Kuinka kuolla oikein? – tuonpuoleiseen siirtyminen keskiajalla

0
325

Toisin kuin nykyään, keskiajalla ihmiset eivät voineet luottaa elävänsä pitkää elämää. Erityisesti 1400-luvulla elämän epävarmuus ja kuolema olivat korostuneessa asemassa yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Kuolema piti oppia kohtaamaan hyvin nuorena, heti kun kykeni ymmärtämään käsitteen merkityksen.

Tässä ilmapiirissä syntyivät ars moriendi- eli kuolemisen taito -oppaat. Kuolevan viimeiset hetket kuvattiin näissä kirjoissa taivaallisten ja infernaalisten sotajoukkojen taistelukentäksi. Kirkon oppien mukaan ihminen pääsi osalliseksi taivaallisesta autuudesta, jos hän oli varautunut kuolemaansa ja tiesi kuinka kohdata loppunsa. Näin paholainen ei päässyt yllättämään kuolevaa kiusauksillaan.

Jyrki Nissi on Hämeenlinnan kaupunginmuseon museolehtori. Hän tekee väitöskirjaansa Tampereen yliopistossa kuolinhetken yhteisöllisyydestä myöhäiskeskiaikaisessa Euroopassa.Tilaisuus on osa Museokeskiviikkojen luentosarjaa, jossa kuullaan puheenvuoroja kaupunginmuseon Henkimaailman juttuja -näyttelyn teemoista. Aiheina ovat muun muassa yliluonnollisen kokemus, kuolema, salatietieteet ja uskonnot.

Museo Skogsterissa heittäydytään 20.3. keskiajan makaaberiin maailmaan Jyrki Nissin luennolla ”Kuinka kuolla oikein? – tuonpuoleiseen siirtyminen keskiajalla”.

Kello 17.00 alkavalle luennolle on vapaa pääsy. Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä, mutta luento videoidaan tarvittaessa museon muihin tiloihin.

ke 20.3.2019 klo 17.00
Museo Skogster – seminaaritila Anders
Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here