Hauho tunnetaan vieraanvaraisista kartanoistaan, joista jokaisella on omanlaisensa historia ja aivan oma tapansa ottaa vieraita vastaan. Hahkiala on suosittu kokous- ja juhlapaikka, Lautsia virkistävien lomien keidas, Hovinkartano taiteen tyyssija ja vielä löytyy luokkaretkikohde Ilorannan maatila, jonka rannoilla sielu lepää. Mutta mitä muuta Hauho tarjoaa satunnaiselle matkailijalle?

Mitä Hauholla voi tehdä keväisenä päivänä, kun ravintolat ja kartanot ovat kiinni, ja kaikenlainen inhimillinen kanssakäyminen on hyvin hankalaa tai oikeastaan kiellettyä? Rajoituksista toivottavasti päästään pian. Mutta aivan Hauhon kirkonkylän tuntumassa on useita kohteita, joissa voi piipahtaa omatoimisesti, turvallisesti ulkoilmassa pysytellen. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jouni Lehtonen
Jouni Lehtonen kuuntelee ehtookellot joka lauantai Vuorenharjun näkötornilla. Hän on kokoontuvan joukon nuorin, vanhin on 80-vuotias. Kuva: Susanna Mattila

Ensimmäiseksi suuntaamme Vuorenharjun näkötornille. Oppaanani on Hauhon parooni, paikallisopas ja viestintäalan yrittäjä, armoitettu harrastajanäyttelijä ja muutenkin mukava mies Lehtosen Jouni. Hauhon kirkonkylä ei suuren suuri ole, mutta ihan itsekseni en olisi osannut näkötornille suunnistaa, vaikka suunnilleen tiesin missä se sijaitsee. Ohikin olen joskus kulkenut, mutta mitään muistikuvaa ei mahtavasta rakennelmasta ole mieleen jäänyt. Autolla pääsee aivan viereen, ja parkkitilaakin löytyy ainakin yhdelle autolle. Tornin juurella on Vuorenharjun tuulimyllyjen muistokivi, valtava myllynkivi muistolaattoineen, johon on kuvattu kaksi paikalla joskus sijainnutta tuulimyllyä. Myllyistä ja lähitienoosta löytyy myös vanhoja valokuvia näkötornin juurelta. Näkötorni on Hauhon Wanha raitti ry:n aikaansaannos, sen 10-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2018.

Myllynkiven äärellä voi istahtaa kuuntelemaan ehtookellot ja vaihtamaan kuulumisia, ken tarkenee. Kuva: Susanna Mattila

Jos satut tulemaan paikalle lauantai-iltana ehtookellojen aikaan eli siis kello kuudelta, voit hämmästyä kansanpaljoutta. Vanhan raitin asukkailla on tapana kokoontua näkötornille kuuntelemaan ehtookellojen soittoa ja vaihtamaan kuulumisia.

”Vasta kellojen soitua saa narauttaa korkin auki”, sanoo Jouni Lehtonen.

No, totta vitsissä toinenkin puoli. Nimittäin usein joku asukkaista tuo mukanaan jotain tarjottavaa, ja onpa tornilla näkäräisiäkin joskus maisteltu. Nuotiota on poltettu ja makkaraa paistettu. Jos on huono ilma, päälle puetaan toppahousua ja muuta mukavasti lämmittävää vaatetta, mutta ehtookelloja ei jätetä väliin. Kokoontuvassa joukossa nuorisoa edustaa Lehtonen ja ikäpresidentin osassa on pian 80 vuotta täyttävä Hauhon Wanha raitti ry:n kunniapuheenjohtaja Matti Taponen.

Jos ei olisi korona, olisimme napanneet Hauhon mainiosta leipomosta Kesti-Paakarista kahvit ja juhlapuustit mukaan tornille, vaikka ei ehtookellojen aika olekaan. Koska omia eväitä ei tullut mukaan, nyt on tyytyminen vain upeaan maisemaan, joka levittyy eteen. Järvenselkää pitkin pääsee Hyömäkeen ja Alvettulaan asti. Edessä siintää Työsaari, joka joskus muinoin todella oli saari.

Ilosen puutyön tehtaanmyymälässä vierahtää tovi jos toinenkin runsasta tuotevalikoimaa katsastaessa. Kuva: Jouni Lehtonen

Maaliskuinen aurinko paistaa, mutta tuuli hivelee poskipäitä sen verran navakasti, että mietimme sopivan paikan hieman lämmitellä kylmenneitä nenänpäitämme. Jouni ehdottaa kohteeksi Ilosen puutyön myymälää, joka löytyy pari kilometriä Hauhontietä Eteläisiä kohti ajamalla. Sama tie, jota pitkin pääsee siis Hämeenlinnaankin.

Yrityksen tarina alkaa vuodesta 1954, kun Hauholle evakkona tullut Jaakko Ilonen perustaa Ilosen puutyötehtaan. Syntyi yritys, jonka perusajatuksena on valmistaa massiivipuusta aikaa kestäviä kalusteita. Tuotekehitystä tehdään nykyisin isoisä Jaakon jalanjäljissä jo kolmannessa polvessa. Alkuperäinen toiminta-ajatus kantaa edelleen ja yrityksen tehtaanmyymälä on säilynyt suosittuna retkikohteena.

Joulukuussa 2019 myrskyn kaataman lehtikuusen rungosta on valmistettu muun muassa nämä penkit, joilla kulkija voi lepuuttaa jalkojaan Hauhon kirkon pihassa. Kuva: Susanna Mattila
Valtavasta lehtikuusesta jäi jäljelle torso. Ikää puulle kertyi 170 vuotta. Kuva: Susanna Mattila

Hauholaista puuosaamista voi ihailla nykyisin myös Hauhon kirkkopihassa. Suuri lehtikuusi, joka oli 170 vuotta ehtinyt kasvaa kirkon kupeessa Schulmanin suvun haudalla kaatui pari vuotta sitten joulukuisessa myrskyssä. Puuta ei pilkottu saunapuiksi, vaan siitä tehtiin muun muassa penkkejä, joilla kirkkokansa voi lepuuttaa jalkojaan ennen ja jälkeen jumalanpalveluksen. Kirkko itsessään on nähtävyys, jonne toivottavasti pääsee taas joskus sisällekin. Kirkko on kuuluisa muun muassa vaivaisukko Bartholomeuksesta, jonka kaveriksi on valmistumassa vaivaisakka taiteilija Matti Peltokankaan osaavissa käsissä. Materiaalina on tietenkin tuo myrskyssä kaatunut lehtikuusivanhus.

Halpparin talo Kotkon ulkomuseoalueella, Suomen toiseksi vanhimman luonnonsuojelualueen laidalla. Kesäisen kuvan on kuvanut Jouni Lehtonen.

Hauholla kun ollaan, historia havisee joka askeleella. Kirkon arvokkaassa ympäristössä on nähtävää. Martti Skytten aukion toisessa laidassa on esinemuseo, johon rakenetaan Jatkosota-aiheista näyttelyä tulevaksi suveksi. Me jatkamme matkaa kirkolta hieman eteenpäin, Kotkontietä Kotkon ulkomuseoalueelle. Hauho-Seuralla on suuria suunnitelmia alueen suhteen. Tarkoitus on rakentaa luonto- ja historiakeskus ensi vuoteen mennessä. Kotkon ulkomuseoalueen vieressä on Suomen toiseksi vanhin luonnonsuojelualue, joka täyttää ensi vuonna 75 vuotta. Tarkoitus on rakentaa reiteille ihan perinteisiä opastekylttejä ja niihin mahdollisesti matkapuhelimilla ja muilla mobiililaitteilla aukenevaa aineistoa kävijöiden tutkittavaksi. Lehtosen mukaan myös Vanhan raitin alue liitetään osaksi tätä kokonaisuutta.

Kulttuuripäivä Hauhon kirkonkylällä vielä pähkinänkuoressa:

  1. Vuorenharjun näkötorni, osoitteessa Vuorentie 8 Vanhalla raitilla. Paikalle on opasteet, ja autolla pääsee viereen.
  2. Ilosen puutyö, osoitteessa Hauhontie 206. Tehtaanmyymälä palvelee tuotantolaitoksen toisessa kerroksessa. Satojen tuotteiden valikoimasta löytyvät puuesineet kotiin, mökille ja lahjaksi. Paljon sellaista, jota et muualta löydä.
  3. Hauhon keskiaikainen kivikirkko ja lehtikuusesta veistetyt puupenkit odottavat osoitteessa Danielsson Kalmarin tie 1. Huikean korkean tapulin juurella on helppo unohtaa maailman murheet hetkeksi ja vain tuijotella huikaisevaan sinisyyteen.
  4. Kotkon ulkomuseoalue Kotkontiellä, noin 300 metriä kirkosta eteenpäin. Hauho-Seuran omistuksessa oleva Kotkon ulkomuseoalue sijaitsee 300 metrin päässä Hauhon kirkolta Kotkon luonnonsuojelualueen laidalla. Rakennuksissa on esillä talonpoikaista esineistöä ja ladossa on erilaisia vanhoja kulkuneuvoja sekä hevostyökaluja. Ulkomuseoalueella on paririihi, Halpparin talo, aitta, sauna, Pappilan vanha hirsihyyskä ja tuulimylly.
  5. Ruokailumahdollisuudet ovat toistaiseksi noutoruuan varassa. Nettisivuilla tiedotetaan tilanteen muuttumisesta. Hauholla lounasta saa klo 11 ja 14.30 välillä Neljästä oravasta tai tilaamalla ennakkoon esimerkiksi Lautsiasta. Perjantaisin ja lauantaisin palvelee noutoruualla Wanhan Raitin Kievari. Myös Hauhon Pizza ja Kebab palvelee noutoruoka-annoksilla.
Hauhon kuuluisat maamerkit, keskiaikainen kivikirkko ja sen komea tapuli. Kuva: Susanna Mattila

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here