Naivistien kesänäyttelyssä asiantuntijuus kuuluu yleisölle

0
587

Naivistit Iittalassa -säätiön Uskalla iloita! -kesänäyttelyn on heinäkuun puoliväliin mennessä nähnyt jo yli 10 000 näyttelyvierasta. Näyttely poikkeaa muista taidenäyttelyistä siinä, että asiantuntijuus on vankasti yleisöllä. Miten teokset tulee kokea on täysin näyttelyvieraiden omissa käsissä, ei minkään ulkopuolisen asiantuntijatahon määrittelemä.

Vastikään eläkkeelle siirtynyt näyttelyn kuraattori, Hannu Castrén on toiminut useissa taidemuseoissa ja huomannut, kuinka suuri ongelma siellä ollut löytää sujuvaa yhteyttä nykytaiteen ja suuren yleisön välillä. ”Taidemaailman sisälläkin voi nimittäin sortua populismiin ja sitä on syytä välttää,” hän sanoo. On tarvittu taidekasvattajia ja museolehtoreita, on pidetty palavereita ja seminaareja ongelman ratkaisemiseksi.

”Naivistit Iittalassa tällaisia pattitilanteita ei ole esiintynyt, vaan suuri yleisö saapuu oman halunsa innostamana. Dialogi taiteilijoiden ja heidän teostensa välillä ei tarvitse ulkopuolisia opastajia. Juuri tästä dynamiikasta pidän hirmuisen paljon ja sitä sietäisi siirtää laajemmin taiteen kentälle. Yleisö palaa suosikkitaiteilijoidensa töiden äärelle kesä toisensa jälkeen, näkemään miten tekijä on kehittynyt työssään. Näin tapahtuu näyttelyn uudistuminen. Näyttely uudistuu myös uusien taiteilijoiden myötä, joita tänäkin vuonna on mukana neljä ja lisäksi useampi näyttelyyn palaaja,” kertoo Castrén.

Uusia taiteilijoita naivistinäyttelyssä ovat Kirsi Jalava Janakkalasta, Aura Kajas Helsingistä, runoilija Heli Laaksonen Raumalta ja Salla Lylynoja Valkeakoskelta. Paluun näyttelyyn tekevät Marit Björnegran Ruotsista, Aimo Katajainen Turusta, Anneli Kokkonen Lahdesta ja Tarja Polari Vantaalta

”Olemme saaneet tänä vuonna uusien taiteilijoiden töistä hyvää palautetta. Erityisesti Heli Laaksosen purnukat ja toivomus-kuiskauslavuaari ovat saaneet hymyn monen vieraan huulille. Ties mitä toivomuksia lavuaarille onkaan kuiskittu!” hymyilee Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Naivistit Iittalassa -säätiön kesänäyttely Uskalla iloita! esittelee peräti 800 aivan uutta teosta lähes 50:ltä taiteilijalta. Naivistisen taiteen suurkatselmus tavoittaa vuosittain noin 20 000 katsojaa.”

Uskalla iloita! -näyttelyyn ehtii vielä hyvin käydä tutustumassa! Näyttely on avoinna 18. elokuuta saakka joka päivä klo 10–19. Alle 18-vuotiaat pääsevät näyttelyyn maksutta. Aikuisten lippu maksaa 9 euroa, eläkeläisten, opiskelijoiden ja työttömien lipun hinta on 7 euroa. Ryhmäliput maksavat 5 euroa (vähintään 20 henkilöä).

Naivistit Iittalassa on myyntinäyttely. Teoksen ostaminen on helppoa. Valitse itseäsi puhutteleva teos ja maksa se. Näyttelyn päätyttyä voit noutaa teoksen Iittalasta tai se toimitetaan sinulle.

Teoskuva: Pyykkipäivän välipala, Kirsi Jalava

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here