Suomen Metsästysmuseo Riihimäellä on koonnut riihimäkeläisen asevalmistaja Sako Oy:n 100-vuotisen historian juhlanäyttelyksi. Näyttelyä esittelevä avaus julkaistiin Metsästysmuseon sosiaalisen median tileillä (Facebook, Instagram, Youtube) 8.4. ja huhtikuun aikana museo julkaisee pienoisesittelyjä näyttelyn teemoista. Metsästysmuseo ja samalla Sako 100 vuotta -näyttely avautuu yleisölle toukokuun alussa (koronasta johtuvat muutokset aikatauluihin mahdollisia).

Sako Oy on malliesimerkki ja samalla poikkeus suomalaisessa yrityskentässä, sillä se on kyennyt toimittamaan menestyksellisesti kuluttajatuotteita kilpailuille länsimarkkinoille jo 1950-luvulta lähtien. Osana italialaista Beretta-konsernia Sako on laajentanut toimintaansa ja sen brändi maailmalla on vahva ja vakiintunut. Sako työllistää tällä hetkellä n. 300 henkilöä.

Sako eli alkuperäiseltä nimeltään Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy aloitti toimintansa korjaamalla sisällissodan aikaisia aseita vastaitsenäistyneen Suomen ja sen suojeluskuntien maanpuolustuksellisiin tarkoituksiin. Myöhemmin omien asemallien tuotanto alkoi ja Sakon kiväärimallista m/28 eli ”Pystykorvasta” tuli Suomen armeijan luottotyökalu jo talvisodassa. Patruunanvalmistajana Sako oli ensiarvoisen tärkeä voimavara sota-aikana.

Sotien jälkeen osakekanta siirtyi Suomen Punaiselle Ristille ja tuotannossa jouduttiin tekemään uusia aluevaltauksia kellosepäntyökaluista huulipunahylsyihin. Samalla katseita suunnattiin metsästysaseisiin. Vuonna 1946 alkanut metsästysluodikoiden sarjavalmistus vei Sakon nopeasti Yhdysvaltain laajoille mutta kilpailuille markkinoille.

Sako 100 vuotta -juhlanäyttely esittelee Sakon koko tarinan kuvien ja esineistön avulla. Esillä on myös Sakon asetuotantoa ensimmäisistä sotilasaseista 2000-luvun uutuuksiin. Näyttely avautuu yleisölle museon avautuessa toukokuun alussa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here