Luonto auttaa avaamaan työhön liittyviä solmuja

0
640
"Minulle metsä on ollut aina tärkeä paikka, metsä ja vesi. Kun lähden kävelylle, päädyn usein metsäiseen paikkaan veden äärelle, jossa liikenteen äänet vaimenevat", kertoo Ulla Sara-aho.
|*Mainossisältö*|  Kun yrittäjän työkalenteri tyhjenee, tai sieltä katoaa puolet sovituista töistä, iskee lamaannus. Tämän koki myös työnohjaaja Ulla Sara-aho, kun työkalenterissa alkoi käydä puhuri koronapandemian aiheuttamien rajoitusten johdosta.
Ulla Sara-aho.

Shokkivaihe kestää aikansa, sitten mieli alkaa työskennellä sen parissa, miten tästä selvitään. Ensimmäinen ajatus monella on karsia kuluja. Sara-ahokin soitti kampaajalleen peruakseen sovitun ajan.

”Kampaajani sanoi minulle, että kuule hei, etkös just sinä ole se, joka löydät uusia tapoja tehdä työtä ja keksit miten tästä kaikesta selvitään? Nämä sanat olivat minulle se käännekohta, jossa lamaannus helpotti ja keksin Metsätyönohjauksen”, kertoo Ulla Sara-aho.

”Minulle metsä on ollut aina tärkeä paikka, metsä ja vesi. Kun lähden kävelylle, päädyn usein metsäiseen paikkaan veden äärelle, jossa liikenteen äänet vaimenevat. Metsän väreistä vihreä on hirveän tärkeä. Kun näen sammaleen vihreää, pystyn käsissäni tuntemaan sammalen pehmeyden ja sen ihanan tuoksun nenässäni. Tämä juontuu varmasti lapsuuden leikeistä metsässä, siksi metsän elementit tuntuvat tutuilta ja turvalliselta.”

Ulla Sara-ahon Metsätyönohjauksessa ei keskustella raivausurakoista, metsänistutuksesta eikä muistakaan metsänhoidollisista asioista. Metsätyönohjauksessa kävellään metsäisessä luonnossa kaikessa rauhassa ja jutellaan työhön liittyvistä asioista.

”Metsässä on paljon yksityiskohtia, joita voidaan käyttää työnohjauksen keskustelun johdattajina. Jos vaikka polun yli on kaatunut puu, ryhdytään heti miettimään miten este ohitetaan. Mennäänkö yli vai ali, kierretäänkö? Vai täytyykö alkaa siirtämään estettä pois tieltä? Näistä pohdinnoista voi syntyä uusia ajatuksia ja näkökulmia työelämän esteiden käsittelemiseen”, hän pohtii.

Metsätyönohjaus on paikallaan, jos pinna kiristyy kohtuuttomasti työhön liittyvistä asioista. Tai jos työ herättää tunteita, joita et haluaisi päivän mittaan kokea ja jotka syövät energiaasi. Koulutettu työnohjaaja auttaa tarkastelemaan ja jäsentämään työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita.

”Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen”, sanoo työyhteisösovittelija, työnohjaaja ja työyhteisöjen kehittäjä Ulla Sara-aho.

Korona-aikana Ulla tarjoaa työnohjausta yhdelle osallistujalle kerrallaan metsässä, järven rannalla tai missä muussa tahansa luontoympäristössä, jossa turvavälien pitäminen onnistuu hyvin.

”Luonnossa olo alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kevyt liikkuminen herättelee mielihyvähormonit ja luovuuden. Kävelemme siis metsässä samalla keskustellen työhön liittyvistä aiheista – juuri niitä, joita sinulla on tarve tarkastella.”

Tilaa Metsätyönohjaus tästä linkistä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here