Teemapäivät Iittalassa -hanke sai mukavan päätöksen marraskuun 27. päivänä Iittalan Kylätalolla. Upea ja kattava vaikuttavan ja kestävän äänenkäytön työpaja, herkullinen ja ravitseva vegaaninen illallinen sekä ihana tarinalaulujen ilta toteutettiin useamman eri toimijan kanssa yhteistyönä.

Vierailijamäärä oli varsin maltillinen ja vaikka meitä järjestäjiä ja illan esiintyjiä oli useampia, tapahtuman kokonaisosallistujamäärä jäi alle 20 hengen. Tässä maailmantilanteessa olimme tulokseen varsin tyytyväisiä. Kiitos teille, jotka uskalsitte ja halusitte tulla meitä kuulemaan ja kanssamme herkuttelemaan!

Teemapäivät saivat pilotointiin AVEKin (Adiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus) Crema-tukea ja toteutetut tapahtumat olivat kaikille avoimia tilaisuuksia. Tämän hankkeen toisen ja viimeisen toteutuksen loppuunsaattaminen oli meille ensiarvoisen tärkeää. Hankkeen toteutuksien pohjalta jatkamme työtä erilaisten tunnelmallisten kokonaisuuksien saattamiseksi matkailijaryhmien ja yrityksien sekä työyhteisöjen tarpeisiin. Muokkaamme jotain kokonaisuuksia iltamien verkkokauppaan esille jo tämän vuoden puolella. Kiitos kaikille tapahtumissa läsnäolleille ja meitä monin tavoin tukeneille!

Liisi Petterssonin Puheen Flow -työpaja oli aivan verraton. Liisi Pettersson (Ääniluotsi) on laulun, puheen ja esiintymisen valmentaja, laulunopettaja ja vokologi (FM). Koulutus on perusteellinen ja sisältää rautaisen tiedon ja konkreettiset harjoitteet. Liisi Petterssonin mukaan häneltä usein kysellään lyhyttä luentomaista kokonaisuutta. Neljän tunnin työpajan perusteella uskallan luennon sijaan suositella tällaista perusteellista kurssia. Ääni on valtava työkalu ja monelle asian tärkeys on tullut vahvasti esiin nyt korona-aikana, kun monet kokoukset ja koulutukset on siirretty pidettäväksi etänä, ilman fyysistä kohtaamista. Puheen Flow -kurssi antaa paitsi konkreettisia keinoja, myös hurjasti rohkaisua matkalle etsimään omaa hyvää ääntään.

Mariia Ruusunlahden Vegeillallinen oli taas herkullinen ja ihana. Saimme tilaisuudessa kuulla myös hänen vireillään olevasta kirjahankkeestaan. Kattavaan vegaaniseen keittokirjaan tulee hurja määrä erilaisia herkullisia ja värikkäitä ruokaohjeita. Saamme kuulla tästä hankkeesta lisää toivoaksemme tuonnempana. Mariia Ruusunlahti jakaa ajatuksia vegaanisesta ruuanlaitosta ja toiminnastaan yrityksensä Facebook-sivulla.

Iltamat Iittalassa päräytti tarinoita ja tarinalauluja illan pimeydessä päivän päätteeksi. Esittäjiin olimme saaneet monipuolisen kattauksen soittimia ja soittajia. Puolitoistatuntinen esitys tosin on vain pintaraapaisu tarinalaulujen ehtymättömään maailmaan. Jäi tunne, että tästä aiheesta voi jatkossa muokata monenlaisia toimivia kokonaisuuksia ja niitä on mahdollista sovittaa monenlaisiin tilaisuuksiin.

Pidemmän aikaa monessa palautteessa on tullut esiin ihmisten kiinnostus teksteihin ja tarinoihin. Asia tuli esiin myös Balladin kaikuja -iltamien asiakaspalautteessa. Tuli tunne, että olemme mahdollisesti aivan oikealla tiellä. Iltamiin sopii tekstit aivan yhtä hyvin kuin laulu- ja soitinmusiikkikin. Iltamat Iittalassa jatkaa aiheen kehittelyä ja erilaisten mallien miettimistä tässä korona-kurimuksessa elävien esitysten jäädessä joksikin aikaa sivummalle.

IittalaJamit-yhtyeen solisteina marraskuun teemapäivän kansanballadi-illassa esiintyivät pieni trumpetisti Elsa Vinkki, huuliharpisti Osmo Saarinen, klarinetisti Leena Mantere ja sopraano Liisi Pettersson.  Ilta oli elämys myös meille muusikoille. Viimeiseksi mainittu solisti lausui meillle myös yhden kauniin oman runonsa. Sykähdytti. Kulttuuri on täällä keskellämme. Me sitä teemme ja luomme.

Itselleni oli elämys soittaa IittalaJamit -yhtyeessä fagottia, kun sopraano Liisi Pettersson esitti uudenuutukaisen suomennokseni ikivanhasta kansanlaulusta ”Scarborough Fair”. Tuossa balladissa henkilö lähettää terveisiä entiselle rakastetulleen ja asettaa samalla hänelle aivan mahdottomia tehtäviä. Päätettäköön nämä terveiset tähän ihanaan lauluun ja toivotettakoon kaikille hyvää joulun odotusta!

 1. Aiotko Scarborough´n markkinoille, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  vie terveiseni eräälle siellä asuvaiselle, joka kerran kai oli minun rakkaimpani.
 2. Käske tehdä hienosta palttinasta, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  mulle paita ilman saumoja ja jälkiäkään neulasta, ja silloin hän on rakkaimpani.
 3. Käske pestä kuivassa kaivossa se, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  minne koskaan ei vesi synny, ei pisaraakaan satele, ja silloin hän on rakkaimpani.
 4. Sano, että ohdakkeella kuivaa hän sen, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  mikä ei ole voinut kukkia sitten Aatamin aikojen, ja silloin hän on rakkaimpani.
 5. Löydätkö minulle eekkerin alan, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  joka alkaa meren vaahdosta ja loppuu hiekan rahinaan, tai milloinkaan et ole rakkaimpani.
 6. Kynnätkö karitsan sarvella sen, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  koko maa-alan yhdellä pippurilla kylväen, tai milloinkaan et ole rakkaimpani.
 7. Korjaatko nahkaisella sirpillä sen, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  sadon yhteen kokoat riikinkukon sulalla sitoen, tai milloinkaan et ole rakkaimpani.
 8. Ja milloin saat valmiiksi nuo tehtäväsi, suolainen salvia, rosmariini ja timjami,
  palaa luokseni vasten sitä hienointa paitaasi, silloin tulet ja olet minun rakkaimpani.
  Sinä tulet ja olet minun rakkaimpani.

– Scarborough Fair, kansanlaulu. Laulun suomennos Outi Vinkki. Kaikki oikeudet laulun suomennokseen pidätetään.

Teksti ja kuvat: Outi Vinkki
Kirjoittaja on Iltamat Iittalassa -yrittäjä ja muusikko, perheenäiti ja tapahtumajärjestäjä. Kirjoitus on julkaistu myös Iltamat Iittalassa -nettisivuilla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here