Hämeenlinnan taidemuseossa aukeaa Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttely perjantaina 23.10.2020. Ensimmäisenä näyttelypäivänä yleisöllä on vapaa pääsy taidemuseoon, jossa on pidennetty aukioloaika klo 11–20. Näyttely on osa Hämeenlinnan taidemuseoon päättyvää ITE-taiteen 20-vuotisjuhlakiertuetta. Kevättalvella 2020 ITE-museosta Kokkolasta liikkeelle lähteneen ja Oulusta Hämeenlinnan taidemuseoon siirtyvän Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttelyn ovat koonneet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkiä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit on läpileikkaus marginaaleissa kukoistavaan taiteeseen, joka jää edelleen usein sivustakatsojan rooliin taidemaailmassa. Teemallisissa kokonaisuuksissa vuoropuhelua käyvät erilaiset taiteen muodot, ilmaisutekniikat ja taidemuodon jatkumo historiasta nykyhetkeen, mutta myös tekijöiden elämäntarinat. Teoksia yhdistää hehkuvat värit, ekspressiivisyys, lapsenomainen viattomuus, maaninen toisto ja karhea realismi. Tyypillisiä aiheita ovat eläimet, kansankuvaukset, mielipiteiden ilmaisu sekä unenomaiset ja paratiisimaiset näyt. Näyttelyssä kuljetaan eurooppalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen luovuuden alkulähteille ja osoitetaan reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta. Matkalle mukaan on kutsuttu vieraita nykytaiteen kentältä Islannista, Isosta-Britanniasta ja Suomesta.

”Yksi ITE-taiteen kiehtovimpia ulottuvuuksia on, miten taiteilijat ratkaisevat epätavallisten materiaalien haasteet,” kertovat näyttelyn kuraattorit. Betonilta on turha odottaa kipsivalun herkkyyttä, eikä juomatölkkien peltiä ole tarkoitettu kuvanveistoon. ITE-taiteen raakuus ja kömpelyys viestivät alkuvoimaisesta luovuudesta, jonka voimaa muu aikalaistaide suorastaan kadehtii. Materiaalikirjosta huolimatta ITE-taiteella on puinen sydän. Puunveisto on taitolaji, jossa perinne yhdistyy taiteelliseen mielikuvitukseen. Näyttely osoittaa myös, miten kiehtovaa jälkeä syntyy, kun tekstiilikäsityötä ohjaa luova itseilmaisu.

Taideympäristöjä ei voi tuoda näyttelyihin. Ne pitää kokea paikan päällä tai vaihtoehtoisesti esittää erilaisten tallenteiden avulla. Valokuvataiteilija Veli Granö aloitti pihapiirien dokumentoinnin jo 1980-luvulla. Eri puolille Suomea ulottuneet ITE-kartoitukset ovat seuranneet hänen jalanjälkiään, ja mukaan on tullut muitakin valokuvauksen ammattilaisia. Valokuviin on tallentunut myös se, mikä on jo hävinnyt.

Aikalais-ITE elää arjessa ja antaa viitteitä tulevasta. Omapäiset maaseudun ja metsien miehet ja naiset ovat löytäneet kaltaisiaan urbaanista ympäristöstä, jossa luovuus etsii yhä uusia reittejä yhtä itsevarmasti ja ennakkoluulottomasti kuin ennenkin.

Näyttelykiertue on tuotettu yhteistyössä K.H. Renlundin museon, Oulun taidemuseon ja Hämeenlinnan taidemuseon kanssa ja sen yhteydessä on julkaistu näyttelyn nimeä kantava kirja suomeksi ja englanniksi.

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit -näyttelyn taiteilijat: Ann-Mari Erichsen (Bergen, Norja), Aradne (Brighton, Iso-Britannia), Janko Domsic (Malunje, Kroatia/Pariisi, Ranska), Tyyne Esko (Kokkola), Veli Granö (Porvoo), Viljo Gustafsson (Karkkila), Paulus de Groot (Rotterdam, Alankomaat), Edvin Hevonkoski (Vaasa), Tuula Huusko (Kajaani), Enni Id (Padasjoki), Mike Inglis (Edinburgh, Iso-Britannia), Rósa Sigrún Jónsdóttir (Reykjavik, Islanti), Jan Kaila (Helsinki), Rikhard Koivisto (Kauhajoki), Alpo Koivumäki (Kauhajoki), Tapani Kokko (Orimattila), Juri Kozlov (Pietari, Venäjä), Viljo Luokkanen (Pudasjärvi), Daniel Moser (Neuenbürg/Baden, Saksa), Lauri Mäkäräinen (Paltamo), Väinö Oja (Paimio), Erkki Pirtola (Helsinki), Timo Peltonen (Korpilahti), Juha Pesonen (Tampere), Jyri Rastas (Tampere), Ilmari Salminen (Petäjävesi), Kaarina Staudinger-Loppukaarre (Savonlinna), Jukka Säntti (Sodankylä), Ensio Tuppurainen (Vekaranjärvi), Hanna Viitala (Pori), Väinö Ylén (Kodisjoki) sekä dokumenttikuvaajat Jaakko Heikkilä, Martti Kapanen, Arto Liiti, Hannu Paju ja Erik Uddström

Sananen ITE-taiteesta ja outsider-taiteesta

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita taiteilijoita, joille taiteen tekeminen on elämäntapa (ITE = itse tehty elämä). Luovuus, ennakkoluulottomuus, leikkisyys, kekseliäisyys ja kädentaidot kuuluvat ITE-taiteen ytimeen. 

ITE-taiteen tavoin myös outsider-taide syntyy taidemaailman ulkopuolella. Perinteisesti esimerkiksi taidekoulutuksen ja apurahajärjestelmien puute viittaavat ulkopuolisuuteen. Outsider-taide syntyy usein omassa asuinympäristössä tai tuetussa taidetoiminnassa.

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit
Hämeenlinnan taidemuseossa 23.10.2020–7.3.2021

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here