Vuosi 2021 on yhtä juhlaa muotoilun, taiteen ja artesaanien kylässä Iittalassa, Kalvolan pitäjässä Hämeenlinnassa. Tasavuosien juhlijoita on useita, joten vuosi 2021 on koko kylän yhteinen juhlavuosi.

Juhlijoiden lista on komea: Fiskars, Iittalan lasitehdas 140 vuotta, Kalvolan kirkko 100 vuotta, Designmuseo Iittala 50 vuotta, I-valo Oy 50 vuotta, Kultasuklaa 30 vuotta ja Iittalan musiikkijuhlat 5 vuotta.

Arjen juhlaa ja tuoteuutuuksia

Juhlavuoden monumentti on syntymässä keskelle kylää. Liikenneympyrään rakennetaan parhaillaan perustuksia uudelle maamerkille, jonka toteuttaa Iittalan lasitehdas. Hämeenlinnan Skate ry rakentaa tänä vuonna Iittalaan skeittipuiston yhteistyössä alueen yhdistysten, yritysten, kaupungin ja muiden kumppanien kanssa. i-valo lahjoittaa parkille valot.

Kaikki Lasimäen toimijat ja pitäjän yrittäjät ovat mukana juhlavuodessa, jokainen omalla tavallaan. Juhlavuoden ohjelmaa täydennetään kaiken aikaa Iittala Villagea nettisivuille.

Iittalassa voi vierailla turvallisesti. Kohteemme sijaitsevat pienen kävelymatkan päässä toisistaan ja sisätiloissa riittää avaruutta. Jos tulet Iittalaan junalla, elämyspäiväsi alkaa jo junan pysähtyessä Taideasemalla, josta Lasimäelle kävelet hetkessä raittiissa ulkoilmassa, ekologisesti ja turvallisesti.

Kultasuklaa täyttää 30 vuotta. Kuva: Risto Vauras

Taidetta ja tapahtumia

Toukokuussa Designmuseo Iittalaan avautuu Suomen lasimuseon näyttely Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät. Naivistit Iittalassa -säätiön talvinäyttelyyn pääsee pienissä, maksimissaan kahdeksan hengen ryhmissä tavallisten aukioloaikojen lisäksi. Toukokuussa avautuvan kesänäyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja.

Kesällä Iittalan musiikkijuhlilla nautitaan muun muassa Bizet’n Carmenin ja Wilhelm Stenhammarin sävelistä. Minicarmen on Juhani Koiviston käsikirjoittama, ohjaama ja sovittama versio Carmenista koko perheelle. Kalvolan kirkon 100- vuotisjuhlaa vietetään syyskuussa. Juhlaa kunnioittaa läsnäolollaan myös Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Pirkko Pullinen-Valtonen, Kaverukset. Naivistien kesänäyttelyn kuratoi tänä vuonna Veikko Halmetoja.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here