JARI JANSSONIN NÄYTTELY KOOSTUU VÄRIKKÄISTÄ, PELKISTETYISTÄ HEINÄSEIPÄISTÄ

0
612
Taiteilija_Jari_Jansson_näyttelyssään
Jari Jansson ilmaisee heinäseipäillä myös tunnetiloja. Taiteilija osoittaa teosta Namu, taustalla maalaukset Juhlavuosi ja Pojat. Kuvaaja: Riikka Helenius

Raahelainen taiteilija ja runoilija Jari Jansson kuvaa luontoa ja maaseutua. – Olen maalannut viitisenkymmentä vuotta ja kuvannut heinäseipäitä noin 30 vuotta, taiteilija laskeskelee. Jansson oli kasvattilapsena maalaistalossa ja heinätyöt kuuluivat lapsuuden askareisiin. Janssonin maalaukset voi nähdä myös kuvina Pohjanmaasta, lakeudesta, jossa sarat ovat suorassa ja sato korjataan vaikertamatta. – Minulla on eräänlainen viha-rakkaussuhde heinäseipäisiin. Inhosin heinätöitä lapsena, mutta myöhemmin aloin nähdä seipäät uudessa valossa.

Jansson maalaa heinäseipäitä muun muassa päivän paisteessa, myrskyn jälkeen ja sumussa, jolloin sumu pehmentää ääriviivat. Janssonin maalaukset ovat värikkäitä. Väri tuo taiteilijan mukaan luonnetta heinäseipäille. – Teoksessa ”Karrella” voimakas tausta tukee dramatiikkaa, ja tässä on värit kuin karamellissa, joten nimesin sen Namuksi, taiteilija esittelee.

Jansson lataa heinäseipäisiinsä tunnetiloja ja pelkistää, sanoo vähällä paljon. – Oleellinen riittää, se tärkein, taiteilija toteaa.

Jansson kertoo päätyneensä RaamiDaamien galleriaan sattumalta. – Pohdin, pitäisikö erästä taulua pienentää ja asioin kehystysasioissa, kun RaamiDaamien galleristi Anu Halmeniemi ehdotti näyttelyä, Jansson kertoo. Jansson on itsekin paitsi taiteilija ja runoilija myös galleristi. Hän on pitänyt galleriaa Raahen Piehingissä yli 30 vuotta. – Olen supistanut toimintaa, kesäisin on näyttely, mutta muuten haluan keskittyä nyt enemmän taiteen tekemiseen, nauttia maalaamisesta.

Jari Janssonin näyttely ”Sadot, sarat” on esillä Kehystämö-Galleria RaamiDaamieilla Verkatehtaalla 29.2. asti.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here