Täysin mielivaltaisesti valitsin omasta kirjahyllystäni kolme kirjaa, joista lähdetään valitsemaan ensimmäistä yhteisluettavaa. Ei haittaa, vaikka olisit jo lukenut nämä kertaalleen, sillä jokainen lukukerta on aina erilainen ja uusilla lukukerroilla löytyy varmasti uusia näkökulmia ja ajatuksia.

Eeva Kilpi
WSOY, 1972

Eeva Kilven neljäs romaani ilmestyi 70-luvun alussa ja oli oman aikansa kohuteos. Teos käsittelee avoimesti seksuaalisuutta, rakkauden ja läheisyyden tarvetta. Kilpi itse on aikoinaan sanonut kirjasta näin:

”Pitkästä aikaa olen kirjoittanut romaanin. Mieleni pirstaleet yhtyivät maailmaksi, jossa Tamara elää ja rakastaa. Siitä tuli niin merkillinen maailma, että itsekin sitä ihmettelen.”

 

Riku Korhonen: Nuku lähelläni
WSOY, 2012
Nuku lähelläni kertoo Teemusta, joka saapuu vieraaseen kaupunkiin hautaamaan velipuolensa, joka on kuollut epämääräisissä olosuhteissa. Teemun ja velipuolen entisen naisystävän välille syttyy suhde, joka pakottaa heidät katsastelemaan menneisyyttä ja nykyisyyttä uudessa valossa. Suhteen myötä Teemusta tuntuu, kuin hän olisi astunut jonkun toisen uneen.

 

”Rakastavaisilla ei ole kotimaata. Alkuviikkoina heistä tulee ihon turisteja, eikä mikään mitä he kokevat ole heidän omaansa, tai korkeintaan kiihtymys, uni ja joidenkin hetkien jaettu viihtyisä hiljaisuus. Ilma. Yö. Alkava kesä.”

 

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Venäjänkielinen alkuteos 1928-1940, suom. 1969

Mihail Bulgakov viimeisteli kuuluisinta teostaan aina kuolemaansa saakka, eli vuoteen 1940. Bulgakovin mukaan kirjan ensimmäisen versio tuhoutui vuonna 1930 palettuaan uunissa. Vuoden päästä Bulgakov alkoi kirjoittaa uutta versiota. Neljä viikkoa ennen kuolemaansa Bulgakovin oli pakko lopettaa kirjoittaminen. Hän ryhtyi sanelemaan teosta puolisolleen, joka lopulta viimeisteli teoksen. Ensimmäisen kerran Saatana saapuu Moskovaan julkaistiin 1966–1967 Moskva-kirjallisuuslehdessä sensuroituna versiona, jossa tekstiä oli monin paikoin muutettu ja yli kymmenesosa poistettu kokonaan.

Minkä näistä kolmesta kirjasta haluaisit lukea lukupiirissä? Voit kommentoida tämän blogikirjoituksen alle, tai Instagramissa. Mikäli mikään näistä kolmesta ei herätä kiinnostusta, voit kertoa mikä kirja tuntuisi sinusta kiinnostavammalta. Ehkäpä juuri se eksyy joskus Lukuklubin lukulistalle. 🙂

5 KOMMENTIT

  1. Luin nuorena innokkaasti Eeva Kilven runoja. Tuota romaania en ole lukenut. Valitsen siis Tamaran. Onkohan sitä kirjastossa vai mistäköhän lähtisi etsimään…

  2. Aika paha! Erilaisia, mutta kiinnostavia. Tamara ja Saatana saapuu Moskovaan ovat jo tuttuja vuosien takaa, mutta Korhosen Nuku lähelläni vielä lukematta.
    Haluaisin täältä nähdä muiden lukijoiden kommentteja Bulgakovin kirjasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here