Naivistien kesänäyttelyn teemana Villi, vapaa ja värikäs

0
694
Hannu Castrén
Hannu Castrén ja Pirkko Pullinen-Valtosen työt taidelainaamon seinällä Iittalan puukoululla. Kuva: Susanna Mattila

Naivismi syntyi 1800-luvun lopulla vastareaktiona teollistumiselle ja kaupungistumiselle. Tuolloin Paul Gaugain matkasi Tahitille löytääkseen aitoa luonnontilaisuutta.

”Naivistit tekevät tämänkin näppärämmin: Henri Rousseau meni luonnontieteelliseen museoon ja maalasi siellä viidakkoaiheita. Hän ei ikinä käynyt viidakossa”, kertoo Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn kuraattori Hannu Castrén.

Naivismi ei ole taidetyyli siinä missä ekspressionismi tai impressionismi. Naivismia ei voi pakottaa yhteen tiettyyn muottiin, sillä naivismi koostuu useista erilaisista tyyleistä – jokaisella taiteilijalla on omansa.

”Ensi kesän teema määrittelee naivismia erittäin hyvin. Naivismi on villiä, vapaata ja värikästä”, hän luonnehtii.

Naivismitaiteilijat ovat sekä itseoppineita että taidekouluja käyneitä taiteilijoita. Heidän ikäjakaumansa vaihtelee, mutta usein naivistinen tekeminen löytyy kun elämän perusasiat on keski-ikäisenä suoritettu eli alkaa vapaus velvoitteista.

”Iäkkäin aloittaja lienee edelleenkin 76-vuotiaana ensimmäisen taulunsa maalannut. Naivistit ovat siis usein villejä ja vapaita eläkeläisiä, jotka tekevät mitä tahtovat”, Castrén sanoo.

”Värikkyys puolestaan on niin vahva osa naivisminäyttelyä, että näyttelystä ostettu taulu saattaa tuoda värikkyyden tullessaan minimalistiseen, skandinaaviseen sisustukseen. Tai kuten eräs näyttelyssä käynyt asian totesi: Tiesin, että näyttely on värikäs, mutta sehän oli värikkäämpi!”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Hannu Castrén
Hannu Castrén taiteilijatapaamisessa. Kuva: Susanna Mattila

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä esillä 50 naivistitaiteilijaa

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä on tänä kesänä 50 naivistitaiteilijaa eri puolilta Suomea. Uusia taiteilijoita on seitsemän, heistä yksi tekee paluun vuoden tauon jälkeen.

Yksi uusista on Merja Hämäläinen Korialta Kouvolasta, joka tuo näyttelyyn akryylimaalauksia. Hän kertoo tehneensä aiemmin lyijykynällä muun muassa muotokuvia.

”Minusta maisemat ja asetelmat ovat maailman tylsimpiä aiheita. Muutama vuosi sitten löytyi oma tapa maalata, ja nyt voin maalata ihan mitä haluan. Ja se on ihan mielettömän hauskaa”, hän sanoo.

Arja Jäppinen Jyväskylästä kertoo, että on vuosia tehnyt paperiveistoksia. Hän on toiminut parikymmentä vuotta Suomen nukketaiteilijoiden näyttelyvastaavana. Hän kuuluu niihin taiteilijoihin, joka ei ole tunnistanut naivistia itsessään.

”Töissäni on aina huumori mukana. Ehkä siksi minulle on usein sanottu, että tarjoa töitäsi naivistinäyttelyyn. Tänne aion tuoda tanssija-aiheisia veistoksia,” Jäppinen kertoo.

Yksi kiinnostavimmista taiteilijoista näyttelyssä on myöskin ensikertalainen, brasilialaissyntyinen Luciana Mariano, joka maalaa akryyliväreillä. Hän kertoo maalanneensa aina, mutta tuhonneensa omat työnsä 38-vuotiaaksi asti.

”Perheessäni kaikki maalasivat, en pitänyt omia töitäni taiteena tai säilyttämisen arvoisena. Äitinikin korosti sitä, että kunnon ammatti täytyy hankkia”, Luciana kertoo.

Hänen maalauksissaan värit ovat usein iloisia, mutta sanoma vakava. Maalauksen aiheena voi olla tyttöjen ja naisten voimauttaminen ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen.

Paluun näyttelyyn tekee helsinkiläinen Sonja Lehto, joka on aiemmin tehnyt satuaiheisia tussipiirroksia. Ensi kesän näyttelyyn hän tuo öljyvärimaalauksia. Lehto kuuluu niihin naivisteihin, joille vapaus koitti kun lapset kasvoivat isoksi.

”Päästä tulee vähän kaikenlaisia aiheita, nyt on vapaus tehdä mitä itse haluaa”, hän sanoo.

Naivistit Iittalassa Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttelyn avajaisia vietetään tänä vuonna perjantai-illan sijaan koko viikonlopun ajan toukokuussa. Samana viikonloppuna Iittalan kylässä tapahtuu paljon muutakin, sillä Lasimäellä juhlitaan kesänavausta.

Naivismikeskuksessa on meneillään Naivismin talvi -näyttely, jossa on esillä Shin Tanakan ja Arja Pulkkisen, Tarja Polarin ja Pirkko Valon näyttelyt sekä 25 nykynaivistia. Näyttelyt ovat avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin 31.3.2020 saakka. Joka sunnuntai näyttelyn yhteydessä järjestetään työpajoja, joissa voi päästää luovuutensa valloilleen. Työpajan tilalla on kerran kuukaudessa työpaja lapsille ja taiteilijatapaaminen.

Katso luettelo kesän taiteilijoista täältä >>

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here