Museokäynti kotisohvalla katkaisee korona-arjen

0
426
Voit vierailla virtuaalisesti Kunnes kuolema erottaa -näyttelyssä. Kuva: Ulla Heinonen
Museot ovat sulkeneet ovensa ainakin kevään ajaksi. Koronan aiheuttamien rajoitusten purkamista odotellessa voit tutustua museoihin virtuaalisesti kotisohvalta. Kokoamme tähän uutiseen linkkejä kiinnostavista virtuaalisista näyttelyistä, joita löydämme verkosta.
Juttua päivitetään, uudet materiaalit lisätään jutun alkupäähän. Jos haluat löytää jonkun tietyn linkin uudestaan, kannattaa skrollata alaspäin tekstiä.

10.4.2020 julkaistu:

Suomen museoliiton Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita museoiden ja koulujen yhteistyöhön sekä museosisältöjen opetuskäyttöön. Mutta miksipä ei aikuisetkin voisi huvittaa itseään vierailemalla sivuston verkkonäyttelyissä, mobiilikierroksilla tai virtuaalimuseoissa ja -opastuksissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden digitaalisiin materiaaleihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin sekä esittelee kokemuksia museoiden, koulujen ja päiväkotien yhteistyöstä erityisesti mediakasvatuksen parissa. Sivusto on myös vuosittaisen koululaisten Opi museossa -viikon tapahtumakalenterin uusi kotipaikka. Sivustolta löytyy muun muassa Suomen lasimuseon virtuaaliesittely, jonka yhteydessä on tehtäviä alakoululaisille. Virtuaaliesittelyjä on useisiin museoihin, joista voi valita kiinnostuksen mukaan Suomen ilmavoimamuseosta Urheilumuseoon. Taiteilijaesittelyssä ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Ellen Thesleff. Vaikka esittely olisi tehty päiväkoti-ikäisille, ei se estä taiteesta nauttimista ja taiteilijan tarina on kiinnostava esitystavasta riippumatta. Kantahämäläisistä museoista esillä on Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon lisäksi Forssan museo, jonka verkkonäyttely Kutomo elää kertoo kutomon historiasta Forssassa.

7.4.2020 julkaistu:

Jäikö käymättä vasta avautuneessa Kunnes kuolema meidät erottaa -näyttelyssä Museo Skogsterissa? Jos et millään malta odottaa poikkeustilan loppumista ja museon aukeamista, voit tehdä opastetun museovierailun virtuaalisesti.

Museo Skogsterin näyttelyn eri osa-alueet on kuvattu selostuksen kera youtube-videoiksi, joihin löytyy  linkit museon nettisivuilta. Samasta linkistä pääsee myös katsomaan Palanderin talon pääsiäistä videolla. Viedot on myös tekstitetty.

Samalta sivulta löytyy myös askarteluohje, voit opetella puhaltamaan kananmunista sisukset niin että kuori säilyy ehjänä maalattavaksi pääsiäisen väreillä. Sivulta löytyy ohjeet myös pääsiäsikorttien askarteluun sekä pääsiäisnoidan askarteluun.

Kantahämäläisistä paikallismuseoista ainakin Janakkala on tehnyt virtuaalivierailumahdollisuuden museoihinsa. Linkeistä aukeaa valokuvia ja kirjoitettuja selostuksia niihin. Pääset katsomaan Laurinmäen torpparimuseota ja tutustumaan Ida Aalberg -museoon ja kurkistamaan näyttelijälegendan elämään.

Kotiseutuliiton eMuseossa museohetken voi viettää vaikkapa Mäntyharjun kirkonkyläkierroksella tai Isonkyrön kotiseutumuseossa. Paikallismuseoiden joukosta ei toistaiseksi löydy muita kantahämäläisiä museoita kuin Janakkalan Laurinmäen torpparimuseo ja Laurinmäen muinaismuistojen luontopolut.

Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita museoiden ja koulujen yhteistyöhön sekä museosisältöjen opetuskäyttöön. Mutta miksipä ei aikuisetkin voisi huvittaa itseään vierailemalla sivuston verkkonäyttelyissä, mobiilikierroksilla tai virtuaalimuseoissa ja -opastuksissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden digitaalisiin materiaaleihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin sekä esittelee kokemuksia museoiden, koulujen ja päiväkotien yhteistyöstä erityisesti mediakasvatuksen parissa. Sivusto on myös vuosittaisen koululaisten Opi museossa -viikon tapahtumakalenterin uusi kotipaikka. Sivustolta löytyy muun muassa Suomen lasimuseon virtuaaliesittely, jonka yhteydessä on tehtäviä alakoululaisille. Virtuaaliesittelyjä on useisiin museoihin, joista voi valita kiinnostuksen mukaan Suomen ilmavoimamuseosta Urheilumuseoon. Taiteilijaesittelyssä ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Ellen Thesleff. Vaikka esittely olisi tehty päiväkoti-ikäisille, ei se estä taiteesta nauttimista ja taiteilijan tarina on kiinnostava esitystavasta riippumatta. Kantahämäläisistä museoista esillä on Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon lisäksi Forssan museo, jonka verkkonäyttely Kutomo elää kertoo kutomon historiasta Forssassa.

 

Tämä on päivittyvä uutinen. Lisäämme juttuun linkkejä virtuaalisiin museonäyttelyihin sitä mukaa kuin niitä löydämme tai saamme niistä vinkkejä. Vinkkejä voi lähettää Kulttuurikiikarin sähköpostiin: info@kulttuurikiikari.fi

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here