönä tehtyjä veistoksia. 

Ikävän anatomia on Helmi Remeksen ja Panu Ruotsalon ensimmäinen yhteisnäyttely, jossa rikotaan rajoja yhdistämällä hienovaraisesti työstettyä lasia mustaksi poltettuun puuhun. Näyttely on visuaalisesti poikkeuksellinen kokonaisuus, jollaista lasimuseossa ei ole aiemmin esitelty. Veistokset, maalaukset ja lasiesineet ovat yksivärisiä ja niitä hallitsevat mustavalkoisuus ja vähäeleisyys. Teosten muodoista välittyy näyttelyn teema – ikävä, ja sen moninaisuus.

Ajatus yhteisnäyttelystä syntyi syksyllä 2019. Remestä ja Ruotsaloa yhdistää paitsi samankaltainen tapa lähestyä ja esittää taidetta myös ikävä pohjoisen luontoon, karujen ja kauniiden elementtien äärelle. Abstrakteissa teoksissaan he tutkivat näkymätöntä ja aineetonta todellisuutta, joka ikävään ja melankolian tunteisiin liittyy. Pala palalta taiteilijat kuvaavat omaa ikäväänsä meren rannoille, tunturisoiden reunoille, vuorten rinteille ja hiljaisuuden äärelle, mutta samalla tarkastelevat tunteiden anatomiaa myös yleisellä tasolla. Mitä tunteet ovat ja mitä ne meissä aiheuttavat? Miltä ikävä voi näyttää? Teosten nimet muistuttavat pohjoisesta: Vuono, Maa vesi tuli tuuli ja tyhjyys.

Sekä Remes että Ruotsalo ovat työskennelleet ensimmäistä kertaa yhteisteosten parissa. Ajatusten yhteensovittamisesta ja teosten muotokielen löytymisestä tuli olennainen osa näyttelyprosessia. Se vei heitä myös pois totutulta esittämisen alueeltaan, kun molemmat huomasivat inspiroituvansa toisen käyttämien materiaalien ilmaisutavasta. Remes halusi töiden tavoittelevan maalaukselle ominaisia piirteitä ja Ruotsalo puolestaan viehättyi lasin ominaisuuksista. Puuta ja lasia yhdistelevissä teoksissa näkyy molempien kädenjälki – muotoiltuna yhdeksi muodoksi. Veistosten puuosat ovat valmistettu yksinkertaisin työmenetelmin Billnäsin ruukissa ja lasiosat Osuuskunta Lasismissa puhaltamalla ja uunivalutekniikoilla.

Lasitaiteilija Helmi Remes kuvaa töissään luonnon pieniä yksityiskohtia ja ilmiöitä, joita ei silmällä havaitse. Niissä on viitteitä mikrobiologian tapahtumista, luonnon muovaamista jäljistä tai muistikuvia hetkellisistä tunnelmista, kun löytää jotain mitä ei ole ennen kohdannut. Remes työstää lasia useilla eri tekniikoilla.

Kuvataiteilija Panu Ruotsalo tunnetaan abstraktikkona, joka kuvaa maalauksissaan tunteita, tuntemuksia ja kokemuksia kohtaamisista monokromaattisin, mustavalkoisin sävyin. Ruotsalo pitää abstraktia esittämistä tarkkana ja konteksteista vapaana tapana lähestyä taiteensa aiheita.

Ikävän anatomia -näyttely on esillä suuressa vaihtuvien näyttelyiden salissa 31.12.2020 asti.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here