Tapahtuneen ja vielä tapahtumattumattoman välisessä pysähtyneessä tilassa

0
353

GalleriaKONEen seuraavassa näyttelyssä kuljetaan Niko Skorpion videoinstallaatio Blacktop/Dissection matkassa jo tapahtuneen ja vielä tapahtumattumattoman välisessä pysähtyneessä tilassa.

”BLACKTOP/DISSECTION on installaatio, joka purkaa road movie -elokuvagenreä peruselementteihinsä ja tarkastelee pinnan alta löytyviä asioita. Installaation keskiössä on kaksiosainen, kaksikanavainen videoteosBlacktop/Dissection, joka perustuu löyhästi taiteen maisterin opinnäytetyöhöni (Uneasy Ride – Chasing Freedom, Facing Devastation; 2018). Kaksi vuotta sitten lähdin maanteille kuvaamaan materiaalia. Ajatukseni ajautuivat nopeasti tie-elokuvan teemoista ympäristöongelmiin ja ilmastokriisiin, kestämättömän kulutuskulttuurin häämöttäessä kaiken taustalla. Video syntyi näiden ajatuksien ja kerätyn aineiston pohjalta, ja on muodoltaan abstraktin ja ritualistisen kuvan ja äänen virtaa. Tavoittelen näyttelyssä tilallista kokemusta pysähtyneestä hetkestä, jossa väistämätön on edessä, menneisyys punnittavissa ja vaihtoehdot näkyvissä mutta tavoittamattomissa.”

Niko Skorpio (s. 1974 Kaarina) työskentelee kuvan, äänen ja sekalaisen kadonneen ja löydetyn materiaalin parissa. Hänen teoksiaan on esitetty taidenäyttelyissä ja tapahtumissa kansainvälisesti. Hänen taustansa on kokeellisessa musiikissa ja graafisessa suunnittelussa, joiden parissa hän on toiminut 1990-luvulta alkaen. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa (Taiteen maisteri) ja Tampereen ammattikorkeakoulussa (Kuvataiteilija AMK).

Niko Skorpion teokset tarkastelevat ihmisen, luonnon ja teknologian epätasapainoista kolmiyhteyttä vieraantuneesta näkökulmasta. Yhdistelemällä kuvaa ja ääntä kollaasinomaisesti hän pyrkii luomaan päänsisäisiä näkymiä pinnanalaisiin todellisuuksiin. Niko Skorpio asuu ja työskentelee Venäjänkankaalla.

Niko Skorpio
BLACKTOP/DISSECTION
30.3. – 23.4.2019
GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here