Kaksi näyttelyä ihmisyydestä ja eläimyydestä

0
370
Yksityiskohta_Teoksestsa Bright_Thoughts_Raija_Jokinen
Yksityiskohta Raija Jokisen teoksesta Bright Thoughts.

15.2.–19.4.2020 Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Aiheita – Raija Jokinen

Taiteilija Raija Jokinen koostaa kuvia arkisen olemisen tilanteista ja käänteistä kuitu kerrallaan. Keskiössä on ihmisen hahmo, tyyppi, joka on kuka vaan ja jossa heijastuvat sisäiset ja ympäristön tunnelmat. Ulkoinen vaikuttaa sisäiseen ja päinvastoin, mutta missä kulkee rajapinta niiden välillä?

Hänen teoksissaan esiintyy usein ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavia orgaanisia kuvioita, mutta ne lomittuvat ja sulautuvat juuristojen ja oksien kaltaisiin muotoihin olematta kuitenkaan erityisesti mitään niistä. Näiden muotojen samankaltaisuus ja loputon variointi sekä niiden elämää ylläpitävä luonne on kiehtovaa ja niissä hauraus ja vahvuus kulkevat käsi kädessä.

”Työtapaani voi verrata maalaamiseen, piirtämiseen ja kuvanveistoon, mutta materiaalina on pellavakuitu, jota yleensä käytetään esim. öljymaalauksen tai grafiikan pohjamateriaalissa.

Tekniikallani on yhteyksiä myös paperinvalmistukseen ja tekstiiliin. Erityisen tekniikan avulla teokseni muotoutuvat vapaasti eivätkä rajaudu kehysten mukaan. Valo ja varjo luovat irtonaisesta viivastosta muuntuvia kertatumia”, taiteilija kertoo.

Raija Jokisen tausta on Hämeessä ja Pirkanmaalla. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Sipoossa. Hänen teoksiaan on ollut esillä koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä vuodesta 1990. Vuonna 1995 hän oli perustamassa pohjoismaista tekstiilitaiteen työpaja- ja näyttelytapahtumaa Northern Fibre, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Voipaalan taidekeskuksessa. Hänelle on aiemmin myönnetty mm. Uudenmaan taidepalkinto (2015) ja Sipoon kulttuuripalkinto (2019).

Aiheita-näyttely on samalla juhlanäyttely, joka juhlistaa Jokisen 30-vuotta jatkunutta aktiivista näyttelytoimintaa. Tekstiilitaiteen kentällä Raija Jokisen tekniikka ja ilmaisu ovat ehdottoman omaperäisiä. Hänen teoksiaan nähdään kuluvana vuonna Voipaalan lisäksi myös Lisburnissä (GB), Pariisissa (FR) sekä Korpilahdella.

Lumijäljissä – Johanna Lonka, Hannamari Matikainen, Tiina Poutanen

Alakerran näyttelyhuoneissa on esillä kolmen kuvataiteilijan ryhmänäyttely. Huoneisiin rakentuva talvinen maailma sisältää ainutlaatuisen lajiston sekä kolme erilaista tapaa havainnoida ympäristöään tai itseään osana ympäristöä. Näyttelyssä on esillä tutkielmia, piirroksia, maalauksia, veistosinstallaatioita ja näiden yhdistelmiä. Moninaisista materiaaleista kootut teokset kurottautuvat toisiaan kohden ja katsojalle jää tekijän jäljittämisen ilo.

”Ihmislajina käytämme innokkaasti muita eläimiä kuvittamaan kokemuksia, tunteita ja niiden välittämistä vaikka samalla pyrimme nousemaan toislajisten eläinten elämän yläpuolelle. Tutkimme, opimme, tarkkailemme ja huvittelemme; lainaamme eläimiltä käyttötarkoituksiimme erityislaatuisia kykyjä, mekanismeja, aisteja ja vaistoja. Olemme samalla sekä ylpeitä että kauhuissamme siitä mitä olemmekaan saaneet aikaan. Ihmiskeskeinen suhde muihin eliöihin on kaikkea mahdollista hullaantumisesta eksploitaatioon. Ääripäiden välisessä maastossa elää tunnistamisen jälki, samankaltaisuus.

Taiteilijoina meitä yhdistää ihmisyys eläimyydessä, käsittelemme sitä jokainen omalla tavallamme, toistemme näkemyksiä hipoen.

Ihmisen rujous ja vajavaisuus ilmenevät eläimissä jopa hellyttävinä piirteinä, ihmisen pahuus ja typeryys ovat eläinten kautta käsiteltyinä kuin faabelia tai luontodokumenttia, ihmisen voimavarat, inhimillisyys, jota useimmat ihmiset sisimmässään suojelevat, näyttäytyy eläinten kautta myyttisenä, miltei taianomaisena. Eläinten inhimillistäminen kertoo aina eniten meistä itsestämme.”

Johanna Lonka on tamperelainen kuvataiteilija joka työskentelee välineinään veistosinstallaatio, piirtäminen ja ääni. Longan työskentelyprosessille leimallista on löydetyn materiaalin herättämä innoitus ja kokeellisuus.

Töissään hän käsittelee elollisten olioiden, paikkojen tai käsitteiden muuntautumista ja ihmisen toimintaa niiden muuntajana. Taustavaikuttimia teoksille ovat antroposentrisen ja biosentrisen luontokäsityksen suhde sekä ympäristötieteisiin liittyvät julkaisut. Eläinaiheisten sarjojen varhaisimpia kokonaisuuksia oli Soveltumattomat vuosilta 2004–2005, jonka jälkeen laumat ovat jatkaneet omalakista evoluutiotaan.

Hannamari Matikainen on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee erilaisin vedostusmenetelmin sekä maalaten. Matikaisen teosten pääosassa on melkein aina mielikuvituseläin, satuolento, jonka osalta lajinmäärittely tai biologiset yksityiskohdat ovat täysin toisarvoisia. Matikaisen teoksissa söpöys ja rujous kulkevat käsi kädessä, ja joskus hämmentävänkin muotopuolet otukset tuntuvat keräävän ihmisiltä ihastusta nimenomaan söpöytensä takia. Teosten äärellä voi kuitenkin esittää kysymyksen siitä, miksi erilaisuus ja vajaavaisuus herättävät meissä sympatiaa ja jopa empatiaa, kun kyseessä on eläin, vaikka ihmisen kohdalla erilaisuus koetaan usein vieraannuttavana.

Tiina Poutanen on omien sanojensa mukaan kuvataiteilija ja kirjailija eikä ole oikein mitään. Paitsi keski-ikäinen. Poutanen asuu Tampereella ja työskentelee Luopioisissa ja matkan varrelle sattuvilla linnavuorilla. Poutasella on tavoitteensa, pienentää hiilijalanjälki kolmeentuhanteenkahteensataan ja siitä hiljalleen miinusmerkkiseksi, vaikka Poutanen ei oikein tiedä mitä se jalanjälki tarkoittaa.

Näyttelyt ovat esillä Valkeakoskella, Voipaalan taidekeskuksessa
15.2.–19.4.2020.
Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–18. Suljettu maanantaisin.

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772
37700 Sääksmäki
puh. 040 335 70 71

Seuraa: Facebook ja Instagram

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here