Haasteita retkeilyyn vuodelle 2020 – 52 retkeä ja 100 lintulajia

0
1136

Etsivä löytää sanotaan. Retkeillessä löytää uusia kohteita ja kiinnostavia paikkoja, jos vaan uskaltaa poiketa sivuun tutuilta reiteiltä ja on kiinnostunut ympäristöstään. Lähimatkailun, retkeilyn suosio on kasvavassa. Staycations – loman vietto kotikulmilla on myös ilmastoteko. Retkemme ovat suuntautuneet lähiseuduille missä sitten olemmekaan asuneet. Nyt olemme retkeilleet ja pyöräilleet Kanta-Hämeen maisemissa jo vuodesta 2010 asti. Paluumuutto Espoosta toi takaisin nuoruuden ajan kotikaupunkiin Hämeenlinnaan. Uudet haasteet kannustavat ja auttavat etsimään ja näkemään uusia näkökulmia.

Kaksi innokasta retkeilijää Elina Kynsijärvi ja Henni Mustakorpi ovat muutaman vuoden ajan haastaneet muita retkeilemään vähintään 52 kertaa vuodessa. Itse löysin tämän haasteen sopivasti Retkipaikan – luontoseikkailijoiden ja retkeilijöiden kohtaamispaikka ryhmästä uuden vuoden ensimmäisenä päivänä. Haaste vastaanotettu. Vuoden ensimmäinen retki #1 suuntautui Aulangolle hetimmiten.

Aamusta huomasin myös toisen haasteen BirdLife Suomen – 100 lintulajia 2020 -haaste, siihenkin päätin tarttua ja Aulangon reissulla oli havaintoja kertyi useita.

Kulttuurikiikarin väki kutsui minut mukaan bloggaamaan. Kolmas haaste vastaanotettu. Tunnukset sain tänään illalla. Pitkästä aikaa bloggaamisen pariin. Tästä alkaa hämäläisten lähiretkien kuvaus.  Muita teemoja harkitsen sitä mukaa on niitä tulee.

Asumme aivan Aulangon kupeessa ja sen metsissä löytyy aina uusia reittejä ja uutta nähtävää. Vuoden ensimmäiseen retkellä kuljimme itsellemme uusia polkuja, ihastelimme surukuusia Metsälammen luona. Vielä ei jää ollut riittävän vahvaa luisteluun. Poikkesimme Ruusupalviljongin kupeessa juttelemassa lintuharrastajien kanssa lintujen ruokintapaikalla, jota emme olleet huomanneet aikaisemmin. Paikalla vieraili juuri pieni puukiipijä ja siellä kuulemma käy päivittäin myös pähkinänakkeli. Itse emme onnistuneet näkemään sitä vielä.

Jatkoimme ihastuttavaan sypressimetsikköön, jonka läpi läpi virtaa pieni soliseva puro. Metsikön tuoksu on huumaava talvellakin. Juttelimme geokätköä etsivän pariskunnan kanssa. Siinä yksi lähimatkailuun kannustava harrastus, johon emme vielä ole hurahtaneet. Ehkäpä senkin aika tulee. Matka jatkui näkötornin kautta kansallismaiseman ääreen ja portaita alas kohti Aulangon järveä. Aulangon vuori on aikaisemmin ollu linnavuori puolustuslinnake lähiseudun asukkaille.

Vuoden toinen retki suuntautui myös Aulangon metsiin. Haasteen #18 lintujen tarkkailuretkellä löysin ilokseni pienen touhukkaan töyhtötiaisen. Vaan kuka löysi kenet? Pieni utelias lintu tuli kivelle katselemaan kun otin kuvaa vihreästä sammaleisista kivistä ja kuusimetsästä. Polkuja pitkin luonnonsuojelualueella kävellessäni pohdiskelin – kuka oikeastaan suojelee ketä, me metsää vai metsä meitä?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here