Anni Rapinojan työtoverina luonto

0
430
Kuvataiteilija Anni Rapinoja takanaan Luonnon valot.
Hirven ja kauriin papanoita, juolukan ja puolukan lehtiä, olkia, sammeleita, naavoja, kuusen ja männyn käpyjä, hellyttäviä hahtuvia. Kuvataiteilija Anni Rapinoja inspiroituu lähtiessään metsään ja hän käyttääkin taideteoksissaan kaikkea, mitä luonnosta löytyy. Hän kutsuu näitä luonnon löytöjä työtovereikseen.

Hailuodossa asuva taiteilija asuu luonnon keskellä. Niinpä se tarjoaa hänelle kaiken tarvittavan. Luonnon ihmeet vain saavat yllättävän muodon hänen teoksissaan, joita on nyt esilllä Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyssä aina toukokuun 5. päivään saakka.

Metsässä kulkiessaan Rapinoja korjaa talteen tarvitsemaansa aineistoa aiheuttamatta luonnolle vahinkoa. Kaikki taltenotettu materiaali pitää joko kuivata, prässätä, upottaa jopa veteen, liimata, leikata tai pujottaa.

Kaksi ylitse muiden

Taidemuseon kahdessa kerroksessa on upea kokoelma Rapinojan teoksia: on turkkeja, ihania korkkareita, laukkuja, kultaiseksi sävytettyjä luita, hellyttäviä käpytauluja.

Kaksi työtä ovat ylitse muiden. Yläkerran aulassa katossa roikkuva, hämmästyttävän upeat  ”himmelit” on koostettu sadoista hirvenpapanoista. Naapurihuoneesen mennään verhojen raosta. Sitten vaan pötköttelemään isoille tyynyille ja kuuntelemaan, kuinka tuuli humisee kuusivaltaisessa metsikössä, kuinka talvi vaihtuu kesäksi. Uskoisin, että se on monelle kokemisen arvoinen. Jopa minulle, metsän laidalla syntyneelle. Myrskyn vavisuttaessa suuria puita ei pelota, sillä turvassa ollaan.

Anni Rapinoja kantaa huolta luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, vedestä ja metsistä. Hän on toiminut lähes 40 vuotta kuvataiteilijana, jonka teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä ympäri maailmaa.

Ja nyt hän on täällä tänään.

Siementen keitto (kuusi)
Elämänkehä (haapa)
Ilmastoturkki
Tanssikengät
Veistäjät
Valonkantaja
Kesätanssi

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here